REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 octombrie 2021)

Mai mult de jumătate din roada de struguri a fost recoltată

Campania de recoltare a strugurilor este în plină desfășurare, fiind recoltate circa 65 la sută din suprafețele totale de struguri pentru vin, iar întreprinderile vinicole au procesat pînă în prezent peste 110 mii tone de struguri pentru vin. În regiunea vitivinicolă Sud au fost recoltate circa 70% din suprafețele de struguri pentru vin, iar în regiunea de Centru – circa 60 la sută din podgorii. La piața specializată din Chișinău, în prezent, prețurile la strugurii de soiuri pentru vin se ridică la 10-14 lei/kg.

 

538 de clase din şcolile ţării se află în carantină

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunţat că, la data de 15 octombrie, 538 de clase din şcolile ţării se aflau în carantină, comparativ cu 490 de clase închise în carantină în săptămîna precedentă (8 octombrie). Potrivit ministerului, numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 constituia 751 (comparativ cu 708 în săptămîna precedentă); 12 938 se aflau în regim de autoizolare, 260 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv, iar 210 se aflau în autoizolare.

 

Premierul Natalia Gavrilița a discutat cu Vadim Krasnoselski

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut marți o discuție telefonică cu Vadim Krasnoselski. Au fost abordate subiecte ce vizează interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Premierul a solicitat informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care volumele de gaze livrate de Moldovagaz s-au redus, despre rezervele de cărbune existente. Vadim Krasnoselski a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului. 

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1 715 cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost efectuate 9 407 teste, fiind confirmate 1 715 cazuri de infecție cu noul coronavirus. Pînă în prezent, în țară s-au înregistrat 319 614 cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, din cazurile noi, 40 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, sînt internate 2 472 de persoane, dintre care 224 în stare extrem de gravă și 35 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Totodată, ministerul informează despre înregistrarea altor 36 de decese provocate de noul coronavirus, numărul morților ajungînd la 7 309.

 

Amenzi de circa 229 mii de lei pentru transportatori

Inspectorii Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) au organizat, în perioada 1 septembrie – 15 octombrie, acțiuni de monitorizare și control pe traseele de legătură cu punctele de traversare a frontierei de stat Leușeni, Sculeni, Costești, Cahul și Giurgiulești, în cadrul cărora au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru încălcarea normelor de efectuare a transportului rutier de persoane, mărfuri și colete. Ca urmare, au fost întocmite 101 procese-verbale cu privire la contravenție, cu aplicarea unor amenzi în mărime totală de 4 563 u.c., ceea ce constituie 228 150 lei.

 

Parlamentul va extinde cooperarea cu Legislativul Cehiei

Prioritățile Parlamentului de legislatura a XI-a și modalitățile de extindere a colaborării cu Parlamentul Cehiei au fost discutate la întrevederea de marți a speakerului Igor Grosu cu delegația Comisiei afaceri externe, apărare și securitate a Senatului Parlamentului Republicii Cehe. Igor Grosu, a vorbit despre obiectivele majorității parlamentare, printre care figurează reforma justiției și combaterea corupției. Delegația efectuează, în perioada 19-21 octombrie, o vizită la Chișinău. Programul vizitei mai include întrevederi cu președinți ai comisiilor permanente și cu alți demnitari.

 

Va fi efectuat un studiu de fezabilitate pentru managementul deșeurilor

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat fonduri pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate în domeniul managementului deșeurilor menajere solide în municipiu. Consilierii municipali au examinat realizarea unei decizii din februarie 2020 cu privire la îmbunătățirea serviciului managementului deșeurilor menajere solide în mun. Chișinău, care se referă la închiderea tuburilor de deșeuri și construcția platformelor menajere. Datorită întîrzierilor în executarea acestor platforme, proiectul a fost extins și pentru anul 2022.

 

Euro se va scumpi

După mai multe zile de depreciere, miercuri, 20 octombrie, moneda unică europeană se va scumpi cu zece bani în raport cu leul moldovenesc și va costa 20 de lei și 15 bani. Dolarul își va păstra prețul de 17 lei și 29 de bani. Leul românesc va adăuga doi bani, pînă la nivelul de 4 lei și 07 bani. Pentru hrivna ucraineană, BNM a stabilit o cotație neschimbată – de 65 de bani. Aceeași tendință o va avea și rubla rusească, care își păstrează valoarea de 24 de bani.