REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 iunie 2021)

E nevoie de vigilență sporită în contextul răspîndirii tulpinii indiene a COVID-19

Ministerul sănătății, a venit cu o reacție în contextul răspîndirii cazurilor de infectare cu noua tulpină indiană (Delta) a virusului SARS-CoV-2 la nivel global, inclusiv în țările vecine, precum România și Ucraina. Instituția a făcut un apel către cetățenii R. Moldova să dea dovadă de vigilență sporită și să respecte cu strictețe măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19. „Este obligatoriu ca populația, inclusiv persoanele vaccinate împotriva COVID-19, să poarte masca de protecție în spațiile închise, să evite aglomerațiile, să-și dezinfecteze regulat mîinile, să păstreze distanța de siguranță de cel puțin un metru”, indică Ministerul Sănătății.

 

Au fost publicate rezultatele examenelor de Bacalaureat

Rezultatele preliminare din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea de bază, au fost publicate ieri, 27 iunie. Astfel, elevii pot vedea rezultatele obținute la fiecare probă de examen. Datele ministerului arată că, la sesiunea de Bacalaureat 2021 au fost admiși 10914 candidați din licee, 4601 candidați din colegii și centre de excelență, 187 de candidați din universități, 342 de candidați care s-au înscris în regim extern și 169 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 16213 candidați. Rata de promovare a absolvenților din licee este de 87,52%, care este cu 0,11 puncte procentuale mai mare față de sesiunea de Bacalaureat 2019.

 

126 de companii au fost premiate la Gala Businessului Moldovenesc 2021

Un număr de 126 de companii comerciale au fost premiate în cadrul celui mai important eveniment al businessului autohton „Gala Businessului Moldovenesc”, ajunsă la cea de-a 18-a ediție în acest an. Agenții economici au fost apreciați datorită reușitelor înregistrate, în anul 2020, în domeniul promovării mărcilor comerciale și al managementului calității. Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, prezent la eveniment, a apreciat curajul și profesionalismul oamenilor de afaceri care au înregistrat succese în pofida crizei pandemice și efectelor acesteia.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 32 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3 101 teste, fiind confirmate 32 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv unul de import. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 256 559 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, niciunul nu e în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești, sînt internate 180 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 37 în stare extrem de gravă. Alți 38 de pacienți au fost vindecați. În total, 249 556 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Au fost marcate 7 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE

Ieri, 27 iunie, s-au împlinit 7 ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Acordul reprezintă un nou cadru juridic, stabilit pentru avansarea relațiilor dintre RM și UE în toate sectoarele de interes și include crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului economiei a relatat că după 7 ani de implementare a Acordului de Asociere, UE și-a consolidat poziția de partener comercial principal al țării noastre, spre piața europeană fiind direcționate circa 67% din exporturile moldovenești în anul 2020.

 

CEC a început tipărirea buletinelor de vot

Comisia Electorală Centrală a anunţat că la ÎS Combinatul Poligrafic din Chișinău, a început tipărirea buletinelor de vot pentru apropiatele alegeri parlamentare. Primele sînt tipărite buletinele de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare deschise peste hotarele țării. CEC a anunțat că pentru alegerile legislative din 11 iulie vor fi tipărite în total 3 521 642 de buletine de vot - 2 794 942 pentru secțiile de votare din țară și 726 700 de buletine de vot pentru secțiile de votare organizate în afara țării.

 

La Telenești a fost lansată o campanie de eficiență energetică

În orașul Telenești a fost dat startul campaniei de informare „Eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente - prioritate a autorităților publice locale”, care se va desfășura în perioada iunie - august 2021. Cu această ocazie, în incinta Consiliului raional a fost instalat un panou care conține informații din toate domeniile legate de eficiența energetică, iar pentru specialiștii în domeniu sînt disponibile informații despre cerințele minime de elaborare a unui audit energetic, scopul și importanța acestuia.

 

A început schimbul al II-a de odihnă în tabere din Chişinău

Între 28 iunie şi 16 iulie, copiii se vor putea odihni în tabere cu sejur de zi din municipiul Chişinău, schimbul al II-a. Primăria municipiului Chişinău anunţă că în această perioadă în tabere se vor odihni 1070 de copii. În sezonul estival 2021, odihna elevilor din Chişinău a fost organizată doar la taberele cu sejur de zi, la capacitatea de 50% din necesar, având în vedere situația pandemică prin infecția COVID-19. Pe durata primului schimb de activitate a instituţiilor, în perioada 7-25 iunie, în tabere cu sejur de zi din Chişinău s-au odinit alţi circa 1000 de copii din Chişinău.

 

Leul s-a depreciat și mai mult față de dolar și față de euro

Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a mai cedat dolarului american aproape 2 bani, iar monedei unice europene – 2,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 28 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0110 lei pentru un dolar (+1,97 bani) și 21,5149 lei pentru un euro (+2,53 bani), în timp ce în perioada 25-27 iunie acesta a fost egal cu 17,9913 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,4896 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 28 iunie, constituie: 0,6589 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3671 lei pentru 1 leu românesc și 0,2497 lei pentru 1 rublă rusească.