REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 septembrie 2022)
Din 1 octombrie, crește tariful la energia termică
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat miercuri noile tarife pentru energia termică livrată consumatorilor de către „Termoelectrica”. Astfel, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor din Chișinău crește de la 2169 lei/Gcal (fără TVA) la 2 854 lei/Gcal (fără TVA). Totodată, tariful aprobat pentru energia electrică produsă de „Termoelectrica” crește de la 335 bani/kWh (fără TVA) la 454 bani/kWh (fără TVA). Noile tarife vor intra în vigoare la 1 octombrie.
Salariile bugetarilor vor putea fi transferate prin ”MPay”
Distribuirea plăților salariale de către autoritățile publice ar putea fi efectuată prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice ”MPay”. Membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe au aprobat raportul la proiectul de modificare a Legii salarizării și Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Președintele Comisiei, Dumitru Alaiba, a menționat că adoptarea modificărilor va dinamiza tehnologizarea proceselor de distribuire a plăților salariale și celor sociale.
Producătorii moldoveni de mere vor testa piața din Egipt
Reprezentanții Moldova Fruct și oameni de afaceri din sectorul de import și export de produse agricole au efectuat săptămîna trecută o vizită de afaceri în Republica Arabă Egipt pentru a discuta despre potențialul de export al fructelor moldovenești pe piața din Egipt. Comercianții egipteni s-au arătat interesați de importul merelor moldovenești, cu condiția eliminării taxei și procedurilor vamale, care constituie 41,5% din valoarea facturii. În perioada care urmează, membrii Asociației Moldova Fruct vor efectua o livrare de probă cu scopul de a testa piața.
A fost prezentat conceptul Planului Național ”Moldova Creativă”
Conceptul Planului Național ”Moldova Creativă” și viziunea de dezvoltare a industriilor creative au fost prezentate public miercuri, la Centrul Artcor. Programul, creat în premieră pentru R. Moldova, își propune să dezvolte o economie creativă competitivă, incluzivă și durabilă, generînd beneficii sociale, economice și de mediu. Industriile creative din R. Moldova sînt reprezentate de peste 2000 de întreprinderi cu activități economice în domenii precum design, publicitate, media digitală, arhitectură, muzică, cinematografie, teatru.
Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord vor fi organizate în septembrie-noiembrie
Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a anunţat că va organiza, în perioada lunilor septembrie-noiembrie 2022, o serie de evenimente în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a VIII-a. Evenimentele se vor desfășura la Bălți, Sîngerei și Edineț. „Prin acest eveniment, promovăm Regiunea de Dezvoltare Nord și sprijinim actorii regionali în crearea parteneriatelor. Totodată, printre obiectivele evenimentului se regăsesc promovarea politicii de dezvoltare regională și rezultatele implementării acesteia în contextul situațiilor de criză”, precizează ADR Nord.
Liceul din Holercani a fost renovat
Liceul din localitatea Holercani, raionul Dubăsari a fost renovat cu ajutorul Uniunii Europene și al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei.. În cadrul proiectului, clădirea liceului a fost izolată termic, au fost înlocuite ușile și ferestrele și au fost instalate panouri fotovoltaice, care acoperă integral necesitățile de energie electrică ale instituției. Astfel, a fost redus semnificativ consumul de electricitate al liceului și au fost create condiții mai bune de studii și de muncă pentru elevi și profesori.
Vom primi 25 mln de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide
R. Moldova va beneficia de un împrumut de 25 de milioane de euro, oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide. Comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv inițierea negocierilor și semnarea unui acord în acest sens. Banii vor fi folosiți pentru realizarea infrastructurii de management a deșeurilor solide, achiziționarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare, compostare în mai multe raioane din țară.
Euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani
Moneda unică europeană își continuă deprecierea în raport cu leul moldovenesc. Joi, 29 septembrie, aceasta va avea o cotație oficială de 18 lei și 71 de bani, în scădere cu zece bani. Pe de altă parte, dolarul american continuă să se scumpească. Acesta va adăuga joi un ban, pînă la nivelul de 19 lei și 55 de bani. Leul românesc se va ieftini cu doi bani și va costa 3 lei și 78 de bani. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, joi rubla rusească va rămîne la valoarea de 33 de bani. Aceeași tendință o va avea și hrivna ucraineană, care își va păstra prețul de 52 de bani.
Vinuri moldovenești cuceresc piața niponă
Promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică vitivinicolă și soluțiile pentru creșterea cifrei de export al vinurilor moldovenești pe piața niponă au fost principalele aspecte ale discuției dintre prim-ministrul Natalia Gavrilița cu un grup de importatori japonezi ai vinurilor moldovenești. Părțile au apreciat creșterea cu 20% a cifrei de export în Japonia al produselor vitivinicole în prima jumătate a anului curent. O misiune de experți din cadrul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA) urmează să elaboreze, în comun cu autoritățile moldovenești, un proiect orientat spre creșterea cifrei de export al produselor noastre în Japonia și diversificarea portofoliului de produse exportate.
Deputații se întrunesc vineri în ședință plenară
Membrii Biroului permanent al Parlamentului au aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare care se vor desfășura în perioada 30 septembrie – 6 octombrie. Deputații vor examina, în prima lectură, modificări la mai multe acte normative, printre care Codul fiscal al Republicii Moldova și Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj. De asemenea, vor fi propuse spre adoptare modificări la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.