REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 iulie 2019)

Fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, a fost audiat în parlament

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, a fost audiat de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare. Despre aceasta a anunțat marți, 23 iulie, președintele comisiei, Alexandru Slusari. Potrivit lui Slusari, la audieri, Drăguțanu ar fi încercat de a pasa responsabilitatea, declarînd că „BNM a făcut tot ce a putut, dar nu a dispus de instrumente necesare pentru a gestiona criza din 2013 - 2014”.

 

A avut loc reuniunea Grupului interministerial R. Moldova - România

La București s-a desfășurat marți, 23 iulie, reuniunea Grupului de lucru interministerial mixt R. Moldova - România, cu participarea miniștrilor desemnați de cele două părți. Participanții la eveniment au realizat o analiză a proiectelor în curs de derulare care necesită atenție prioritară. În context, s-a convenit ca, în perioada imediat următoare, sprijinul României să se concentreze prioritar asupra unor proiecte concrete în domeniul protecției mediului și apelor, în domeniul educației, culturii, sănătății, afacerilor interne și cooperării transfrontaliere, finanțelor publice, precum și în domeniul telecomunicațiilor.

 

La preturile sectoarelor Botanica și Ciocana au fost numiți noi vicepretori

La preturile sectoarelor Botanica și Ciocana din capitală au fost numiți noi vicepretori. Dispozițiile în acest sens au fost semnate de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci. Astfel, Iuri Vitneanski a devenit vicepretor al sectorului Botanica, iar Ilie Țurcan - vicepretor al sectorului Ciocana. Totodată, vicepretorul de Rîșcani, Roman Andrieș, a fost eliberat din funcție. Postul rămas vacant a fost ocupat de Vitalie Mucan.

 

Euro se va ieftini cu 10 bani

Moneda unică europeană se ieftini miercuri, 24 iulie, cu 10 bani și va costa 19 lei și 59 de bani, potrivit datelor afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Totodată, dolarul va costa 17 lei și 52 de bani. Leul românesc se va ieftini cu doi bani, pînă la nivelul de 4 lei și 15 bani. Pentru hrivna ucraineană și rubla rusească, BNM a stabilit cotațiile de 68 de bani și, respectiv 27 de bani pentru o rublă.

 

Modificările la Legea procuraturii au intrat în vigoare

Modificările la Legea procuraturii, care vizează reglementarea vacanței funcției de Procuror General, au intrat în vigoare marți, 23 iulie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit noilor prevederi, Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), va desemna un Procuror General interimar pînă la organizarea concursului. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se face propunerea se convoacă în maximum trei zile de la intervenirea vacanței funcției. Președintele țării va putea respinge candidatura. În acest caz, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea parlamentului, cu avizul CSP.

 

Ministrul Finanțelor a anunțat creșterea unor taxe și eliminarea mai multor facilități fiscale

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și au fost coordonate cu Fondul Monetar Internațional. Astfel, vor fi anulate scutirile pentru jocurile de noroc și pentru parteneriatele public-private, vor fi anulate tichetele de masă și vor crește accizele la produsele de tutun. În același timp, vor fi eliminate scutirile de impozite la produsele petroliere comercializate în zonele de control vamal.

 

R. Moldova a primit o tranșă 14,5 mln de euro din partea Uniunii Europene

R. Moldova a primit marți, 23 iulie, o tranșă de 14,5 mln de euro din partea Uniunii Europene sub formă de suport bugetar. Despre aceasta a anunțat ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița. „Am fost anunțată că primim 14,5 mln de euro în calitate de suport bugetar. Este suport bugetar nerambursabil și asta ne permite să creștem spațiul fiscal”, a precizat Gavrilița.