REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 februarie 2022)
Pavel Magazeev a intrat în top 30 în cursa individuală la Jocurile Olimpice
Biatlonistul Pavel Magazeev din Republica Moldova, în vîrstă de 33 de ani, s-a clasat pe locul 26 în cursa individuală de 20 de km la Jocurile Olimpice de la Beijing, China. Asta a dus la faptul că numele său a intrat în top 30. Potrivit Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS), Pavel a ratat 2 din cele 20 de ținte și a trecut linia de finiș cu 3 minute, 54.3 secunde mai tîrziu decît noul campion olimpic pe această distanță, francezul Quentin Fillon Maillet.
Drumarii monitorizează traseele din țară
Pe parcursul nopții de azi, lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă au continuat în regiunile unde au fost necesare intervenții ale unităților teritoriale SA "Drumuri”. În zonele Nord și Centru s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului, iar în zona Sud s-au efectuat lucrări de patrulare. Potrivit drumarilor, în procesul tehnologic au fost antrenate 32 de utilaje speciale, 58 de muncitori rutieri și au fost presărate 295,1 tone de material antiderapant. „În prezent, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă pe toată rețeaua de drumuri naționale”, indică ASD.
Premiera unui spectacol de Alexandru Grecu
La Teatrul Național ”Satiricus Ion Luca Caragiale” va avea loc vineri, 11 februarie, premiera spectacolului ”Fără pijamale” după Mawby Green şi Ed Feilbert, în regia lui Alexandru Grecu. Regizorul spectacolului, Alexandru Grecu a menționat că spumoasa și savuroasa comedie „Fără pijamale” are la bază farsa franțuzească „Moumou”, scrisă în 1944 de Jean de Letraz. Evenimentul se va desfășura în Sala Mare a Teatrului ”Satiricus”, cu respectarea normelor de protecție antiepidemice.
Autoritatea electorală centrală își planifică elaborarea concepției votului on-line
Comisia Electorală Centrală a aprobat Planul de acțiuni al instituției pentru anul 2022, printre obiectivele propuse în acest an se numără elaborarea concepției votului on-line. Potrivit Planului de acțiuni, autoritatea electorală centrală își propune realizarea mai multor obiective, printre care: dezvoltarea serviciilor digitalizate, securizate și inovative; sporirea incluziunii electorale; creșterea integrității și credibilității procesului electoral prin prevenire, monitorizare și control; micșorarea distanței dintre alegător și organele electorale prin creșterea transparenței informației electorale. De asemenea CEC își propune în anul curent să elaboreze conceptul și caietul de sarcini privind votarea prin internet.
Gazpromul ar putea contesta rezultatele auditului
Compania rusească „Gazprom” acuză autoritățile de la Chișinău de abordare unilaterală în ceea ce ține de organizarea auditului datoriei „Moldovagaz”, menționînd că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021. Concernul rusesc mai precizează că această abordare nu poate garanta un audit obiectiv și transparent, iar Consiliul de Supraveghere al „Moldovagaz” ar putea să nu aprobe rezultatele acestuia. Pe de altă parte, reprezentanții autorităților de la Chișinău au anunțat anterior că documentele din octombrie stipulează expres obligația „părții moldovenești” de a iniția auditul extern al SA „Moldovagan” față de „Gazprom”.
Localnicii din Puhăceni şi Delacău ameninţă din nou cu proteste
Localnicii din Puhăceni şi Delacău, raionul Anenii Noi, ameninţă din nou cu proteste deoarece drumul naţional G 109, aflat într-o stare deplorabilă, nu va fi reparat nici anul acesta. Şoseaua, care nu a fost reabilitată de zeci de ani, e folosită din 2008 de camioanele de mare tonaj care transportă nisip şi pietriş de la carierele din zonă, iar carosabilul e plin de cratere. Primarii spun că din cauza infrastructurii precare, satele pierd investiţii importante deoarece agenţii economici renunţă la proiecte. În satele Puhăceni şi Decalău din raionul Anenii Noi locuiesc aproximativ 6.300 de oameni.
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, motivează eliberarea lui Damir și Cojocaru
Asociația Judecătorilor a publicat marți seara, la ora 22:00, un comunicat de presă în care prezintă motivele care au stat la baza eliberării din detenție a lui Dorin Damir și a lui Valeriu Cojocaru, șeful suspendat al IP Bălți, ambii cercetați în dosarul „angajările fictive din cadrul Direcției 5” a Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratul General al Poliției al MAI. În comunicat, judecătorii susțin că cei doi era deținuți în condiții degradante, iar între timp, starea de sănătate a unuia dintre bănuiți s-a înrăutățit.
Șeful ASP susține persoane din „camarila lui Plahotniuc” au beneficiat de acte de identitate la distanță
Mai mulți apropiați ai lui Vladimir Plahotniuc se află în lista persoanelor care au beneficiat de acte de identitate fără să se prezinte la documentare. Potrivit șefului Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, au profitat de acest instrument, pe lîngă persoane grav bolnave sau în stare vegetativă, „toată camarila lui Plahotniuc”. Eșanu a declarat că la ASP s-a făcut o analiză minuțioasă pe aspectul eliberării actelor de identitate fără prezența fizică a beneficiarilor, cu utilizarea unor fotografii vechi, fiind depistate zeci de persoane care au beneficiat abuziv de acest instrument, printre care și deputatul fugar Ilan Șor.
Rodica Antoci, șefa ANI, refuză să demisiooneze
Președintele Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, spune că nu are motive pentru a-și prezenta demisia, deși figurează în calitate de bănuită într-un dosar penal. Ea spune că pe perioada mandatului instituția a devenit una complet funcțională, fiind expediate către organele competente dosare de rezonantă de îmbogățire ilicită și confiscare a averii. Antoci susține că scandalul legat de numele său, prin organizarea perchezițiilor la domiciliu, n-o va determina să-și prezinte demisia.
Raionul Cimișlia a semnat un acord de parteneriat în Euroregiunea Dunărea de Jos
Consiliul raional Cimișlia și Agenția de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” au semnat ieri un Acord de Parteneriat. Scopul acestui acord este de a uni eforturile și resursele a doi parteneri pentru organizarea evenimentelor, dezvoltarea proiectelor comune și licitațiilor. Acestea vor ţine de dezvoltarea locală, alte relații bilaterale în diverse domenii, la nivel internațional, transfrontalier, regional și local, inclusiv în cadrul cooperării în Euroregiunea ”Dunărea de Jos”.