REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 mai 2022)

Peste 40 de grădinițe din capitală își vor suspenda activitatea

Peste 40 de grădinițe din capitală și din suburbii își vor suspenda parțial activitatea pe perioada de vară, în legătură cu desfășurarea lucrărilor de reparație sau din cauza lipsei de personal calificat în blocurile alimentare. Anunțul a fost făcut de către șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi. Potrivit sursei citate, pe perioada sistării activității, copiii care frecventează instituțiile respective vor fi transferați în grădinițele din apropiere, la solicitarea părinților.

 

În această săptămînă se aşteaptă vreme instabilă, izolat ploioasă

Temperaturi variabile şi ploi cu descărcări electrice, anunţă pentru săptămîna curentă Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). De marţi, valorile termice vor fi cu tendinţă de creştere, ajungînd joi, 26 mai, la 30 de grade Celsius. Noaptea, mercurul termometrelor va indica pînă la 13 grade. De asemenea, pentru joi SHS anunţă ploi cu descărcări electrice în toată ţara, după care iarăşi se va răci.

 

ASP va organiza procedura de achiziție de urgență pentru procurarea blanchetelor de pașapoarte

Agenția Servicii Publice va organiza procedura de achiziție de urgență pentru procurarea blanchetelor de pașapoarte, a laminatului holografic securizat și a serviciilor software, necesare pentru producerea actelor de identitate. O decizie în acest sens a fost aprobată luni în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Natalia Gavrilița.

 

CSE a aprobat noi proceduri pentru asigurarea cetățenilor cu energie electrică

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis, la ședința de luni, să fie prelungit, pentru perioada lunii iunie, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe. O altă decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale se referă la semnarea unui contract de procurare a gazelor naturale în volum de 24 500 mii m3, între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”, la prețul de achiziție din lunile martie-aprilie.

 

Nereguli la comercializarea peştelui

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a depistat neconformități la comercializarea peștelui proaspăt/refrigerat și congelat, în urma mai multor controale desfășurate în unități de comerț. Printre nereguli se numără necorespunderea normelor sanitar - veterinare privind cerințele de plasare pe piață a produselor de acvacultură, lipsa prețului, lipsa informației cu referire la termenul de valabilitate, producător și alte mențiuni obligatorii pentru informarea consumatorului. Loturile neconforme au fost imediat retrase din comerț.

 

Două teatre din R. Moldova se află într-un turneu în România

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” și Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” se află în perioada 21-28 mai într-un turneu în România. Teatrul ”Satiricus I. L. Caragiale” a prezentat în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului ”Zilele Teatrului ”Matei Vișniec” de la Suceava spectacolul ”Revizorul” de N. Gogol în regia lui Alexandru Grecu, iar Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va oferi publicului la același eveniment, spectacolul ”Istoria comunismului povestită de bolnavii mintal” de Matei Vișniec în regia lui Cristian Hadji-Culea.

 

Natalia Gavrilița va participa la Forumul Economic Mondial de la Davos

Prim-ministrul Natalia Gavrilița va participa, în perioada 24-25 mai, la Forumul Economic Mondial de la Davos, fiind primul șef de Executiv al Republicii Moldova invitat la această reuniune. La întrevederile bilaterale și în cadrul panelurilor de discuții, prim-ministrul va aduce în atenția liderilor internaționali provocările cu care se confruntă țara noastră, în urma războiului declanșat în Ucraina, și va vorbi despre importanța unor investiții strategice în R. Moldova, în următoarea perioadă.

 

Euro se scumpește

Moneda unică europeană se scumpește marți, 24 mai, cu 16 bani și va costa 20 de lei și 45 de bani. Dolarul american va rămîne la prețul de 19 lei și 16 bani. Leul românesc se va aprecia cu trei bani, pînă la nivelul de 4 lei și 13 bani. Pentru rubla rusească, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 32 de bani, în creștere cu un ban. Hrivna ucraineană își va păstra prețul de 65 de bani.

 

Un magistrat din capitală va ajunge pe banca acuzaților

Procuratura Anticorupție informează că a expediat în instanța de judecată, cauza penală de învinuire a unui magistrat din Chișinău, căruia i se incriminează săvîrșirea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință a unei încheieri contrare legii. Mai exact, acesta este învinuit de procurori că, exercitînd funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău, Sediul Rîșcani, la 6 noiembrie 2020 a pronunțat și semnat cu bună-știință o încheiere ilegală care ia forma unui act de dispoziție judecătoresc.

 

Apeductul magistral Zagarancea-Cornești din Ungheni va fi reabilitat

Apeductul magistral Zagarancea-Cornești din raionul Ungheni, va fi reabilitat și modernizat. Proiectul prevede reabilitarea Stației de tratare a apei și extinderea apeductului cu 14,984 km. Valoare contractului de antrepriză este de 30 milioane 360 mii de lei (peste trei mln de euro). Proiectul va fi implementat timp de 20 de luni, începînd cu luna mai 2022. Ca rezultat, se vor îmbunătăți condițiile de trai prin acces la apă potabilă de calitate a circa 70 de mii de locuitori din raionul Ungheni.