REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 septembrie 2022)

ONU va crea un Fond de Inovații și Investiții pentru agricultori

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a venit cu ideea creării în Republica Moldova a Fondului de Inovații și Investiții pentru producătorii agricoli și constituirea unui mecanism pentru susținerea businessului din mediul rural. Despre aceasta au discutat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova (OIM), Lars Johan Lönnback, reprezentantul adjunct al FAO la Chişinău, Tudor Robu, și șefa oficiului coordonatorului rezident ONU, Laura Fiorotto. Potrivit FAO, aceste măsuri de sprijin vor putea fi oferite în scopul adaptării și atenuării schimbărilor climatice, care tot mai des afectează sectorul.

 

Avertizarea hidrologică de scurgere scăzută a fost extinsă pînă la 13 septembrie

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru perioada de pînă la 13 septembrie mai multe avertizări, sub formă de Cod Portocaliu şi Galben de scurgere scăzută. În legătură cu lipsa precipitațiilor, precum și din cauza temperaturilor ridicate, în intervalul 6-13 septembrie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în rîurile Republicii Moldova se va menține scurgerea scăzută a apei, indică SHS. Conform sursei citate, aceasta va constitui: Cod Galben în rîul Prut - 35-50% din valorile medii multianuale lunare, precum şi în rîurile mici: Vilia, Racovăț, Draghiște, Ciorna, Iagorlîc, Ichel, Bîc - 30 - 50% din valorile medii multianuale lunare; Cod Portocaliu în rîul Răut (cu afluenții Căinari, Cubolta, Ciulucul de Mijloc), Botna, Cogîlnic - 10 - 30% din valorile medii multianuale lunare.

 

Nicu Popescu a avut la Oslo o întrevedere cu omologul său

În cadrul vizitei la Oslo, vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Anniken Huitfeldt. Discuțiile cu șefa diplomației norvegiene au atins un spectru larg de subiecte precum cooperarea bilaterală, necesitatea fortificării securității energetice și impactul pozitiv al asistenței norvegiene pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Oficialii s-au referit la evoluțiile în dialogul moldo-comunitar în contextul acordării statutului de țară candidat și reformele întreprinse de autorități pentru a avansa în parcursul European.

 

Natalia Gavrilița s-a întîlnit cu membrii Delegației Organizației Internaționale a Muncii

Necesitatea consolidării dialogului social în contextul procesului de integrare europeană, dar și de continuare a colaborării Guvernului cu reprezentanții Sindicatelor și Patronatelor a fost exprimată în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministrul Natalia Gavrilița și reprezentanții Organizației Internaționale a Muncii, în frunte cu directorul Biroului pentru Activitățile Lucrătorilor pentru Europa și Asia Centrală, Maria Helena Andre. Premierul Gavrilița s-a referit la măsurile întreprinse de Executiv în domeniul muncii și protecției sociale, cum ar fi creșterea salariului minim pe economie pînă la 3.500 lei și a pensiei minime – pînă la 2.200 lei. De asemenea, Guvernul a reuşit să majoreze salariul mediu pe economie cu 14%, pînă la 9900 de lei.

 

Deținătorii de arme își pot perfecta actele prin intermediul unui sistem automatizat

Deținătorii de arme pot beneficia de servicii de perfectare a documentelor prin intermediul sistemului informaţional automatizat „Registrul de stat al armelor”. Acesta a fost implementat de Inspectoratul Național de Securitate Publică și poate și accesat pe adresa e-arme.igp.gov.md. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, Registrul are drept scop crearea condiţiilor accesibile şi optime pentru cetăţeni, precum şi eficientizarea mecanismului de eliberare a actelor permisive în domeniul armelor cu destinație civilă.

 

Igor Grosu s-a întîlnit cu omologul său danez

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere, la Copenhaga, cu președintele Parlamentului Regatului Danemarcei, Henrik Dam Kristensen. Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor moldo-daneze și extinderea contactelor între cele două țări. Subiectul principal al discuției l-a constituit agenda de integrare europeană a țării noastre în contextul obținerii statutului de țară candidată. Șeful legislativului a exprimat recunoștință pentru susținerea de către Danemarca a Opiniei Comisiei Europene de a ne acorda acest statut.

 

Circa 4 000 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă

Ministerul sănătății a anunțat că, în ultima săptămînă, pe teritoriul țării au fost înregistrate 4058 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu aproape 2 000 de cazuri mai puțin decît în săptămîna precedentă. În aceeași perioadă, au fost efectuate 23 969 de teste și s-au înregistrat 28 de decese. Tot în ultima săptămînă, 322 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 2556 și-au făcut doza trei. În total, pînă acum 1 070 407 de persoane au fost vaccinate cu schema completă.

 

Natalia Gavrilița a discutat cu membrii CALM

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întîlnit cu membrii Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). În cadrul ședinței a fost subliniată importanța menținerii unui dialog activ între Guvern și administrația publică locală, pentru a contribui în continuare la soluționarea rapidă a problemelor existente în localități și la dezvoltarea comunităților. În discuții, șefa Executivului a menționat că fortificarea parteneriatului cu administrația publică locală rămîne o prioritate, iar sporirea receptivității autorităților la nevoile cetățenilor este sarcina de bază a acestei conlucrări.

 

A fost aplicat un sistem de alertă, în cazul dispariției unui copil

Meta a adus sistemul AMBER Alert în Moldova printr-un parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție al Republicii Moldova. În cazul dispariției unui copil, Meta va distribui o alertă AMBER persoanelor din zonele în care el a fost văzut ultima dată. Alertele vor include informații detaliate și o fotografie a copilului. Oamenii vor putea să vadă alerta și mai tîrziu, pentru detalii scăpate din vedere inițial și, mai important, să o distribuie prietenilor.

 

Leul a slăbit puțin față de dolar, dar a crescut și mai mult față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american 1 ban, dar a cîștigat de la moneda unică europeană 0,66 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 7 septembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,4033 lei pentru un dolar (+1,01 bani) și 19,2577 lei pentru un euro (-0,66 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,3932 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,2643 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 7 septembrie, constituie: 0,5254 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9840 lei pentru 1 leu românesc și 0,3165 lei pentru 1 rublă rusească.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31