REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 iulie 2022)

Creștinii sărbătoresc nașterea Sfîntului Proroc Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc astăzi nașterea Sfîntului Proroc Ioan Botezătorul, numit și ”Înaintemergătorul” pentru că a vestit venirea lui Hristos. Sfîntul Ioan Botezătorul este cel care a pregătit calea și mulțimile pentru primirea lui Mesia, Iisus Hristos. Mesajul principal pe care îl transmitea Sfîntul Ioan era „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”. Cei care renunțau la păcate erau botezați în Iordan. Misiunea pe care a avut-o Sfîntul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în rîul Iordan pe cei care se pocăiau. Momentul în care Mîntuitorul Iisus a venit la Ioan spre a Se boteza a fost vîrful misiunii profetului de pe malul Iordanului.

 

Parlamentul se va convoca joi în ședință plenară

Biroul permanent a aprobat ordinea de zi pentru următoarele ședințe plenare ale Parlamentului din perioada 7-14 iulie. Membrii Legislativului urmează să examineze acordurile dintre Uniunea Europeană și R. Moldova privind acordarea asistenței macrofinanciare pentru țara noastră în valoare de 150 de milioane de euro. Pe ordinea de zi a mai fost inclusă ratificarea Contractului de credit dintre Agenția Franceză pentru Dezvoltare și țara noastră, în sumă de 15 milioane de euro, dar și ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în vederea realizării proiectului ”Securitatea furnizării gazelor naturale”.

 

Circa 6800 de victime ale represiunilor politice au primit ajutor material

Circa 6800 de victime ale represiunilor politice au primit un ajutor material anual, în valoare de 1000 de lei (aproximativ 50 de euro), din partea Agenției Naționale Asistență Socială. Suportul a fost oferit în contextul Zilei comemorării victimelor stalinismului, marcate anual pe 6 iulie. Potrivit Ministerului muncii, printre beneficiari se numără și persoane înregistrate în localitățile din stînga Nistrului. Pe lîngă prestația anuală, victimele reabilitate ale deportărilor beneficiază și de o indemnizație lunară de 750 de lei.

 

Maia Sandu a discutat cu omologul său din Lituania

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat ieri, în cadrul vizitei de lucru efectuată la Vilnius, cu Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda. Subiectele abordate au vizat situația politică, economică și de securitate a țărilor noastre, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și al crizelor cu care ne confruntăm. „Știu că putem conta și mai departe pe ajutorul și experiența Lituaniei în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană”, a spus Președintele Maia Sandu. La Vilnius, șefa statului a fost decorată cu Ordinul lui Vytautas cel Mare, cea mai înaltă distincție de stat a Lituaniei.

 

Un lot de echipamente medicale a fost donat de către Israel

Un lot de echipamente medicale a fost donat Republicii Moldova de către Statul Israel. Ajutorul umanitar va fi transmis instituțiilor medicale din țară. Lotul donat cuprinde echipamente medicale pentru diagnostică și pentru sălile de chirurgie. Acestea sînt destinate instituțiilor spitalicești din țară, care acordă ajutor medical și cetățenilor din Ucraina. Donația urmează a fi transmisă în teritoriu în următoarele zile. Aceasta este o primă tranșă de echipamente, urmează să ajungă în țară cea de-a doua. Costul ajutorului umanitar oferit de statul Israel este de 700 de mii de dolari.

 

Un primar din raionul Edineț a fost reținut pentru corupere pasivă

Primarul satului Goleni din raionul Edineț a fost reținut ieri într-un dosar de corupere pasivă. Acesta este bănuit că și-ar fi însușit salariile lunare ale unor angajați auxiliari ai primăriei. Potrivit Centrului Național Anticorupție, din decembrie 2021 și pînă în prezent, funcționarul ar fi pretins de la angajata Casei de Ceremonii de pe lîngă Primărie, să-i achite salariul său lunar, sub pretextul că nu și-ar îndeplini cumsecade obligațiunile de serviciu. Femeia ar fi fost amenințată cu eliberarea din funcție în cazul în care ar fi refuzat să-i dea banii. Denunțătoarea a susținut că, în februarie 2022, funcționarul ar fi primit de la ea valoarea unui salariu lunar de 3000 de lei.

 

Fermierii vor beneficia de compensarea integrală a accizei la motorină

Producătorii agricoli micro, mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei la motorina utilizată de la începutul anului curent, în valoare de pînă la 100% sau 2980 lei/tonă. Decizia a fost aprobată de executiv. Totodată, se va achita integral acciza la motorină pentru toate tipurile de exploatații din sectorul zootehnic. Producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă. În acest scop, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate suplimentar 120 milioane lei. Astfel,

 

Vremea se răcește simțitor

Vremea se răcește simțitor, după un început de iulie canicular. Pentru astăzi, meteorologii prognozează maxime de +26, +28 de grade Celsius, iar cerul va fi noros. Totodată, pînă mîine rămîne în vigoare avertizarea de pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural. Astfel, în nordul țării, maxima termică va fi de 26 de grade Celsius, iar noaptea, mercurul va coborî în termometre pînă la 16 de grade. În raioanele din sudul țării se vor înregistra pînă la 28 de grade, iar noaptea, aerul se va răci pînă la 20 de grade. În capitală și raioanele din centrul țării, maxima termică va fi de 27 de grade Celsius, iar noaptea se vor înregistra pînă la 18 grade.

 

Executivul a creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale

În Republica Moldova va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale. O Hotărîre în acest sens a fost aprobată ieri în cadrul ședinței Executivului. Inițiativa face parte din Strategia securității informaționale a R. Moldova pentru anii 2019-2024 și are drept scop asigurarea unui nivel înalt de securitate informațională și cibernetică. Consiliul coordonator va fi un organ colectiv, cu atribuții consultative și operaționale, fără personalitate juridică.

 

„Barza Albă” SA va deveni obiectiv al patrimoniului cultural național

Întreprinderea „Barza Albă”, din municipiul Bălți, cu o istorie de aproape 80 de ani în producerea divinurilor, va primi statutul de obiectiv al patrimoniului cultural național al Republicii Moldova. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de Guvern. Obiectiv al patrimoniului cultural național vor deveni bunurile întreprinderii, sălile de degustare, cu excepția utilajului pentru producerea divinului și a divinurilor aflate la maturare sau depozitare. În același timp, bunurile mobile ale întreprinderii vor fi incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

 

Norma bănească pentru asigurarea prînzului elevilor din instituțiile de învățămînt profesional tehnic va fi majorată

Cabinetul de miniștri a aprobat majorarea cu 20% a normei bănești pentru asigurarea prînzului elevilor din instituțiile de învățămînt profesional tehnic secundar pentru anul 2022. Astfel, mijloacele financiare alocate de Executiv pentru alimentația unui elev vor crește de la 12 la 14,40 lei pe zi, începînd de la 1 septembrie. Elevii din instituțiile de învățămînt profesional tehnic secundar sînt asigurați cu prînz gratuit pe perioada studiilor, cu excepția vacanțelor de iarnă şi vară, practicii de producție, precum și în zilele de odihnă şi sărbătoare.

 

Leul a mai slăbit puțin față de dolar, dar a crescut față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american mai mult de 3 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană mai mult de 17 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 7 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,1721 lei pentru un dolar (+3,16 bani) și 19,5430 lei pentru un euro (-17,08 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,1405 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,7138 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 7 iulie, constituie: 0,6507 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9511 lei pentru 1 leu românesc și 0,3027 lei pentru 1 rublă rusească.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31