REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 aprilie 2022)
Astăzi este zi de doliu național
În Republica Moldova este declarată luni, 4 aprilie, zi de doliu național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. „Sîntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din orașul Bucea de lîngă Kyiv. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, a menționat șefa statului pe pagina sa oficială.
Deputații se întrunesc în ședință plenară
Deputații se întrunesc luni, 4 aprilie, în ședință plenară. Biroul permanent al Legislativului a aprobat ordinea de zi pentru lucrările plenului. Astfel, Parlamentul va examina candidaturile membrilor în Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Candidații propuși sînt Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu și Vitalie Miron. Comisia de evaluare va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, pornind de la numărul de mandate obținute.
Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu ambasadoarea SUA la ONU
Provocările cu care se confruntă Republica Moldova în procesul gestionării crizei refugiaților și acțiunile întreprinse de autorități pentru a sprijini persoanele strămutate din cauza conflictului din Ucraina, au fost discutate ieri, la întrevederea prim-ministrului Natalia Gavrilița cu ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield. Oficialii au făcut un schimb de opinii privind evoluția situației din regiune, pledînd pentru încetarea acțiunilor militare și soluționarea pe cale pașnică a conflictului care afectează în mod direct și Moldova. În context, șefa Executivului a apreciat asistența SUA în condițiile crizei umanitare, menționînd că vizita ambasadoarei în țara noastră este un semnal puternic de suport din partea americană.
Guvernul a transmis Ucrainei un lot de ajutor umanitar
Guvernul R. Moldova a transmis Ucrainei prima tranșă dintr-un lot de ajutor umanitar în valoare totală de 24 mln de lei (1,2 mln de euro), în baza deciziei aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale. Premierul Natalia Gavrilița s-a deplasat în orașul ucrainean Mohyliv-Podilskyï pentru a transmite ajutoarele Guvernatorului regiunii Vinnița, Serghei Borzov. „Acest ajutor este un gest de susținere din partea poporului R. Moldova pentru poporul ucrainean. Din prima zi de război, toată societatea s-a mobilizat ca să ajute miile de oameni care s-au refugiat în țara noastră”, a declarat Natalia Gavrilița.
Aurel Guțu și-a vernisat lucrările la Biblioteca Națională
O expoziție de pictură şi grafică cu genericul ”Tablouri și glume” a artistului plastic Aurel Guţu, la 80 de ani de la naştere, a fost vernisată la Biblioteca Națională. Guțu a comunicat că expoziția cuprinde 38 de lucrări de pictură și grafică, realizate de-a lungul anilor. În context, artistul plastic Valeriu Herța a menționat că în toate lucrările pictorului este un contrast foarte activ de culoare, fie că e pictură, ilustrație de carte sau grafică de șevalet, galbenul predominînd pretutindeni.
Volumul de export al industriei IT a înregistrat o creștere de 35%
Volumul de export al industriei IT din R. Moldova a atins cifra de 349,82 milioane dolari SUA, în creștere cu 35% față de anul 2020 și de peste cinci ori mai mare comparativ cu indicatorul din 2016. Potrivit Ministerului economiei, rezultatele se datorează în special regimului fiscal distinct în care operează cei 1 055 de rezidenți activi ai parcului virtual „Moldova IT park", dintre care 182 companii cu capital străin din 39 de țări. În pofida constrîngerilor impuse de pandemie și de contextul regional de dezvoltare, cifra de afaceri realizată de către rezidenții „Moldova IT park" în anul 2021 a depășit cu 49% venitul pentru anul 2020 și a constituit peste 6,8 mlrd lei.
UE a donat echipamente de peste 4,2 mln de euro
Uniunea Europeană, prin Mecanismul său de protecție civilă, a trimis în R. Moldova echipamente medicale din rezerva sa strategică, în valoare totală de peste 4,2 milioane de euro. Astfel, Ministerul sănătății a primit 250 de concentratoare de oxigen, 240 de monitoare pentru pacienți, 20 de ecografe și 20 de sisteme de monitorizare a pacienților din rezerva medicală găzduită de Țările de Jos. Totodată, din rezerva găzduită de Ungaria au fost recepționate 50 de ventilatoare pulmonare și 20 de seturi de pompe pentru perfuzie.
Leul s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul
Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 0,5 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană mai mult de 4 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 4 aprilie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,3472 lei pentru un dolar (+1,55 bani) și 20,2967 lei pentru un euro (-4,23 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,3317 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,3390 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 4 aprilie, constituie: 0,6225 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1039 lei pentru 1 leu românesc și 0,2219 lei pentru 1 rublă rusească.