REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 iunie 2022)

În capitală va fi organizat Festivalul Tinerilor Meșteșugari

Festivalul Tinerilor Meșteșugari va fi organizat pe 3 iulie în Parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani al capitalei. Scopul proiectului este promovarea valorilor naționale și a meșteșugăritului în rîndul tinerilor şi oferirea posibilităţii ca aceştia să-și reprezinte propriile lucrări. Astfel, autoritățile municipale invită toți tinerii meșteșugari care au lucrări inedite să participe la eveniment. În cadrul festivalului vor exista zone de master-class, workshop, zone pentru copii și un concert cu program special pentru TINEri! Ediția de anul trecut a festivalului a întrunit peste 40 de tineri și meșteri populari.

 

Transportatorii de mărfuri vor putea circula pe teritoriul UE fără autorizații

Transportatorii moldoveni de mărfuri vor putea circula pe teritoriul Uniunii Europene fără autorizații. Măsura este prevăzută în Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE, semnat la Lyon, Franța, de viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și Christophe Bechu, ministru delegat din partea Președinţiei franceze. Acordul va permite efectuarea operațiunilor de transport prin UE pentru exporturile moldovenești fără autorizații de transport rutier. Totodată, acesta oferă posibilitatea încheierii contractelor de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul Uniunii Europene. Acordul a fost încheiat pînă la 31 martie 2023, cu posibilitatea de a fi prelungit.

 

Igor Dodon va rămîne în arest la domiciliu

Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va rămîne în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Chișinău, care a examinat recursul înaintat de fostul șef de stat privind prelungirea arestului la domiciliu cu 30 de zile. Potrivit Procuraturii Generale, în urma examinării recursului, magistrații au decis respingerea acestuia, cu menținerea deciziei primei instanțe de prelungire a arestului. Ex-președintele Republicii Moldova a fost reținut la mijlocul lunii mai curent, fiind suspectat de comiterea infracțiunilor: corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

 

Premierul a solicitat compensarea creșterii ratelor achitate de beneficiarii programului „Prima Casă”

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a solicitat ministerului Economiei să facă o analiză a impactului creșterii ratelor achitate de beneficiarii programului „Prima Casă” și să elaboreze mecanisme de compensare a diferenței de plată. Premierul a declarat că, săptămîna aceasta, beneficiarii programului au primit notificări privind creșterea ratei de dobîndă. „Este vorba de familiile social-vulnerabile pentru care este dificil să achite această rată majorată. De aceea, solicit ministerelor Economiei și Finanțelor să poarte discuții cu băncile și să stabilească compensații pentru aceste categorii de persoane. Este nevoie să ne asigurăm că beneficiarii vor putea achita această diferență de plată”, a spus Gavrilița. Programul de stat „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018. Prin intermediul acestuia, pînă în prezent, au fost procurate peste 8 000 de locuințe.

 

Plan de acțiuni privind realizarea recomandărilor Comisiei Europene

Autoritățile de la Chișinău au inițiat realizarea unui Plan de acțiuni privind realizarea recomandărilor Comisiei Europene, prezentate Republicii Moldova după acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea în UE. Planul de acțiuni va include zeci de măsuri, instituția responsabilă și data limită de realizare a acestora. Documentul urmează a fi definitivat în următoarele două săptămîni. După care, acțiunile vor fi discutate cu partenerii europeni, iar la finele lunii iulie - începutul lunii august, acesta va fi definitivat în totalitate. Planul presupune modificarea legislației în mai multe domenii precum: justiția, lupta cu crima organizată/spălarea banilor, reforma administrativă, sistemul de gestionare a banilor publici, legea competiției și îmbunătățirea guvernării întreprinderilor de stat. Termenul de evaluare a reformelor incluse în Planul de acțiuni urmează a fi stabilit de autoritățile R. Moldova și UE, în cadrul discuțiilor ulterioare.

 

Un alt dosar inițiat pe numele Procurorului General suspendat a ajuns pe masa magistraților

Un alt dosar inițiat pe numele Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a ajuns pe masa magistraților. Potrivit Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo este acuzat de săvîrșirea infracțiunii de încălcare a inviolabilității vieții personale a unui factor de decizie. Acesta este învinuit că ar fi intrat în posesia unor corespondențe private ale fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție cu alte persoane. După care, în incinta Procuraturii Generale a susținut un briefing de presă, în cadrul căruia ar fi răspîndit informații ocrotite de lege, despre viața personală și profesională a acestuia, ceea ce ar constitui secret personal. Ulterior, la indicația Procurorului General suspendat, discursul în formă scrisă a fost plasat pe pagina web oficială a Procuraturii.

 

Circa 900 de angajați care s-au infectat cu Covid-19 la serviciu vor primi indemnizația unică

Personalul medical, precum și alți angajați din sectorul public, care s-au îmbolnăvit de Covid-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, pînă la data de 30 septembrie 2020, vor primi o indemnizație unică în valoare de 16 mii de lei. De indemnizația unică vor beneficia 877 de persoane, dintre care 780 fac parte din personalul medical. În acest scop, Ministerul Finanțelor va aloca peste 14 milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului. Pînă în prezent, 16895 de angajați în sectorul bugetar au beneficiat de indemnizația unică în valoare de 16 mii de lei.

 

Mijloacele de transport sechestrate ar putea fi vîndute anticipat

Mijloacele de transport sechestrate ar putea fi vîndute anticipat, pînă la confiscarea acestora, potrivit unui proiect de lege aprobat de către Guvern. Conform ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, proiectul vine să soluționeze o problemă care există în prezent, și anume faptul că mijloacele de transport sechestrate nu pot fi valorificate/vîndute anticipat, pînă la confiscarea acestora. Potrivit legii actuale, autovehiculele sînt atribuite la bunuri a căror valoare se diminuează în proporție de cel puțin 10% pe parcursul unui an din momentul aplicării sechestrului. Astfel, s-a constatat că, valoarea mijloacelor de transport se poate diminua cu mai mult de 10% timp de un an, prejudiciindu-se interesul statului de valorificare eficientă a bunurilor sechestrate.

 

Euro și dolarul continue să se ieftinească

Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi un curs valutar oficial de 20 de lei și 11 bani pentru un euro, cu 14 bani mai puțin decît ieri. Totodată, dolarul s-a ieftinit cu trei bani și va costa 19 lei și 12 bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit un curs valutar de 4 lei și 06 bani, cu trei bani mai puțin decît ieri. Hrivna ucraineană va avea cotația neschimbată de 64 de bani. Totodată, valoarea rublei rusești a crescut cu un ban și are cotația de 36 de bani.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31