REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 octombrie 2022)
Lista medicamentelor compensate va fi extinsă
Lista medicamentelor compensate urmează să fie completată cu un nou preparat destinat persoanelor cu diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă. Costul medicamentului va fi compensat în proporție de 50% din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Potrivit Ministerului sănătății, decizia a fost luată recent de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile AOAM. Noul medicament (Dapagliflozinum) aparține unei clase de preparate care conțin inhibitori specifici, utilizați în tratamentul diabetului zaharat.
Un spectacol al Naționalului chișinăuian va fi prezentat la Festivalul Național de Teatru de la București
Spectacolul „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadîrcă, montat la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău a fost inclus în programul celei de-a 32-a ediții a Festivalului Național de Teatru din România, care se va desfășura la București în perioada 5-13 noiembrie. Spectacolul ”Capcana” va fi jucat pe 8 noiembrie, la ora 19.00, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, în Sala „Ion Caramitru” (Sala Mare). Potrivit regizorului Petru Hadîrcă, ideea spectacolului a apărut în contextul discuțiilor despre cultura rusă și despre responsabilitatea autorilor și impactul operelor create asupra mentalităților și asupra formării opiniei sociale, discuții generate de războiul din Ucraina.
Nicu Popescu va întreprinde vizite de lucru la Praga și Londra
Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, efectuează mai multe vizite de lucru la Praga, Republica Cehă și la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, întîlniri în cadrul cărora va aborda agenda europeană, securitate energetică și asistența pentru dezvoltare a Republicii Moldova. Biroul de presă al MAEIE a relatat ca la Praga, ministrul Nicu Popescu se va întîlni cu omologul său ceh, Jan Lipavský, precum și cu Mikuláš Bek, ministrul pentru Afaceri Europene al Cehiei, Jiří Kozák, șeful adjunct al diplomației cehe, și va participa în calitate de invitat special la conferința internațională „Provocările pentru securitatea europeană”. În capitala Marii Britanii vicepremierul Popescu se va referi la provocările curente pentru securitatea energetică a țării noastre în cadrul discursului susținut la Summit-ul European pentru Climă și Securitate.
Igor Grosu a susținut un discurs la Summitul „Platforma Internațională Crimeea”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a susținut un discurs la primul Summit parlamentar „Platforma Internațională Crimeea” care s-a desfășurat la Zagreb, fiind organizat de către Ucraina și Croația. În discursul său speakerul de la Chișinău a condamnat repetat agresiunea Federației Ruse în Ucraina și a exprimat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. “Din primele zile ale invaziei, Moldova s-a alăturat comunității internaționale în condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a cerut încetarea imediată a agresiunii. Acest război este un atac neprovocat asupra vecinului și prietenului nostru, Ucraina ”, a opinat Grosu.
Natalia Gavrilița a discutat cu reprezentantul special al OSCE
Prim-ministrul Natalia Gavrilița l-a primit în vizită pe reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harding. În cadrul discuției a fost examinată situația actuală din regiune, dar și consecințele războiului din Ucraina asupra securității energetice a Republicii Moldova și a procesului de negocieri cu partea transnistreană. Oficialii au vorbit despre necesitatea identificării și implementării imediate a unor soluții viabile care ar soluționa problemele cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.
Șefa statului a discutat cu directorul IRI pentru Eurasia
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit cu șeful regional, responsabil de Eurasia, al Institutului Republican Internațional (IRI), Stephen B. Nix, aflat în vizită de lucru la Chișinău. Serviciul de presă al Președinției a relatat că interlocutorii au discutat despre ultimele evoluții de securitate din regiune, despre climatul politic din țara noastră și despre agenda de reforme desfășurate de Guvern. Șefa statului a menționat că acestea sînt aliniate, prioritar, la procesul de integrare europeană a țării.
Peste 13 600 de persoane au solicitat ambulanța săptămîna trecută
Echipele de asistență medicală urgentă au acordat săptămîna trecută primul ajutor medical la 13611 persoane, dintre care 1315 copii. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), după acordarea ajutorului medical prespitalicesc, 5469 de pacienți, dintre care 4154 de maturi și 1315 copii au fost transportați la spitale pentru investigații și tratament. Din numărul total de 13611 solicitări înregistrate, 3269 au fost pe motivul urgențelor cardiovasculare, urmate de 1897 de patologii neurologice, 1766 de urgențe respiratorii și 1305 urgențe traumatologice.
Oamenii legii desfășoară o acțiune de prevenire a violenței și intimidării în școli
Inspectoratul General de Poliție (IGP) desfășoară o acțiune de prevenire a violenței și intimidării (bullying-ului) în instituțiile de învățămînt din țară. Ofițerul de presă al IGP, Mariana Bețivu, a specificat că îndemnul polițiștilor către elevi este „Fii prietenos, nu răutăcios! Școala trebuie să reprezinte un mediu sigur și prietenos”. „Oamenii legii prezintă copiilor efectele negative ale bullying-ului și cum pot evita un astfel de comportament. Totodată, este derulat un film de scurt metraj despre violență și felul în care este corect să acționăm în cazul în care am fost sau sîntem victimele intimidării”, a spus sursa citată.
Trei tineri au extras peste 175 de mii de lei de pe mai multe carduri bancare
Trei tineri vor ajunge pe banca acuzaților după ce s-au dat drept funcționari bancari și au extras peste 175 de mii de lei (circa 9.100 de euro) de pe mai multe carduri bancare. Potrivit Procuraturii, tinerii se prezentau victimelor drept „ofițeri de securitate pe fraude bancare” și le cereau date personale. În comunicarea cu victimele, aceștia foloseau ca pretext necesitatea depozitării banilor pe un alt cont, în siguranță, ori blocarea cartelei bancare, după care le trimiteau victimelor SMS cu mesaje false despre „blocarea cu succes a cartelei bancare.” Ulterior, aceștia transferau banii de pe cardurile victimelor pe conturi în monede electronice – criptovalută. Potrivit legii, furtul comis de către membrii unui grup criminal este pedepsit cu închisoarea, pentru un termen de la doi la șase ani.
Peste 600 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă
Ministerul sănătății a anunțat că, în ultima săptămînă, pe teritoriul țării au fost înregistrate 622 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. În aceeași perioadă, au fost efectuate 20 863 de teste și s-au înregistrat nouă decese. Tot în ultima săptămînă, 218 persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 702 și-au făcut doza trei. În total, pînă acum 1 072 371 de persoane au fost vaccinate cu schema completă.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii va avea un sediu diplomatic în R. Moldova
Au fost finalizate negocierile asupra proiectului Acordului între Republica Moldova și Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Delegația oficială a Republicii Moldova a fost condusă de Corina Ajder, Secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Documentul stabilește statutul, privilegiile și imunitățile Comitetul Internațional al Crucii Roșii în Republica Moldova. Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cu sediul la Geneva, este o instituție umanitară independentă care în 1893 a pus bazele Mișcării de Cruce Roșie. Misiunea sa oficială este de a garanta protecția vieții și demnității victimelor conflictelor armate și de a acorda asistența umanitară necesară.