REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 septembrie 2022)
Astăzi este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare care mai este cunoscută în popor și sub numele de Sfînta Maria Mică. Este un eveniment celebrat atît de Biserica Ortodoxă, cît și de cea Romano-Catolică. Conform tradițiilor, în ziua de Sfînta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri și se duc la biserică fructe, pîine și lumînări, pentru a fi sfințite. De Nașterea Maicii Domnului, bărbații nu meșteresc și nu fac treabă în gospodărie, iar femeile nu cos și nu spală rufe. În credința populară, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară și toamnă, momentul în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă și momentul în care noul anotimp începe să își intre în drepturi. 21 septembrie este ziua în care unele păsări, precum rîndunelele, își pregătesc călătoria spre țările calde, iar gîzele și reptilele se retrag în pămînt. În Republica Moldova sînt peste 120 mii de femei care poartă numele Maria.
Vremea se răcește simțitor
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează pentru miercuri, 21 septembrie, vreme răcoroasă, îndeosebi fără precipitații cu excepția nordului țării, unde pe parcursul zilei ar putea cădea ploi slabe de scurtă durată. Vîntul va sufla slab la moderat din nord-vest. Temperatura minimă a aerului noaptea în termometre va indica între +4..+9ºC. Ziua temperatura maximă a aerului se va situa între +13..+18ºC. La nordul țării maximele zilei se vor încadra între +13.. +14ºC. În localitățile din centrul țării ziua termometrele vor indica între +15ºC .. +16ºC. La sud se așteaptă +17ºC .. +18ºC ziua și +8ºC .. +9ºC noaptea. În următoarele zile vremea nu se va schimba esențial.
Teatrul Național din Sibiu va prezenta un spectacol la Chișinău
Un spectacol intitulat “Conferința iraniană” de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Bobi Pricop, al Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu va fi jucat astăzi, 21 septembrie, la ora 19.00, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău. Evenimentul va avea loc în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a, care se desfășoară în capitală pînă la 28 septembrie. Joi, 22 septembrie, la ora 18.00, Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria” Bieșu” va oferi publicului spectacolul ”Aida”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi, dirijor – Daniel Jinga (România), interpreți – Mariana Ortiz (Venezuela), Sorin Lupu (România) și Natalia Matvieieva (Ucraina).
Serviciile de apostilare și legalizare a actelor vor fi disponibile și la Bălți
Începînd cu ziua de astăzi, 21 septembrie, serviciile de apostilare și legalizare a actelor vor fi disponibile și la Bălți. Ministerul Justiției a anunțat că a deschis un nou ghișeu al Direcției apostilă și legalizare, în municipiul Bălți. Astfel, cetățenii vor putea să depună documentele spre apostilare și legalizare la ghișeul din Bălți și să le ridice, la data indicată, tot de acolo. Ghișeul a fost deschis cu scopul de a face mai accesibile serviciile de apostilare a actelor pentru cetățenii din nordul țării.
MAI a primit o donație de automobile și echipamente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a primit opt automobile și un lot de echipamente oferite de Agenția ONU pentru refugiați în vederea fortificării capacităților de reacționarea la necesitățile actuale ale Biroului Migrație și Azil. Donația cuprinde opt automobile Suzuki Vitara, 16 laptopuri, imprimante multifuncționale, routere de internet, generatoare de 6 KW, aparate de aer condiționat, frigidere mici, seif-uri și camere de supraveghere. La eveniment au participat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, ambasadorul Italiei în R. Moldova, Lorenzo Tamasoni și reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați în R. Moldova, Francesca Bonelli.
Șeful Statului Major al Apărării al României, în vizită oficială la Chișinău
Șeful Statului Major al Apărării al României, general Daniel Petrescu, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația comandantului Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc. La Chișinău, delegația, condusă de oficialul militar român, are planificate o serie de întrevederi cu ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, dar și cu reprezentanți ai subdiviziunilor instituției de apărare. Totodată, generalul Petrescu va participa, alături de comandantul Gărzii Naționale a statului Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, general maior Marvin T.Hunt, ambasadori și atașați militari, la Ziua Vizitatorilor Distinși din cadrul exercițiului multinațional ”Scutul de Foc 2022”.
Ambasada Kazahstanului a donat un loc de carte Bibliotecii Naționale
Ambasada Republicii Kazahstan la Chișinău a donat Bibliotecii Naționale un lot de carte, care conține peste 30 de titluri. Potrivit directorului instituției, Elena Pintilei, prin acest eveniment a fost marcată aniversarea a 30-a de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. ”Această primă donație, care reprezintă albume de artă, enciclopedii, precum și literatură clasică și contemporană, este începutul pentru inaugurarea Centrului de Cultură ”ABAI” la Biblioteca Națională, care va promova istoria, cultura, educația și geografia acestei țări în R. Moldova”, a precizat Elena Pintilei.
Peste 22 de tone de arahide contaminate cu dăunători au fost stopate la vamă
Peste 22900 kilograme de arahide contaminate cu dăunători în stare vie au fost stopate la vama Leușeni de inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor(ANSA). Potrivit ANSA, urmare a desfășurării controlului fitosanitar, s-a depistat că lotul de arahide este contaminat cu dăunători în stare vie (Oryzaephilus surinamensis). În scopul respectării cerințelor fitosanitare, Agenția a întocmit actul de retur și a interzis intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a lotului neconform.
Mecanismele de protecție împotriva discriminării vor fi îmbunătățite
Cadrul normativ privind nediscriminarea și asigurarea egalității va fi revizuit. Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice a aprobat raportul pentru adoptarea în prima lectură a unui document în acest sens. Autorii documentului propun extinderea criteriilor de nediscriminare, îmbunătățirea colectării de date în materia egalității, monitorizarea, evaluarea și raportarea anuală a rezultatelor și consolidarea cadrului instituțional. Totodată, Codul contravențional ar putea fi completat cu noțiunile de „hărțuire” și „victimizare”. Astfel, va fi sancționat orice comportament nedorit care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil sau ofensator, avînd drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane.
Centrala termică de la Băcioii Noi va produce energie termică prin utilizarea biomasei
Centrala termică de la Băcioii Noi, municipiul Chișinău, va produce energie termică prin utilizarea în calitate de combustibil alternativ planta Miscanthus. Potrivit Societății pe acţiuni „Termoelectrica”, centrala urmează a fi modernizată de către întreprindere în baza unui parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, care va asigura plantarea a unei suprafețe de 100 ha de Miscanthus pentru producerea peleților.
Peste 3800 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă
Ministerul Sănătății a anunțat că, în ultima săptămînă, pe teritoriul țării au fost înregistrate 3840 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 233 de cazuri mai puțin decît în săptămîna anterioară. În aceeași perioadă, au fost efectuate 30 557 de teste și s-au înregistrat 13 decese. Tot în ultima săptămînă, 309 persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 1093 și-au făcut doza trei. În total, pînă acum 1 071 170 de persoane au fost vaccinate cu schema completă. Începînd cu luna iulie, cetățenii își pot administra doza Booster 2 de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, este posibilă imunizarea copiilor ce au împlinit vîrsta de 12 ani.