REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 octombrie 2021)

Meteorologii au emis Cod Galben de vînt

Meteorologii au emis Cod Galben de vînt pentru joi, 21 octombrie. Avertizarea va fi valabilă între orele 05.00-21.00. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vîntului din sud-vest de pînă la 15-20 m/s. În acest context, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscați sau fire electrice de înaltă tensiune. Conform meteorologilor, mîine maxima temperaturii aerului pe teritoriul țării va fi de 22 grade Celsius. În cursul nopții, se așteaptă valori termice încadrate între 5-10 grade de căldură.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2 068 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost efectuate 9 965 de teste, fiind confirmate 2 068 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Astfel, pînă în prezent, în țară s-au înregistrat 321 682 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, din cazurile noi, 42 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, sînt internate 2 535 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 188 în stare extrem de gravă și 19 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Totodată, ministerul informează despre înregistrarea altor 37 de decese provocate de noul coronavirus, numărul morților ajungînd la 7346.

 

Doi ambasadori au fost rechemați de Guvern

Membrii Cabinetului de miniștri au acceptat rechemarea Corinei Călugăru din funcția de reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lîngă Consiliul Europei. La fel, Violeta Agriş a fost rechemată din funcţia de ambasador al ţării noastre în Regatul Spaniei. În ședința din 20 octombrie, Guvernul a aprobat şi desemnarea lui Ion Budeci în postul de secretar de stat la Ministerul Culturii. Miniştrii au votat pentru numirea, prin detaşare, a Svetlanei Ţurcanu în funcţia de secretar adjunct al Guvernului.

 

Doi vicepremieri pleacă la Moscova pentru a discuta livrarea gazelor

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, va merge la Moscova împreună cu vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski, pentru a discuta cu privire la livrarea gazelor. Reprezentanții Guvernului precizează că vor pleda pentru prelungirea contractului de livrare a gazelor în condițiile actuale. „Reafirm că poziția Moldovei va fi prelungirea contractului în baza condițiilor avute pentru anul 2020-2021. Suplimentar, vom discuta despre datoriile istorice acumulate”, a declarat Andrei Spînu.

 

În Chișinău vor apărea patru coridoare de circulație a transportului public

Mai multe străzi din Chișinău vor avea benzi de circulație dedicate transportului public. Astfel, în regim de testare, vor fi aplicate benzi rutiere pe coridoarele: str. Alba Iulia – str. Ion Creangă – bd. Ștefan cel Mare și Sfînt – str. Ciuflea – bd. Dacia; str. Calea Ieșilor – bd. Ștefan cel Mare și Sfînt – bd. Constantin Negruzzi – bd. Iurie Gagarin – bd. Decebal; bd. Mircea cel Bătrîn – str. Alecu Russo – Bogdan Voievod – bd. Renașterii Naționale; str. Vasile Alecsandri - șos. Hîncești – str. Gheorghe Asachi. Aplicarea benzilor dedicate transportului public are drept scop majorarea vitezei de deplasare a transportului public și transportarea călătorilor la destinație în timp util.

 

A fost publicat raportul de implementare a Acordului de Asociere RM – UE

Comisia Europeană a publicat raportul de implementare a Acordului de Asociere ce conține evaluarea progresului înregistrat pentru perioada a doi ani: septembrie 2019 – octombrie 2021. Constatările raportului referitoare la prioritățile procesului de reformă sînt în consonanță cu prioritățile Guvernului și includ lupta împotriva corupției, reforma justiției și combaterea sărăciei. Totodată, au fost semnalate restanțe acumulate inclusiv în contextul instabilității politice, dar și din cauza impactului nefast al pandemiei.

 

Andrei Spînu: Căutăm alternative energetice, iar Polonia este o perspectivă

În perioada 18-19 octombrie, în cadrul vizitei în Polonia, am avut mai multe întîlniri la nivel înalt, subiectul primordial discutat fiind furnizarea cu gaze naturale și soluțiile de depășire a crizei actuale în Republica Moldova. Sîntem în căutare de alternative şi examinăm în acest sens perspectiva unei colaborări de durată cu partenerii polonezi, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

 

Euro și dolarul se scumpesc

Moneda unică europeană și dolarul american se scumpesc joi, 21 octombrie, în raport cu leul moldovenesc. Astfel, euro se va aprecia cu trei bani, pînă la prețul de 20 de lei și 18 bani, iar dolarul – cu șase bani și va costa 17 lei și 35 de bani. Hrivna ucraineană va costa cu un ban mai mult, avînd o cotație oficială de 66 de bani. Leul românesc rămîne la nivelul de 4 lei și 07 bani. Rubla rusească va avea în continuare o valoare de 24 de bani.