REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (31 mai 2022)

S-a încheiat anul de studii 2021-2022

În școlile din ţară, astăzi se încheie anul de studii 2021-2022. Activităţile dedicate „Ultimului sunet de clopoțel” sînt organizate în cadrul careurilor festive, fără restricţii care au caracterizat evenimentul în ultimii ani, din cauza pandemiei de Covid-19. Sesiunea de bacalaureat 2022 va avea loc, în conformitate cu Programul de desfășurare a sesiunii de examene, în perioada 3-21 iunie. La sesiune s-au înscris peste 18000 de candidați, dintre care circa 2000 de sînt restanțieri din sesiunile anterioare. Candidații vor susține probele de examen în 93 de centre de bacalaureat, dintre care 31 sînt în municipiul Chișinău. În instituțiile de învățămînt din țară învață peste trei sute de mii de elevi.

 

Peste 2100 de șoferi au fost sancționați de oamenii legii

Peste 2100 de șoferi au fost stopați și sancționați în zilele de odihnă de inspectorii de patrulare pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, 42 de șoferi au fost amendați și înlăturați de la volan, fiind depistați în stare de ebrietate. Alți peste 1144 de conducători auto au depășit limita de viteză, 286 de șoferi au ignorat indicatoarele de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere, iar circa 293 de conducători auto au fost amendați pentru că nu aveau cuplată centura de siguranță. Totodată, în zilele de odihnă, polițiștii au intervenit în aproape 137 de cazuri, apeluri parvenite la Serviciul unic 112.

 

Cooperarea moldo-portugheză a fost discutată de președinții Maia Sandu și Marcelo Rebelo de Sousa

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut ieri seara o discuție în format de videoconferință cu președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa. Discuția a vizat situația de securitate din regiune și cooperarea bilaterală. Șefa statului i-a mulțumit omologului său portughez pentru ajutorul umanitar oferit țării noastre de la începutul războiului din Ucraina. La fel, președintele Maia Sandu a mulțumit pentru deschiderea autorităților de la Lisabona față de concetățenii noștri stabiliți în această țară. Președintele Marcelo Rebelo de Sousa a apreciat ambițioasa agendă de reforme a guvernării de la Chișinău, al cărei scop este să aducă Moldova în familia Uniunii Europene.

 

R. Moldova a făcut în premieră schimb de organe cu România

În Republica Moldova, pentru prima dată, a fost transplantat un organ prelevat în România. Doi rinichi prelevați de la un pacient din Republica Moldova au ajuns la pacienți din țara vecină. Potrivit Ministerului sănătății, o femeie din Moldova, în stare extrem de gravă, diagnosticată cu ciroză hepatică în fază terminală, a beneficiat de un transplant de ficat de la un donator din România. Este pentru prima dată cînd în Moldova este transplantat un organ prelevat în România. Aducerea în țară a grefei a fost posibilă datorită unui acord în domeniul donării și transplantului de organe, semnat de reprezentanții agențiilor de transplant din cele două țări.

 

CSE a aprobat noi măsuri de facilitare a exportului și de susținere a refugiaților ucraineni

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a intervenit cu noi măsuri privind stimularea exportului de produse agricole perisabile. Potrivit Dispoziției aprobate, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în comun cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, urmează să elaboreze și să aprobe o procedură de realizare a exportului prin coridoare verzi, instituite la punctele de trecere a frontierei de stat. Totodată, va fi interzis importul de produse alimentare, în cazul în care a rămas mai puțin de o jumătate din termenul de expirare, stabilit de producător. Pentru produsele cu termenul de valabilitate de la 90 zile pînă la 18 luni, interdicția de import se va aplica la atingerea cotei de 1/3 din perioada de valabilitate a produsului.

 

Maia Sandu va avea, în cadrul Congresului PPE, mai multe întrevederi bilaterale

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa în zilele de 31 mai - 1 iunie la Congresul Partidului Popular European (PPE) de la Rotterdam. Șefa statului va lua parte la Summitul extins al PPE cu șefii de state și de guverne din țările UE și non-UE și va avea întrevederi cu mai mulți șefi de state și de guverne din Uniunea Europeană.

 

Decanul și șeful unei catedre a USEFS au fost reținuți

Decanul și șeful unei catedre a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) au fost reținuți pentru o mită de 800 de euro. Potrivit CNA, cei doi au fost denunțai de un student. Tînărul a comunicat că aceștia i-ar fi cerut bani pentru a-l ajuta să susțină examenele restante, teza de licență și să oprească procesul de exmatriculare. Studentul ar fi fost înmatriculat în anul 2018, urmînd studiile timp de doi ani. Din 2020, acesta însă nu s-a mai prezentat la ore și urma să fie exmatriculat. Într-o discuție cu decanul și șeful catedrei, studentul ar fi primit asigurări că problema poate fi rezolvată contra unei sume de 1000 de euro.

 

Spectacolul „Mîncare pentru monștri” revine pe scena Teatrului „Geneza Art”

La Teatrul „Geneza Art” va fi jucat marți, 31 mai, la ora 19.00, spectacolul „Mîncare pentru monștri”, inspirat din Paolo Genovese, în regia Danielei Burlaca. Este un spectacol despre puterea, voința și slăbiciunea fiecăruia. În roluri: Iurie Gologan, Viorel Cozma, Dana Ciobanu, Nicu Țurcanu, Daniela Burlaca, Cristian Perepeliuc, Victoria Botnar, Mihai Bordian, Ecaterina Bozianu, Victoria Țurcanu și Dorin Gribincea.

 

Delegația UE în R. Moldova marchează Săptămîna Verde Europeană 2022

Începînd cu 30 mai 2022, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat campania Săptămînii Verzi Europene 2022 sub genericul „Pactul Verde European – Să trecem la Fapte!”. Pe parcursul Săptămînii Verzi Europene, în perioada 30 mai – 5 iunie 2022, o campanie de informare va evidenția importanța mediului înconjurător și va inspira copiii, tineretul și publicul larg să facă schimbări pentru un viitor sustenabil. Pe parcursul campaniei vor fi organizate conferințe de presă, activități de sensibilizare, evenimente publice și lansări de proiecte tematice, expoziții și un concert în aer liber.

 

OMS va acorda în continuare suport în gestionarea crizei refugiaților

Organizația Mondială a Sănătății va acorda, în continuare, suport Republicii Moldova pentru a face față crizei refugiaților. Afirmația a fost făcută de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva, în cadrul unei întrevederi cu ministrul sănătății, Ala Nemerenco. Ministrul sănătății a prezentat, în cadrul întîlnirii, eforturile depuse la nivel național pentru acomodarea refugiaților din Ucraina. La fel, Ala Nemerenco a discutat cu Tedros Adhanom Ghebreyesus despre volumul de servicii medicale acordat refugiaților.

 

Leul a slăbit față de dolar și de euro

Pe parcursul unei leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 1 ban, iar monedei unice europene – mai mult de 15 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 31 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,0703 lei pentru un dolar (+0,83 bani) și 20,5472 lei pentru un euro (+15,17 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,0620 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,3955 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 31 mai, constituie: 0,6486 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1562 lei pentru 1 leu românesc și 0,3058 lei pentru 1 rublă rusească.