REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 mai 2022)

Guvernul a transmis cea de-a doua tranșă a lotului umanitar pentru Ucraina

Cea de-a doua tranșă a lotului de ajutor umanitar pentru Ucraina a fost transmisă de Guvernul Republicii Moldova. Șapte camioane cu produse de primă necesitate, destinate cetățenilor ucraineni, au plecat din vama Criva – Mămăliga către Cernăuți. Cinci camioane au transportat bunuri materiale din gestiunea Ministerului Afacerilor Interne – saci de dormit, corturi, măști antigaz. În celelalte două camioane au fost stocate produse asigurate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Oamenii din Ucraina vor primi alimente nealterabile, hrană pentru animale, haine și truse de igienă pentru întreaga familie.

 

Vreme va fi călduroasă, dar cu ploi

Meteorologii anunță pentru astăzi ploi în centrul și sudul țării, iar la nord - cer variabil. Maximele vor oscila între +25 și +27 pe timp de zi, iar noaptea mercurul va coborî pînă la 10 grade Celsius. De mîine, vremea se încălzește simțitor. La sfîrșitul săptămînii maximele vor ajunge și la +34 grade. Pentru astăzi, la Briceni meteorologii anunță +22 grade pe timp de zi, iar noapte minime de pînă la +10 grade. La Chișinău maxima zilei va fi de +25 grade Celsius, iar la noaptea vor fi +13 grade. În sudul țării, la Cahul, Comrat și Ceadîr-Lunga, meteorologii anunță +26 grade ziua, iar noaptea +15 grade Celsius.

 

R. Moldova va găzdui reuniunea președinților de Parlament din statele NB8

Președinții de Parlament din cele opt State Baltice și Nordice (NB8) vor efectua o vizită oficială comună în Republica Moldova. Vizita are loc la inițiativa speakerului Igor Grosu. Parlamentul Republicii Moldova va găzdui marți, 31 mai curent, reuniunea preşedinţilor de Parlament din Lituania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia și Suedia. După discuțiile cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, cele opt delegații vor avea întrevederi cu președinții fracțiunilor parlamentare.

 

Șapte localități din 10 și-au ales primarii din primul tur

Șapte localități din cele 10 în care duminică au avut loc alegeri locale noi și-au ales primarii din primul tur. Blocul Comuniștilor și socialiștilor a obținut două mandate de primar, tot două a obținut Partidul Liberal Democrat din Moldova, iar Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Puterea Oamenilor, Platforma Demnitate și Adevăr s-au ales cu cîte un mandat. În alte trei localități în care niciunul dintre candidați nu a acumulat mai mult de 50% din voturile exprimate, va avea loc turul doi peste două săptămîni.

 

Natalia Gavrilița s-a întîlnit cu senatorul american Robert Portman

Agenda de integrare europeană a țării noastre, soluții privind fortificarea securității energetice naționale, depășirea crizei regionale, precum și prioritățile dialogului moldo-american au fost discutate ieri la întrevederea prim-ministrului Natalia Gavrilița cu senatorul american Robert Portman, aflat într-o vizită la Chișinău. Șefa Executivului a mulțumit oficialului american pentru interesul și inițiativele de susținere a democrației, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, dar și pentru asistența valoroasă acordată de SUA pentru dezvoltarea țării noastre și depășirea crizelor generate de războiul din Ucraina. În context, a fost exprimată necesitatea de a identifica soluții urgente pentru depășirea crizei economice și asigurării securității alimentare în regiune.

 

Serviciul Vamal a raportat încasări de peste 557 milioane de lei

În perioada 09 – 15 mai 2022, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 557,3 milioane de lei, mai mult cu 22,2% față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. De către persoane fizice au fost introduse bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 15,4 milioane lei, ceea ce reprezintă 2,8 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă. De asemenea, pe parcursul săptămînii trecute, au fost perfectate 10 015 declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 77 251 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Sculeni, cu 21 222 și, respectiv, 15 929 traversări.

 

Guvernatorul Găgăuziei s-a întîlnit cu șeful Misiunii OSCE

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întîlnit cu dl Klaus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova. În cadrul întrevederii au fost discutate problemele de securitate și provocările cu care se confruntă Republica Moldova la momentul actual. Un subiect separat de discuție a fost activitatea unui grup comun de deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei și Parlamentului Republicii Moldova cu sprijinul experților CMI. Irina Vlah a apreciat înalt rolul misiunii OSCE în consolidarea culturii politice în Republica Moldova.

 

La Tiraspol a fost ales un nou pretins prim-ministru

Aşa-numitul soviet suprem al autoproclamatei rmn a aprobat candidatura lui Alexandr Rozenberg în funcţia de prim-ministru al regiunii. Candidatura lui Rozenberg a fost propusă de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care printr-un decret a demis fostul executiv rmn. Alexandr Rozenberg s-a născut în anul 1967, în regiunea Vinniţa, Ucraina. Este inginer-energetician de profesie, a lucrat în mai multe întreprinderi şi organizaţii din stînga Nistrului, este căsătorit şi are doi copii.

 

Leul a mai crescut puțin față de dolar

Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american mai mult de 1 ban, iar de la moneda unică europeană - aproape 5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 30 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,0620 lei pentru un dolar (-1,02 bani) și 20,3955 lei pentru un euro (-4,89 bani), în timp ce în perioada 27-29 mai acesta a fost egal cu 19,0722 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,4444 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 30 mai, constituie: 0,6470 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1269 lei pentru 1 leu românesc și 0,2879 lei pentru 1 rublă rusească.