REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 decembrie 2021)
La Chișinău a fost inaugurat Tîrgul de Crăciun
În scuarul Palatului Național ”Nicolae Sulac” din capitală a fost inaugurat ”Tîrgul de Crăciun”. Evenimentul este organizat de către Guvern, cu genericul ”Crăciunul acasă”, sub patronajul Prim-ministrului Natalia Gavrilița. Luminile bradului de Crăciun au fost aprinse în prezența conducerii țării - Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Premierul Natalia Gavrilița, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, alte persoane oficiale.
Pe întreg teritoriul țării se prevăd ninsori sau lapoviţă
Luni, meteorologii prognozează ninsori sau lapoviţă în toată ţara. La Briceni vor fi -4 grade, iar la Bălţi şi Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol se aşteaptă -1 grad, iar la Leova 0 grade. La Cahul temperaturile vor ajunge pînă la 1 grad Celsius. În Capitală, ziua se va înregistra -1 grad. În următoarea perioadă se încălzeşte uşor, iar joi şi vineri maximele vor ajunge pînă la 3 grade. Luni, în mai multe regiuni din Europa vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare. La Roma se aşteaptă 16 grade, iar la Madrid cu unul mai puţin. La Paris vor fi 12 grade, iar la Londra 10. La Berlin sînt prognozate -2 grade şi cer înnorat.
Testele PCR vor putea fi efectuate și la Spitalul Dermatologie
Din 27 decembrie, testul PCR pentru COVID-19 va putea fi realizat și al IMSP Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile din capital. Potrivit Ministerului sănătății, prelevarea materialului biologic pentru testul PCR COVID-19 se va realiza de luni pînă vineri, în intervalul orelor 8:00-12:00, în urma unei programări prealabile și cu prezentarea buletinului de identitate, pașaportului. Rezultatele testelor vor fi disponibile în ziua prelevării, ora 17:00.
COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 177 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 5020 de teste, fiind confirmate 177 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, cinci sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 374.526 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului aănătății, din cazurile noi, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internate 669 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 88 în stare extrem de gravă și 15 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alte 202 persoane au fost vindecate. În total, 360413 bolnavi au fost tratați de COVID-19.
Intră în vigoare noile condiții de intrare în Moldova
Începînd de astăzi, sînt aplicate noi măsuri de prevenire şi control a infecției COVID-19, la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în R. Moldova. Astfel, persoanele care vin în țara noastră şi s-au aflat în ultimele 14 zile în una sau mai multe ţări din zona roșie (inclusiv prin tranzit), vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19. Testul va trebui efectuat atît de persoanele nevaccinate, cît și de cele vaccinate. Acesta trebuie efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării, în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace de transport în comun sau înaintea intrării pe teritoriul R. Moldova, în cazul celor care călătoresc cu mijloace de transport propriu.
Leul s-a mai depreciat în raport cu dolarul și cu euro
Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cedat dolarului american 2,5 bani, iar monedei unice europene – 3,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 27 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,8410 lei pentru un dolar (+2,48 bani) și 20,2112 lei pentru un euro (+3,52 bani), în timp ce în perioada 24-26 decembrie acesta a fost egal cu 17,8162 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,1760 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 27 decembrie, constituie: 0,6554 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0833 lei pentru 1 leu românesc și 0,2429 lei pentru 1 rublă rusească.
64 de companii create de migranți vor primi granturi de 250.000 de lei
64 de companii create de migranți sau rudele acestora de gradul întîi vor primi finanțare nerambursabilă de pînă la 250.000 lei din partea statului pentru a-și deschide sau dezvolta propria afacere în R. Moldova, anunță ODIMM. Comitetul de supraveghere al Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1) a aprobat cererile de finanțare nerambursabilă a antreprenorilor reveniți acasă, care vor investi remitențele provenite din munca prestată în străinătate. Suma totală a granturilor aprobate pentru aceste proiecte investiționale este de 15,46 milioane lei.
Exporturile regiunii transnistrene au crescut cu aproape 50 la sută în 2021
Exporturile regiunii transnistrene au crescut cu 48% în primele 11 luni ale acestui an, ajungînd la aproape 850 de milioane de dolari, anunță administrația de la Tiraspol. Întreprinderile din regiunea din stînga Nistrului exportă ca agenți economici moldoveni, fiind înregistrate ca agenți economici ai R. Moldova. Aproximativ 70% din exporturi se fac fie pe piața R. Moldova, fie pe cea a Uniunii Europene, piețe reglementate prin Acordul de Liber Schimb cu UE. În acest an s-au dublat exporturile uzinei metalurgice de la Rîbnița. Practic, jumătate din volumul exporturilor regiunii revin acestei uzine – 400 de milioane de dolari.