REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 februarie 2022)
De azi cursele naționale de transport de pasageri sînt oprite
Cursele naționale de transport auto pentru pasageri vor fi sistate începînd de azi și nu vor circula pînă în data de 9 februarie. Decizia vine în semn de protest față de lipsa de acțiune a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în ceea ce privește solicitarea APOTA de a fi majorate tarifele la serviciile de transport regulat și la serviciile de autogară. Informația a fost confirmată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. Într-un comunicat de presă, Asociația informează că MIDR nu a reacționat la somația transportatorilor. Transportatorii anunță că situația creată ar putea pune în pericol funcționarea transportului de pasageri și creează premise pentru abandonarea curselor pe o perioadă nedeterminată. După reluarea activității pe rute, preconizată pentru data de 10 februarie 2022, APOTA va anunța deciziile sale legate de problema tarifelor.
Avertizarea de gheaţă subţire rămîne în vigoare
Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins pînă pe 14 februarie avertizarea referitor la pericolul pe care îl prezintă formaţiunile de gheaţă ce s-au creat în bazinele acvatice, în urma gerului nocturn. Potrivit hidrologilor, “pînă la 14 februarie este prognozată distrugerea treptată a formațiunilor de gheață". "Pe bazinele de apă gheața va fi fragilă şi îmbibată cu apă, ieșirea pe ea va prezenta pericol”, indică SHS.
Constantin Rusnac își sărbătorește ziua de naștere
Compozitorul Constantin Rusnac, profesor universitar, Maestru în Artă, secretar general al Comisiei Naționale a R. Moldova pentru UNESCO, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Constantin Rusnac s-a născut în 1948 în satul Trebisăuţi, raionul Briceni. În 1997 i s-a conferit titlul Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca, România şi în 2015 - titlul Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei. Tot în 2015, a fost distins cu medalia de aur la Expoziția Europeană a Creativității şi Inovării EUROINVENT din Iaşi, România, pentru volumul „Acrostihuri. Portrete în timp”. Este Cetățean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca (1997) şi al satului George Enescu (Liveni), judeţul Botoșani, România (2015).
Teodora Vasiliu a vernisat o expoziție la Muzeul de istorie
O expoziție de pictură cu genericul ”Aripi colorate” a tinerei pictorițe Teodora Vasiliu, în vîrstă de 9 ani, elevă la Școala-grădiniță nr. 90 din Chișinău, a fost vernisată în cadrul proiectului ”Dialog între generații”, la Muzeul de istorie a orașului Chișinău. Valeria Suruceanu, directorul instituției, a menționat că în expoziția „Aripi colorate” a autoarei Teodora Vasiliu sînt prezentate 20 de lucrări de pictură în ulei, în culori acrilice și desene în acuarelă pe suport de hîrtie, care reflectă frumoasa lume a copilăriei și dialogul între generații.
Experții din sfera ocrotirii mediului au revenit la dialog
După o pauză îndelungată, a avut loc ședința online a experților pentru ocrotirea mediului de pe ambele maluri ale Nistrului (ultima reuniune s-a desfășurat la 9 iulie 2020), cu participarea reprezentanților participanților din formatul de negocieri ,,5+2”. Pe agenda discuțiilor au figurat problemele din sfera ecologică, printre acestea fiind gestionarea eficientă a resurselor acvatice din bazinul rîului Nistru, desfășurarea schimburilor informaționale în domeniul hidrometeorologic, necesitatea coordonării măsurilor privind captările și deversările de apă din/către rîul Nistru.
Sireţi va fi asigurat cu apă potabilă cu susţinerea Germaniei
Localitatea Sireți din raionul Străşeni va fi asigurată cu apă potabilă în urma implementării proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”. Experții companiei de proiectare și consultanță au prezentat lucrările ce vor fi cuprinse în proiectul tehnic pentru satul Sireți, și anume: lucrări de racordare, rețele secundare de aprovizionare cu apă, stații de pompare, rezervoare de stocare, turnuri de apă supraînălțate și lucrări de tratare prin re-clorinare, cît și lucrări de extindere a sistemului de distribuție, inclusiv conducte de distribuție, supape, hidranți și racorduri casnice.
Credite bancare, acordate în cadrul programului „Prima Casă”
Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,16 mlrd. lei, iar suma totală a garanțiilor active constituie peste 2 mlrd. lei, potrivit Ministerului Finanțelor. Toate componentelor programului au, în total, 7647 de beneficiari, dintre care 5253 sînt familii, iar 2394 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,5 ani. Din numărul total de locuințe procurate în cadrul Programului, 7142 sînt procurate în zonele urbane, iar 505 în zonele rurale. 6935 locuințe procurate sînt apartamente, iar 712 sînt case de locuit individuale.
Moldova ar putea cumpăra gaze naturale de la Azerbaidjan
Moldova intenționează să coopereze cu Azerbaidjanul în domeniul livrărilor de gaze naturale”, titrează media azeră un comunicat al ministerului energiei din această țară, după ce Andrei Spînu, vicepremier și ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale a participat săptămîna trecută în cea dea 8-a reuniune ministerială a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de gaze, care a avut loc în Baku, Azerbaidjan. În cadrul reuniunii, Spînu a avut o întrevedere cu ministrul azer pentru energetică Parviz Shahbazov, care a remarcat că țara sa dispune de potențialul necesar pentru a majora exporturile de gaze azere și pentru a extinde Coridorul Sudic de gaze. Azerbaidjanul este disponibil de a iniția un dialog la subiect cu părțile interesate, notează sursa.
Leul s-a apreciat puțin în raport cu dolarul
Astfel, pe parcursul zilelor de odihnă, leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american aproape 5 bani, dar a cedat monedei unice europene 30,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 7 februarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9778 lei pentru un dolar (-4,87 bani) și 20,6395 lei pentru un euro (+30,48 bani), în timp ce în perioada 5-6 februarie acesta a fost egal cu 18,0265 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,3347 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 7 februarie, constituie: 0,6396 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1722 lei pentru 1 leu românesc și 0,2372 lei pentru 1 rublă rusească.