REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 ianuarie 2018)

Șeful Misiunii UE la Chișinău s-a arătat dezamăgit de reformele în justiție din R. Moldova

În domeniul justiției din Republica Moldova trebuiau să fie făcute reforme în trecut, dar a lipsit voința politică. Actualmente, reforme au loc mai mult în domeniile legate de economie, unde situația se îmbunătățește. Declarații în acest sens a făcut ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unei emisiuni televizate. El a precizat că s-a văzut schimbarea conținutului legilor adoptate, dar fără a se ajunge la stadiul de implementare. În opinia ambasadorului, nu este de dorit așa un ritm lent de implementare a reformelor în justiție, mai ales pentru cetățenii de rînd. „În ceea ce privește acea parte a asistenței bugetare a UE care nu a fost eliberată pentru domeniul justiției din Moldova a fost clar legată de lipsă de progres în perioada respectivă, lipsă de reforme în justiție, lipsă de schimbări care ar fi trebuit să aibă loc, dar nu s-au întîmplat”, a conchis ambasadorul.

 

Premierul efectuează o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite

Prim-ministrul Pavel Filip întreprinde, în perioada 29-30 ianuarie 2018, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite (EAU). Filip va avea întrevederi cu prim-ministrul și vicepreşedintele EAU, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, președintele Consiliului Național Federal, Amal Al Qubaisi, precum și cu alți oficiali emiratezi. În cadrul vizitei, urmează a fi semnate mai multe documente bilaterale. Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite au fost stabilite la 21 decembrie 1995. Pînă în prezent, între cele două state au fost semnate patru tratate în domeniile diplomatic, economic, investiţional şi aerian.

 

Japonia a contribuit la reconstrucția școlilor din R. Moldova

Douăzeci de şcoli din R. Moldova au fost redeschise pentru elevii cu dizabilităţi, datorită unui proiect implementat cu susţinerea Guvernului Japoniei. Proiectul-pilot „Integrarea copiilor cu dizabilităţi în şcolile generale” este realizat cu suportul unui grant în valoare de aproximativ 2,9 milioane de dolari, oferit de Guvernul Japoniei prin Fondul de Politici de Dezvoltare a Resurselor Umane (PHRD), administrat de Banca Mondială şi gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). Potrivit lui Masanobu Yoshii, ambasadorul Japoniei la Chişinău, ţara sa şi-a respectat angajamentul de a asista R. Moldova pentru dezvoltarea unei economii durabile, stabile şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor. „Ca şi R. Moldova, Japonia nu este bogată în resurse naturale, de aceea, pentru noi cele mai importante resurse sînt cele umane. Aceasta înseamnă nu doar valorificarea potenţialului copiilor din şcolile generale, dar şi al copiilor cu dizabilităţi, care trebuie să fie asistaţi pentru integrarea în societate”, a subliniat diplomatul nipon.

 

Reprezentanți ai tuturor fracțiunilor parlamentare s-au întîlnit cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR

Reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare s-au întîlnit luni, 29 ianuarie, cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR, care se află într-o vizită de informare în R. Moldova. Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Legislativului, părțile au discutat aspecte de implementare a noului sistem electoral, inclusiv cele ce țin de delimitarea circumscripțiilor, respectarea egalității de gen, votul în diasporă, regiunea transnistreană și alte unități administrativ-teritoriale. Deputații din opoziție au menționat că nu s-au implicat în constituirea circumscripțiilor, deși au fost invitați să facă parte din comisia de lucru constituită pentru delimitarea circumscripțiilor.

 

Un deputat rus condamnă acțiunile politicienilor de la Chișinău

Deputatul rus Konstantin Zatulin a cerut, în cadrul ședinței Camerei inferioare a Dumei de Stat, ca Federația Rusă să ia măsuri împotriva politicienilor din R. Moldova. El și-a motivat cererea și prin faptul că, în anul trecut, guvernarea de la Chișinău, „cu excepția președintelui Igor Dodon”, a întreprins mai mulți „pași neprietenoși” la adresa unor cetățeni ruși. În context, el a amintit de declararea a cinci diplomați din Rusia persona non grata. Deputatul a menționat și ”legea anti-propagandă”, adoptată de Parlamentul de la Chișinău, precum și la deportarea mai multor jurnaliști și artiști din Rusia. El a propus drept răspuns intensificarea retransmiterii posturilor de televiziune rusești în raioanele de Est ale R. Moldova. 

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
03.02.25 - 12:56
03.02.25 - 12:54
04.02.25 - 13:14
04.02.25 - 13:10
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:52
05.02.25 - 00:08
02.02.25 - 14:37
01.02.25 - 12:21
04.02.25 - 13:17