REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 iunie 2022)

Proiectul de hotărîre privind prelungirea stării de urgență va fi examinat joi

Parlamentul se va convoca în ședință plenară joi, 23 iunie. Membrii Biroului permanent au aprobat completarea ordinii de zi a ședinței. Deputații vor examina propunerea Guvernului de a prelungi starea de urgență, precum și un șir de proiecte incluse anterior pe ordinea de zi de Biroul permanent. Biroul permanent a mai aprobat ordinea de zi a ședinței plenare din 1 iulie. Săptămîna viitoare deputații vor supune dezbaterii un șir de proiecte de modificare a unor acte normative, precum și Moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Finanțelor, inițiată de către deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

 

Șefa statului a avut o discuție telefonică cu premierul Estoniei

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit miercuri seara cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, discuția s-a axat pe reuniunea Consiliului European, care se va ține în zilele de 23-24 iunie, precum și pe recomandarea Comisiei Europene de a acorda statutul de candidat la UE pentru țara noastră. Șefa statului și-a exprimat convingerea că aspirațiile europene ale țării noastre vor aprofunda buna cooperare bilaterală.

 

Potențialul turistic a fost prezentat la un eveniment comun moldo-israelian

Vicepremierul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a participat, împreună cu ministrul Culturii Sergiu Prodan, la sesiunea online de prezentare a potențialului turistic al țării noastre pentru agențiile de turism din Israel. Șeful diplomației de la Chișinău s-a referit la relațiile dintre cele două țări, caracterizate de o istorie și un patrimoniu cultural comun, menționînd interesul autorităților pentru valorificarea potențialului turistic. În context, a fost salutată inițiativa Ambasadei Republicii Moldova în Statul Israel privind crearea unei rute turistice bazată pe moștenirea evreiască și al unui „loc al memoriei” la noi în țară.

 

Pentru prima dată este implimentat un sistem nou de siguranță la trafic

Pentru îmbunătățirea nivelului de siguranță și confort la trafic, în premieră în Moldova, sînt montate atenuatoare de impact de tip „Demfer” pe drumul național R3 Chişinău – Hînceşti – Cimişlia – Basarabeasca – frontiera cu Ucraina , km11 și pe drumul R6 Chișinău – Orhei – Bălți, km 26+300. Atenuatorii de impact se montează pe sectoarele de drum cu risc crescut de producere a coliziunilor frontale ale autovehiculelor. Scopul este protejarea pasagerilor vehiculelor, în momentul părăsirii drumului și ciocnirii cu un obiect rigid aflat în afara părții carosabile. Sistemul este proiectat cu scopul de a absorbi energia cinetică a vehiculului în momentul coliziunii

 

Consiliul Europei va continua să ofere suport pentru perfecționarea proceselor electorale

Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut o întrevedere cu Franck Daeschler, șef-adjunct al Direcție pentru alegeri și democrație participativă din cadrul Consiliul Europei (CoE), aflat în vizită în Republica Moldova. Oficialii au discutat despre activitățile realizate și planificate în cadrul proiectului CoE, Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova, faza a doua. Președintele CEC, Angelica Caraman, a apreciat interesul organizației pentru perfecționarea practicii și legislației electorale din țara noastră și a manifestat gratitudine pentru colaborarea intensă în cadrul proiectului.

 

La Orhei a fost inaugurat un monument în memoria victimelor Holocaustului

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a participat la inaugurarea monumentului ridicat în memoria victimelor Holocaustului. Lucrarea a fost edificată pe Aleea monumentelor din str. Vasile Lupu din municipiul Orhei. În discursul său, șefa Guvernului a făcut recurs la istorie, a condamnat atrocitățile trecutului și suferința la care au fost supuși oamenii nevinovați. Potrivit datelor istorice, aproximativ 4000 de evrei din raionul Orhei au fost victime ale genocidului din 1941-1945.

 

Procedura de înregistrare a medicamentelor de uz veterinar va fi simplificată

Procedura de înregistrare a medicamentelor de uz veterinar va fi simplificată. Un proiect de lege în acest a fost avizat de Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară. Documentul prevede modificarea Legii cu privire la medicamentele de uz veterinar în scopul simplificării procedurii de înregistrare a acestor medicamente fără afectarea cerințelor minime de calitate și siguranță. O altă prevedere se referă la condițiile legale de funcționare a activităților economice de fabricație, de distribuție angro și cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar.

 

Un nou recensămînt al populației ar putea avea loc în 2024

Parlamentul va institui un cadru general permanent de reglementare pentru recensămintele populației și locuințelor. Astfel, potrivit Biroului Național de Statistică, următorul recensămînt se planifică a fi desfășurat în Republica Moldova în anul 2024. Un proiect de lege ce prevede noi reglementări ale legislației a fost examinat de Comisia parlamentară administrație publică și Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Proiectul mai prevede că următoarele recensăminte să fie realizate la intervale regulate de timp de cel puțin o dată la 10 ani.

 

Pe 23 iunie, va începe campania de vaccinare antirabică a vulpilor

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat că pe data de 23 iunie va demara campania de vaccinare antirabică a vulpilor, aferentă anului 2022. Acest program este sprijinit de România și cofinanțat de Uniunea Europeană. Potrivit Agenţiei, în ţară vor fi distribuite momeli vaccinale pe cale aeriană de către prestatorul de servicii contractat în acest sens, precum și manual, de către colaboratorii ANSA. Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Mărculești.

 

Leul a slăbit puțin în raport cu dolarul, dar a crescut față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american mai mult de 1 ban, dar a cîștigat de la moneda unică europeană mai mult de 5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 23 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,2185 lei pentru un dolar (+1,25 bani) și 20,2179 lei pentru un euro (-5,12 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,2060 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,2691 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 23 iunie, constituie: 0,6491 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0876 lei pentru 1 leu românesc și 0,3628 lei pentru 1 rublă rusească.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31