REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 martie 2021)

CNESP a permis desfășurarea a două meciuri internaționale de fotbal

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au permis desfășurarea meciurilor internaționale oficiale de fotbal în cadrul Preliminariilor Campionatului Mondial de Fotbal Qatar 2022. Comisia a decis disputarea meciurilor fără prezența spectatorilor pe stadionul Zimbru din Chișinău. Astfel, au fost permise desfășurarea meciurilor Moldova – Insulele Feroe, la data de 25 martie 2021, ora 21.45; Moldova – Israel, la data de 31 martie 2021, ora 21.45. În proiectul Hotărîrii este specificat că selecționata Moldovei și echipele adversare se vor afla în carantină odată cu intrarea în cantonamente. Toate echipele vor face cîte trei teste Covid, cu 20, 7 și 2 zile înainte de meci.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1060 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2909 teste, fiind confirmate 1060 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care trei de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 216 094 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 30 sînt lucrători medicali: 9-medici, 12-asistenți medicali, 9-personal auxiliar. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4563 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 343 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 12150 de persoane, iar 21 130 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Vicepremierul pentru reintegrare a avut o întîlnire cu reprezentanții instituțiilor din sănătate

Vicepremierul pentru reintegrare Olga Cebotari a convocat o ședință cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit Biroului politici de reintegrare, discuțiile au fost axate pe situația epidemiologică în R. Moldova. În contextul realizării acțiunilor stabilite în Planul Național de Imunizare anti-COVID-19, a fost reiterată disponibilitatea oferirii și în continuare a suportului multidimensional specialiștilor și locuitorilor din regiunea transnistreană, inclusiv prin transferuri de expertiză, organizare de seminare în comun cu OMS, transferuri de pacienți în stare gravă la spitalele de pe malul drept al Nistrului.

 

IGSU a lansat un program pilot de localizare a persoanelor care sînt în dificultate

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ a anunțat că pilotează un nou sistem de localizare a persoanelor care sînt în dificultate și au sunat la Serviciul 112 pentru a cere ajutor. Potrivit sursei citate, prin intermediul sistemului de localizare, echipele de intervenție a salvatorilor și pompierilor vor reduce timpul de răspuns în caz de situații excepționale și vor acorda ajutorul calificat sinistraților în timp record. Sistemul este operat într-un dispozitiv telefonic mobil și are capacitatea de a prezenta locația apelantului, starea acestuia și impedimentele care ar putea crea dificultăți pentru intervenție.

 

Un judecător din capitală a fost reținut pentru ”trafic de influență”

Procuratura Anticorupție a anunțat despre reținerea unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău pentru ”trafic de influență”. Potrivit surse citate, cauză penală pentru ”trafic de influență” a fost inițiată de Procurorul General, în baza mai multor informații. Astfel, magistratul pretindea de la conducătorul unui agent economic bani pentru a interveni pe lîngă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un dosar civil. Concomitent, procurorii au pornit o cauză penală și în privința conducătorului agentului economic care ar fi oferit mită, acțiunile acestuia fiind cercetate sub aspectul infracțiunii de ”corupere activă.”

 

În următoarele zile va fi frig şi se așteaptă ninsori

Ultima decadă din martie va fi caracterizată de vreme rece, precipitații sub formă de ploi şi ninsori, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Conform meteorologilor, în următoarele 24 de ore, vremea nu va surprinde cu soare primăvăratic. „Cerul va fi variabil spre noros. În orele diurne, teritoriul țării va fi traversat de un front atmosferic, care va aduce după sine precipitații în fază mixtă. Vîntul va sufla din nord-vest, de la slab pînă la moderat, ziua cu intensificări”, indică SHS. Aceleași tendințe termice se vor menține şi în următoarele zile, însă la finele săptămînii primăvara ar putea intra în forță, mercurul termometrelor ridicîndu-se pînă la 15 grade de căldură şi mai mult.

 

Procesul de imunizare cu vaccinul Pfizer/BioNTech va începe astăzi

Procesul de imunizare cu vaccinul Pfizer/BioNTech va începe astăzi. Ministerul sănătății a semnat dispoziția privind distribuirea celor 12.282 doze de vaccin Pfizer/BioNTech, din lotul recepționat pe 19 martie, către Centrele de Sănătate Publice teritoriale, inclusiv în teritoriile din est. Potrivit surse citate, cu aceste doze vor fi vaccinați împotriva COVID-19 lucrătorii medicali, dar și alte categorii de persoane incluse în prima etapă de vaccinare. Totodată, este organizat și un seminar de instruire suplimentar privind vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer/BioNTech, condițiile de păstrare și administrare a vaccinului, la care vor participa specialiști din cadrul instituțiilor de asistență medicală.

 

O expoziție de ii a fost inaugurată în incinta Senatului spaniol

O expoziție de ii cu genericul ”Femeia și Cultura” a inaugurat Ambasada R. Moldova la Madrid în incinta Senatului din Regatul Spaniei. Expoziția cuprinde 20 de cămăși cusute de femei de diferite profesii și pregătire și relevă splendoarea și farmecul cămășilor noastre tradiționale - iilor, cusute cu mare iscusință și dedicație de membrele Clubului ”#MăiestrIA” din R. Moldova. Evenimentul a fost inaugurat de președinta Senatului, Pilar Llop Cuenca, și Ambasadorul R. Moldova în Regatul Spaniei, Violeta Agrici, cu participarea fondatoarei Clubului ”MăiestrIA”, Stela Moldovanu.

 

Leul moldovenesc s-a mai devalorizat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american aproape 2 bani, iar monedei unice europene – mai mult de 7 de bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 23 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,8182 lei pentru un dolar (+1,67 bani) și 21,2544 lei pentru un euro (+7,15 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,8015 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,1829 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 23 martie, constituie: 0,6436 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3510 lei pentru 1 leu românesc și 0,2396 lei pentru 1 rublă rusească.