REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 mai 2022)

Primăria capitalei va organiza mai multe evenimente dedicate Zilei Copilului

Primăria capitalei va organiza mai multe evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului, marcată pe 1 iunie. Activitățile vor fi organizate în fiecare sector al orașului. Acestea vor include ateliere de desen, concerte festive cu participarea elevilor din cadrul instituțiilor de învățămînt artistic extrașcolar și programe distractive pentru copii. Totodată, în cadrul instituțiilor de educație copii vor putea viziona piese de teatru, iar la festivități vor participa și animatori. Potrivit ministerului Muncii și Protecţiei Sociale, ziua de 1 iunie va fi lucrătoare.

 

253 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă

Ministerul Sănătății a anunțat că, în perioada 16-22 mai, pe teritoriul țării au fost înregistrate 253 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. În aceeași perioadă, au fost efectuate 15 025 de teste și s-au înregistrat 16 decese. Tot în ultima săptămînă, 976 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 3 159 și-au făcut boosterul. În total, pînă astăzi au fost administrate 1.063.362 de doze de ser împotriva COVID-19.

 

Fostul șef de stat Igor Dodon a fost reținut

Procuratura Anticorupție a făcut publice mai multe detalii despre perchezițiile efectuate marți în dosarul fostului șef de stat, Igor Dodon. Procurorii au anunțat că în urma descinderilor au fost reținute două persoane, printre care și fostul președinte. Procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a menționat că oamenii legii au făcut percheziții în 10 imobile și trei automobile, unde au depistat sume impunătoare de bani în lei și valută străină, contracte și recipise, dar și mai multe bunuri de lux care au fost ridicate pentru verificări.

 

În 2021, au fost realizate mai puține operații de transplant

Instituţiile medico-sanitare au realizat în anul 2021, 108 operaţii de transplant, cu 21 mai puține faţă de anul precedent. Această scădere a fost cauzată de situația epidemiologică și restricțiile impuse în legătură cu aceasta. Din numărul total de operații realizate, trei au fost transplanturi de ficat, 21 – de cornee și 84 – transplanturi de membrană amniotică pe suprafața oculară. Anul trecut nu a fost efectuat niciun transplant de rinichi. Pentru aceste intervenţii, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocate peste patru milioane de lei.

 

Natalia Gavrilița a vorbit la Davos despre gestionarea crizei refugiaților

Acțiunile ce urmează a fi întreprinse la nivel global, pentru a răspunde consecințelor umanitare generate de războiul din Ucraina, au fost discutate marți, la panelul privind gestionarea fluxului migrațional din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o intervenție în care s-a referit la răspunsul prompt al autorităților de la Chișinău și deciziile luate la nivel național pentru gestionarea crizei refugiaților.

 

La Chișinău a fost lansat un proiect european în domeniul culturii

La Chișinău a fost lansat proiectul MoldArte, finanțat de EUNIC (Institutele Culturale ale Uniunii Europene). Proiectul își propune să dezvolte o nouă scenă culturală publică în Republica Moldova, capabilă să abordeze problemele sociale și politice actuale și să sporească gradul de participare la cultură al oamenilor de artă. În perioada mai - octombrie 2022, vor avea loc conferințe pe teme de interes local, ateliere de lucru și schimburi de experiență între participanții din Republica Moldova și cei din România, Austria și Germania.

 

Euro se scumpește, dolarul se ieftinește

Moneda unică europeană se scumpește miercuri, 25 mai, cu doi bani și va costa 20 de lei și 47 de bani. Pe de altă parte, dolarul se ieftinește cu cinci bani, pînă la nivelul de 19 lei și 11 bani. Leul românesc și rubla rusească adaugă cîte un ban și vor costa 4 lei și 13 bani și, respectiv, 33 de bani. Pentru hrivna ucraineană, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 64 de bani, în scădere cu un ban.

 

Serviciul Vamal a făcut precizări privind regulile de traversare a frontierei cu medicamente

Serviciul Vamal a făcut precizări privind regulile de traversare a frontierei cu medicamente. Astfel, trecerea frontierei cu medicamente eliberate cu rețetă este permisă doar în cantitățile prescrise de medic, iar medicamentele fără rețetă nu trebuie să depășească numărul necesar pentru tratament pe perioada călătoriei. În rețeta trebuie să fie indicată denumirea medicamentelor, modul și durata de administrare. Serviciul Vamal recomandă persoanelor care călătoresc pe calea aeriană să consulte și reprezentanții companiei aeriene despre eventualele restricții impuse cu privire la transportarea medicamentelor.

 

La Ialoveni a fost finalizat un proiect moldo-slovac de alimentare cu apă potabilă

La Ialoveni a fost finalizat un proiect moldo-slovac de alimentare cu apă potabilă. Proiectul a prevăzut construirea unei rețele noi din fontă cu o lungime de 1060 metri; construirea a cinci puncte de alimentare cu apă pentru pompieri; achiziționarea unei instalații de dozare a clorului, astfel fiind înlocuită instalația veche care are peste 40 ani; proiectare unei instalații moderne de producere și dozare a hipocloritului, care va alinia stația de dezinfecție a apei la standardele europene de dezinfectare a apei.

 

Agenda europeană a R. Moldova a fost discutată de Natalia Gavrilița și premierul Georgiei

În cadrul Forumului Economic de la Davos, Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili. În acest an, țările marchează cea de-a 30-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice. Oficialii au făcut un schimb de opinii privind parcursul european al celor două state. În discuții, Natalia Gavrilița a menționat că obținerea statutului de țară-candidat este o prioritate pentru Executivul de la Chișinău, iar autoritățile vor depune în continuare efort pentru a atinge obiectivul de integrare europeană.