REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 octombrie 2022)

Chișinăul a găzduit Ziua Națională a Vinului

Chișinăuienii si oaspeți ai capitalei au participat, pe 1-2 octombrie, la Ziua Națională a Vinului. După o pauză determinată de criza pandemică, evenimentul a revenit în Piața Marii Adunări Naționale și s-a desfășurat cu sloganul „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface”. Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, circa 90 de producători de vinuri din întreaga țară s-au reunit pentru a-și prezenta realizările din ultimii ani. Vizitatorii au participat la degustări, master-class-uri, ateliere de meșteșugărit și s-au bucurat de un program de zile mari cu participarea celor mai îndrăgiți artiști din țară.

 

În luna octombrie livrările de gaz au fost limitate cu 30%

În luna octombrie, livrările de gaz din partea concernului rus Gazprom au fost limitate cu 30%. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. „Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna curentă. Din cele 8.06 mln de m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln de m3 pe zi. În cazul în care Gazprom nu va oferi cele 30%, acestea vor fi suplinite din rezervele Energocom (53,5 mln de m3 de gaz), prin intermediul licitațiilor zilnice sau rezervările pot fi făcute zilnic la decizia Gazprom”, a spus Andrei Spînu.

 

Asistenții sociali și asistenții parentali vor avea salarii mai mari

Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură creșterea claselor de salarizare pentru asistenții sociali comunitari și asistenții parentali profesioniști cu studii profesional tehnice. Salariile majorate vor fi calculate pentru luna septembrie. În urma modificărilor operate în legislație, vor fi majorate clasele de salarizare pentru cadrul didactic de sprijin, personalul medical din cadrul instituțiilor penitenciare, unele categorii de personal de specialitate din domeniul expertizei judiciare, formării judiciare, asistenței juridice garantate de stat.

 

Pictorița Valentina Brîncoveanu și-a expus lucrările la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a fost vernisată expoziția personală de pictură „Peisaje urbane din Chișinăul de ieri și de azi” a artistului plastic Valentina Brîncoveanu. Evenimentul a avut loc în cadrul ediției „Nocturna bibliotecilor 2022”. Expoziția cuprinde 42 de lucrări. Expoziția va fi deschisă pînă la 30 decembrie.

 

Șomerii vor primi vouchere pentru formare profesională

Parlamentul a aprobat instituirea voucherelor pentru formare profesională. Acestea vor fi emise de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Astfel, șomerul va putea alege furnizorul de formare profesională din lista celor acreditați, publici sau privați. Conform autorilor, utilizarea acestui instrument poate contribui la eficientizarea politicii active privind piața forței de muncă, oferind programe relevante și eficiente în diferite zone geografice ale țării.

 

Crește numărul cazurilor de alergii cauzate de înțepăturile insectelor

Pe parcursul lunii septembrie, 28 de persoane au solicitat ambulanța din cauza urgențelor alergologice, 19 dintre care au fost cauzate de înțepăturile insectelor. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în toate cazurile pacienții au fost transportați la spital. Medicii atenționează populația că, în ultima perioadă, se atestă o creștere a numărului de cazuri de reacții alergice grave, inclusiv șoc anafilactic ca urmare a înțepăturilor de insecte (albini, viespi etc).

 

25 de agricultori au depus dosare de subvenționare a investițiilor în energia verde

În anul curent, 25 de agricultori au depus dosare de subvenționare a investițiilor în energia verde. Proiectele cîștigătoare vor fi anunțate după data de 30 octombrie. Subvențiile în energia regenerabilă sînt acordate după criteriul primul venit, primul servit. Cererile se depun la oficiile teritoriale ale AIPA, în perioada 1 februarie - 30 octombrie. Pentru a sprijini reducerea consumului de energie şi a micșora costurile de producere, anul trecut, statul a subvenționat proiecte în valoare de peste 13 milioane de lei.

 

UE simte datoria să ajute R. Moldova în aceste momente dificile, a declarat Johannes Hahn

Uniunea Europeană simte datoria să ajute Republica Moldova în aceste momente dificile. Declarația a fost făcută de Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, în urma unei întrevederi cu președintele țării, Maia Sandu, la Chișinău. Oficialul european a subliniat că vede o determinare clară din partea Guvernului de la Chișinău în lupta cu corupția și realizarea reformei justiției. „Perspectiva europeană este una clară pentru Republica Moldova. Sînteți o țară candidat pentru aderarea în UE, care trebuie să devină țară membră, pentru asta vom munci împreună. Vă asigur că vom face totul pentru a vă ajuta și sprijini”, a spus Johannes Hahn.

 

Natalia Gavrilița a discutat cu ministrul Apărării Naționale al României

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întîlnit cu ministrul Apărării Naționale al României, Vasile Dîncu. Oficialii au discutat despre cooperarea dintre cele două state, care a atins un grad înalt de apropiere pe multiple domenii, și s-au referit la subiectele de securitate regională, în contextul războiului din Ucraina. Șefa Executivului a menționat că autoritățile depun efort în continuare pentru gestionarea impactului războiului asupra Republicii Moldova, dar și pentru reformarea instituțiilor și modernizarea țării.

 

Euro trece de pragul de 19 lei

Moneda unică europeană se va aprecia, la început de săptămînă, cu opt bani și va costa 19 lei și 07 bani, după mai multe zile în care s-a ieftinit în raport cu leul moldovenesc. Dolarul va pierde un ban și va avea o cotație oficială de 19 lei și 54 de bani. Pentru leul românesc, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs valutar oficial de 3 lei și 85 de bani, în creștere cu doi bani. Hrivna ucraineană va rămîne la nivelul de 52 de bani. Și rubla rusească își va păstra valoarea de 33 de bani.