REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 noiembrie 2019)

Peste 647 mii de cetățeni au votat pînă la ora 21.00

Circa 647700 de cetățeni au votat pînă la ora 21.00, rata de participare fiind de 40,34%. La scrutinul de duminică, 3 noiembrie, cei mai mulți votanți, peste 54,2%, au fost femei. Iar cei mai activi au fost vîrstnicii - aproape 34%, urmați de cetățenii cu vîrsta de peste 41 de ani - aproape 25%. Cea mai slabă prezență la vot, de doar 6,5%, a fost înregistrată în rîndul tinerilor sub 25 de ani. În urma alegerilor locale au fost aleși 384 de primari.

 

Observatorii Promo-LEX au constatat mai multe incidente în desfășurarea procesului de vot

Asociația Promo-LEX a constatat mai multe incidente în desfășurarea procesului electoral de duminică, 3 noiembrie. Acestea au fost prezentate la o conferință de presă de către directorul de programe al misiunii, Pavel Postică. Potrivit sursei citate, pînă la ora 19.30, observatorii misiunii au raportat 136 de incidente. Printre cele mai frecvente încălcări rămîn agitația electorală, transportarea alegătorilor și servirea votanților cu băuturi alcoolice. Misiunea Promo-LEX a delegat în turul doi al alegerilor locale 41 de echipe mobile, care au monitorizat procesul electoral în cele 384 de localități.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

La începutul săptămînii euro și dolarul se vor ieftini, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, atît euro, cît și dolarul vor pierde cîte doi bani. Ca rezultat, cel din urmă va costa 17 lei și 51 de bani, iar euro va avea un preț oficial de 19 lei și 53 de bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit o cotație de 4 lei și 10 bani. Aceeași tendință o va avea rubla rusească și hrivna ucraineană. Ultima își va păstra prețul de 70 de bani, iar rubla va rămîne la valoarea de 27 de bani.

 

Un incendiu a izbucnit într-un bloc de locuit din capitală

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de sîmbătă, 2 noiembrie, într-un bloc de locuit din capitală. Peste 20 de oameni, inclusiv șapte minori, au fost evacuați. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, apelul la Serviciul112 a fost înregistrat la ora 20:43 de minute. La fața locului au intervenit șase echipaje de pompieri, dotate inclusiv cu două autoscări. Flăcările au cuprins panourile electrice de la etajele 5-9 și o debara cu mai multe bunuri materiale de la etajul șase. Scara blocului a fost inundată cu fum dens.

 

Numărul persoanelor care locuiesc peste hotare și primesc pensia în R. Moldova a crescut de 10 ori în ultimii ani

Numărul pensionarilor care domiciliază peste hotare și primesc pensia din R. Moldova a crescut de 10 ori în ultimii cinci ani. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a precizat că acest fapt se datorează atît sporirii numărului statelor cu care Moldova a încheiat acorduri în domeniul securității sociale, cît și intensificării proceselor migratorii la nivel european. Astfel, dacă la sfîrșitul anului 2014, cînd erau în vigoare doar nouă acorduri de securitate socială, au fost stabilite pensii unui număr de 62 de persoane, apoi în luna octombrie 2019 numărul acestora a atins cifra de 650. Doar din luna martie a anului curent au fost stabilite 70 pensii persoanelor care locuiesc în Germania.

 

Două persoane au decedat și 11 au fost traumatizate în urma accidentelor

Două persoane au decedat și alte 11 au fost traumatizate în urma a opt accidente rutiere produse în noaptea de 1 spre 2 noiembrie.. Poliția a atenționat șoferii că principalele cauze ale accidentelor sînt viteza excesivă, neatenția și consumul de alcool. Unul dintre accidente a avut loc la ieșirea din satul Sărata Nouă, raionul Fălești. Un automobil de model „BMW”, condus de un bărbat de 30 de ani, în stare de ebrietate, avînd viteză excesivă, a derapat de pe carosabil, s-a inversat, după care s-a tamponat într-un copac. În urma impactului, un bărbat care se afla în mașină a murit pe loc, iar șoferul și o altă pasageră de 23 de ani s-au ales cu diferite traumatisme.

 

Moldovenii care locuiesc în Turcia își vor putea converti permisul de conducere

Cetățenii R. Moldova care locuiesc în Turcia își vor putea converti permisul de conducere fără a susține examene teoretice și practice. Un Acord în acest sens urmează a fi negociat de cele două țări. Proiectul Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind conversiunea şi recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere va fi negociat de o delegație oficială din țara noastră, componența căreia a fost stabilită de Guvern. Din delegație vor face parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Agenției Servicii Publice.