REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 septembrie)

Trei sectoare de drum din centrul țării vor intra în reparații

Trei sectoare de drum local, cu lungimea de 36,5 km, care tranzitează localitățile Chiștelnița, Scorțeni din raionul Telenești și Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzești, Pripiceni-Curchi, Trifești din raionul Rezina vor fi reabilitate. Contractele de executare a lucrărilor au fost semnate de Agenția de Stat a Drumurilor (ASD). Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, structura rutieră va fi reparată prin ranforsarea straturilor de bază şi aplicarea îmbrăcămintei rutiere noi. Siguranța rutieră urmează a fi îmbunătățită prin amenajarea intersecțiilor, aplicarea indicatoarelor rutiere, parapetelor metalice, stîlpilor de ghidare, dar și a marcajului rutier.

 

La alegerile locale noi PSRM și PDM s-a ales cu cîte un primar

Comisia Electorală Centrală a comunicat rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi din data de 6 septembrie 2020. Astfel, În satul Nucăreni, raionul Telenești: din 425 de alegători participanți la votare, voturile între concurenți electorali au fost distribuite în felul următor: Rusu Serghei - Partidul Democrat din Moldova – 291; Lașcu Sergiu - Partidul Liberal Democrat din Moldova – 52. În comuna Tîrnova, raionul Dondușeni, din 1396 de alegători participanți la votare, voturile între concurenți electorali au fost distribuite în felul următor: Bodorin Victor - Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 1003; Lisnic Ion - Partidul Democrat din Moldova – 242.

 

Gimnaziul din satul Ratuș va beneficia de tehnică de calcul din partea Turciei

Gimnaziul din satul Ratuș, raionul Criuleni, va beneficia de tehnică de calcul nouă. 151 de tablete și 16 laptopuri au fost oferite cu titlul de asistență materială de Guvernul Turciei. La ceremonia de predare a lotului de echipamente au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov și Ambasadorul Republicii Turcia în Moldova, Gürol Sokmensuer. Șeful de la educație a mulțumit Guvernului Turciei pentru lotul de tehnică de calcul, menționînd că acest suport este unul substanțial pentru elevii și cadrele didactice din Gimnaziul din Ratuș și vine într-un moment cînd sistemul educațional din R. Moldova are nevoie mai mult ca oricînd de tehnologii performante în educație.

 

Patru ambasadori au prezentat scrisorile de acreditare președintelui țării

În cadrul unei ceremonii oficiale desfășurată la Președinție, şeful statului Igor Dodon a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori agreați: Andre Johannes Groenewald, Ambasador al Republicii Africa de Sud cu reședința la Kiev; Brahima Sere, Ambasador al Republicii Burkina Faso cu reședința la Ankara; Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene cu reședința la București și Gabriel Atanasov, Ambasador al Macedoniei de Nord cu reședința la București.

 

A decedat marele maestru internațional la șah Dumitru Svetușkin

Federația de șah a Republicii Moldova a anunțat astăzi decesul la vîrsta de 40 de ani a marelui maestru internațional Dumitru Svetușkin. Dumitru Svetușkin (25.07.1980 – 04.09.2020) a fost campion național al R. Moldova, membru al Lotului Național Olimpic, reprezentant al R. Moldova la zece Olimpiade Mondiale la șah, președinte al Consiliului Antrenorilor al Federației de Șah și antrenor al selecționatei masculine a Republicii Moldova.

 

Primăria Chișinău a aplicat pentru a obține 3,5 milioane de euro de la Comisia Europeană

Primăria municipiului Chișinău participă la un concurs al Comisiei Europene pentru obținerea a 3,5 milioane de euro. Primăria capitalei a depus dosarul pentru obținerea finanțării sub formă de grant din partea Comisiei Europene în cadrul programului de finanțare „Partnerships for sustainble cities in the Sothern and Eastern Neighbourhood”, pentru proiecte pe domeniul de transport public municipal.

 

CSP a numit un nou șef la PCCOCS

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) pe Ion Caracuian, actualul șef-adjunct al instituției. Caracuian a fost unicul candidat la funcția de procuror-șef al PCCOCS înscris în concurs. Decizia CSP urmează a fi transmisă Procurorului General pentru aprobare.

 

Chișinăuienii vor avea containere menajere speciale pentru separarea deșeurilor

Locuitorii municipiului Chișinău vor fi învățați să separe deșeurile alimentare de cele reciclabile. Consiliul Municipal Chișinău a aprobat noul regulament cu privire la salubrizare în municipiul Chișinău. Potrivit documentului, în toamna anului 2020, Direcția generală locativ-comunală și amenajare va trebui să facă primii pași spre implementarea acestuia. Principala noutate a regulamentului o reprezintă separarea deșeurilor alimentare de cele reciclabile. Conform noilor reguli, aprobate la 23 iulie 2020, locuitorii municipiului Chișinău vor fi învățați să sorteze deșeurile menajere în fracție reciclabilă și fracție biodegradabilă. Persoanele juridice, asociațiile locative și instituțiile vor trebui să separe deșeurile în fracție reciclabilă, fracție biodegradabilă și sticlă.

 

Un bărbat şi mama acestuia sînt cercetaţi penal de CNA pentru dare de mită

Un bărbat şi mama acestuia sînt cercetaţi penal pentru tentativă de mituire a agentului public, după ce au fost denunţaţi de un angajat al Biroului de probaţiune din Drochia. Conform sursei citate, bărbatul urma să-şi ispăşească pedeapsa sub formă de 120 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii în baza deciziei judecătoriei Drochia. Pedeapsa i-a fost stabilită după ce acesta a fost găsit vinovat de maltratarea fizică a concubinei sale, iar pentru a se eschiva de la executarea sentinţei, acesta, împreună cu mama sa, i-ar fi propus agentului public 3000 de lei. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, atît bărbatul, cît şi mama acestuia riscă să fie sancţionaţi cu pînă la șapte ani de închisoare.

 

Peste 5800 de moldoveni au revenit în țară

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 362 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 5 865 traversări persoane, dintre care 3 283 treceri la frontiera moldo-română, 1 232 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 350 treceri a frontierei aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 12 362 persoane și completate 4 671 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.