REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 octombrie 2022)

Riscul de deconectări masive de energie se menține

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a anunţat că riscul de deconectări masive există în continuare. În mod special între orele 07:00 - 11:00 și 18:00 - 23:00, deoarece SA Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de azi, 25 octombrie. „Vom avea iarăși un deficit. Îl vom acoperi, după ce Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 euro/MWh”, a explicat oficialul. Potrivit vicepremierului, acesta este un preţ mare, însă dacă economisim putem să plătim mai puțin.

 

Maia Sandu a discutat cu o delegație a Comisiei din Bundestagul german

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit cu mai mulți membri ai Comisiei pentru buget din Bundestagul german, care se află la Chișinău pentru o vizită de documentare. Discuțiile au vizat cooperarea moldo-germană, contextul fragil de securitate din regiune și procesul de integrare europeană a țării noastre. Șefa statului le-a vorbit deputaților germani despre dificultățile economice și cele din sectorul energetic, cu care se confruntă în prezent Moldova, și despre sprijinul pe care Germania ni-l poate oferi pentru a depăși provocările curente. Președintele Maia Sandu a menționat rolul hotărîtor al Germaniei în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova și a mulțumit pentru ajutorul de 60 de milioane de euro, aprobat recent și care va fi direcționat pentru compensațiile la energie.

 

Reglementarea transnistreană a fost discutată la MAEIE

Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu delegația Președinției poloneze a OSCE condusă de reprezentantul special, ambasadorul Thomas Mayr-Harting. În cadrul discuției, oficialii au efectuat un schimb de opinii despre ultimele evoluții din procesul de reglementare transnistreană. A fost discutată agenda contactelor cu Președinția OSCE pînă la sfîrșitul anului. Secretarul de stat Vladimir Cuc a subliniat că autoritățile țării noastre rămîn a fi concentrate pe asigurarea păcii și stabilității pe ambele maluri ale Nistrului prin menținerea dialogului în formatele existente.

 

Încă două site-uri care promovează informații ce incită la ură și război au fost blocate de SIS

Prin Ordinul directorului SIS din 24 octombrie, lista surselor cu conținut online, care promovează informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență, a fost completată cu portalurile: moldnod.ru și rusnod.ru. Serviciul de Informații și Securitate a reiterat apelul către sursele de informare în masă în vederea prevenirii diseminării și eliminării imediate a articolelor/informațiilor false și a celor ce conțin limbaj care incită la ură și/sau violență, precum și îndeamnă societatea să se informeze din surse oficiale și veridice.

 

Un pianist japonez va cînta la Chișinău pentru refugiații ucraineni

La Sala cu Orgă din Chișinău va avea loc miercuri, 26 octombrie, începînd cu ora 18.00, un concert cu genericul „Solidarity Moldova”, susținut de pianistul și compozitorul japonez Tempei Nakamura și organizat de Ambasada Japoniei în Republica Moldova, Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și instituția gazdă. Potrivit organizatorilor, concertul este dedicat refugiaților și membrilor comunității locale. La eveniment vor participa Reprezentanta UNHCR în Moldova, Francesca Bonelli, și Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yoshihiro Katayama.

 

Viceprim-ministrul pentru reintegrare l-a primit pe Ambasadorul Republicii Franceze

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian l-a primit pe Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova Graham Paul. Subiectele discuției au vizat situația social-economică din stînga Nistrului și mun. Bender, precum și evoluțiile în procesul de reglementare transnistreană. De asemenea, oficialii au abordat tema cooperării în materie de securitate, reiterînd interesele și pozițiile Republicii Moldova și Franței în raport cu situația de securitate regională și provocările externe, în contextul intensificării agresiunii Federației Ruse față de Ucraina.

 

O expoziție dedicată poetei Renata Verejanu a fost inaugurată la o bibliotecă din capitală

La Biblioteca Națională a fost inaugurată expoziția cu genericul ”Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare”, prilejuită de aniversarea a 75-a de la nașterea poetei, jurnalistei, regizoarei, producătoarei de evenimente culturale naționale, Renata Verejanu, Om Emerit al Republicii Moldova. Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că scopul expoziției este de a familiariza vizitatorii cu documente din colecțiile Bibliotecii Naționale ce reprezintă momentele importante din viața și activitatea poetei, aprecieri și referințe semnate de personalități de seamă despre talentul și creația protagonistei.

 

Meteorologii au anunțat vreme caldă pentru această săptămînă

Meteorologii au anunțat pentru această săptămînă vreme caldă, pe întreg teritoriul țării. Sinopticianul Ia Verșinina din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat a menționat că săptămîna curentă va fi mai caldă decît cea anterioară. „Ziua, temperatura aerului va indica pînă la +15..+20ºC, iar noaptea mercurul termometrelor va urca pînă la +7..+12ºC. Cerul va fi variabil, vîntul va sufla slab moderat”, a spus Ia Verșinina. Totodată, meteorologul a specificat că, în această săptămînă, nu se prevăd precipitații.

 

Teatrul Național ”V. Alecsandri” a lansat în stagiunea curentă două proiecte

Două proiecte susținute financiar de donatori a lansat Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți în cadrul celei de-a 66-a stagiuni. Onorina Burlac-Tănas, directorul teatrului, a menționat că administrația este în căutarea unor noi metode de finanțare a teatrului. Astfel, la deschiderea stagiunii curente, în scenă a fost adus un festival inedit - „Week-end al dramaturgiei americane”. Proiectul acestui Festival, la care au participat teatrele din R. Moldova, România și Ucraina, a fost susținut de Ambasada SUA la Chișinău. Potrivit sursei citate, Naționalul bălțean vine în octombrie către spectator cu realizarea unui alt proiect cu genericul „Onor Teatrului Românesc”, sponsorizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

Polițiștii au documentat peste 3 200 de contravenții în traficul rutier

În zilele de odihnă, oamenii legii au documentat peste 3 200 de contravenții în traficul rutier. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, șase conducători auto, aflați în stare de ebrietate, au fost depistați și înlăturați de la volanul mijlocului de transport. Totodată, 1 350 de șoferi au depășit limita de viteză, iar 426 au fost amendați pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră. Alți 503 conducători auto au primit sancțiune pentru că nu aveau cuplată centura de siguranță.

 

La Chișinău va avea loc Festivalul filmelor de scurt metraj

În perioada 25-27 octombrie, la Chișinău va avea loc Festivalul de film Independent de scurtmetraj "KONIK Film-Festival". Potrivit Casei Ruse din Chișinău, acest festival este o proiecție creativă de scurtmetraje, care se desfășoară anual deja de 11 ani. Ideea sa principală este deschiderea, care oferă tinerilor regizori posibilitatea de a-și prezenta opiniile despre arta contemporană și de a atrage atenția spectatorului asupra filmului de autor. În Moldova, Festivalul va avea loc cu sprijinul Casei Ruse din Chișinău. Pe parcursul a trei zile, iubitorilor de film le vor fi prezentate 16 scurtmetraje.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31