REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 decembrie 2021)

CSJ a menținut hotărîrea de anulare a înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut hotărîrea Curții de Apel Bălți care a fost de acord cu decizia Judecătoriei Bălți privind anularea înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral. Hotărîrea Curții Supreme de Justiție a fost pronunțată după ce Curtea de Apel Bălți, după o ședință care a durat mai multe ore, a anunțat, duminică, 5 decembrie, dimineața devreme, că a lăsat în vigoare hotărîrea primei instanțe. Tot în dimineața zilei de duminică, cu puțin timp înainte de startul alegerilor la Bălți, CEC a constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale, suspendîndu-l.

 

Creștinii au sărbătorit Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Creștinii ortodocși de stil vechi au prăznuit sîmbătă, 4 decembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima sărbătoare creștină de la începutul Postului Crăciunului. Potrivit tradiției creștine, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cunoscută în popor sub numele de Vovidenia sau Ovidenia și amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă de părinții săi, Ioachim și Ana, la Templul din Ierusalim. Intrarea în Templul din Ierusalim a Maicii Domnului s-a întîmplat într-o zi, pe cînd Maria avea doar trei ani, iar părinții împlineau făgăduința că vor închina copilul lui Dumnezeu.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 94 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 3 265 de teste, fiind confirmate 94 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, nici unul nu este asociat cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 366 256 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 6 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 944 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 106 în stare extrem de gravă și 20 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 305 pacienți au fost vindecați. În total, 350 497 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

A fost lansat Programul-cadru UE pentru cercetare și inovare

Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare „Orizont Europa” în Republica Moldova a fost lansat la un eveniment organizat de Ministerul educației în comun cu Direcția Generală pentru Cercetare şi Inovare a Comisiei Europene. Ministrul educației, Anatolie Topală, a menționat că semnarea Acordului de asociere la noul Program-cadru „Orizont Europa” este un succes și o oportunitate extraordinară pentru întreaga comunitate științifică din țara noastră. „Participarea cercetătorilor, tuturor persoanelor interesate, inclusiv a tinerilor cercetători, va genera progrese reale în domeniile cercetării și inovării”, a spus Topală.

 

În Zona Economică Liberă Bălţi se va efectua o nouă investiţie

Invest Moldova a anunțat despre atragerea unei noi investiții în valoare de 14 milioane de euro. Este vorba de o mini oțelărie care urmează a fi construită pe teritoriul Zonei Economice Libere Bălți de către compania Omni Steel. Fondatorii companiei sînt originari din Moldova, însă cu experiență de conducere a afacerilor în România. Uzina va avea o hală de 12 mii de metri pătrați și o capacitate de producție de 150 mii tone de oțel beton de 8-32 mm, 5000 de tone fiind exportate lunar în România.

 

O platformă de belvedere a fost inaugurată la „Orheiul Vechi”

La Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” a fost inaugurată o Platformă de belvedere. Aceasta a fost amenajată în una din cele mai atractive locații ale Rezervației, oferind o priveliște unică spre defileu și obiectivele turistice ale acesteia, devenind un punct de oprire spontană pentru vizitatori. Platforma are o suprafață de 38 m2 și o capacitate de 20 de persoane, fiind completată cu o cale de acces pavată, 115 m de balustradă de protecție și sistem de iluminat artistic. De asemenea, pe platformă se regăsește un panou informativ despre patrimoniul cultural al Rezervației „Orheiul Vechi”.

 

România a inclus Moldova în zona de risc epidemiologic mediu

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Moldova a intrat în zona galbenă, cu risc epidemiologic mediu. În același timp, Franţa, Portugalia, Mauritius şi Insulele Mariane de Nord au fost incluse în lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, zona roşie.

 

Termenul limită de achitare a impozitului pe avere este 27 decembrie

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a finalizat procesul de înmînare a avizelor de plată pentru contribuabilii care au obligația să achite impozitul pe avere. Astfel, contribuabilii care au fost identificați la situația din 1 noiembrie 2021 în calitate de subiecți ai impunerii cu impozitul pe avere, au fost informați despre suma impozitului ce urmează a fi achitat, prin intermediul avizelor de plată, pînă la data de 27 decembrie. „Potrivit Codului fiscal, termenul de achitare a impozitului pe avere este pînă la data de 25 decembrie a anului de gestiune. Însă, reieșind din faptul că, în acest an, ziua de 25 decembrie este zi de odihnă, termenul – limită de achitare a impozitului respectiv se consideră 27 decembrie 2021”, a explicat Serviciul Fiscal.

 

Un tînăr a murit la spital după o vînătoare

Un tînăr a murit, după ce a fost împușcat de un vînător. Tragedia a avut loc ieri după-amiază, în localitatea Baccealia, din raionul Căușeni. Potrivit poliției, victima s-a dovedit a fi un tînăr în vîrstă de 30 de ani. Dînsul era la vînătoare cu mai multe persoane cînd a fost împușcat de către un bărbat în vîrstă de 40 de ani care deținea arma legal. Tînărul a fost transportat de urgență la spital, cu plăgi în regiunea toracelui și abdomenului. Tînărul a murit la scurt timp după internare. Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

 

Leul s-a apreciat în raport cu dolarul și euro

Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american mai mult de 2 bani, iar de la moneda unică europeană – mai mult de 8 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 6 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7146 lei pentru un dolar (-2,25 bani) și 20,0308 lei pentru un euro (-8,23 bani), în timp ce în perioada 4-5 decembrie acesta a fost egal cu 17,7371 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,1131 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 6 decembrie, constituie: 0,6489 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0470 lei pentru 1 leu românesc și 0,2408 lei pentru 1 rublă rusească.