REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 iulie 2022)
Moldovagaz amenință că-i va debranșa de la rețea pe datornici
SA „Moldovagaz” atenționează consumatorii finali despre obligația de a achita integral contravaloarea gazelor naturale consumate în termenele indicate în factura de plată: data de 15.07.2022 – pentru consumatorii noncasnici și data de 20.07.2022 – pentru consumatori casnici. În scopul neadmiterii majorării soldului datoriei consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate, SA „Moldovagaz” informează, că începînd cu data de 1 august 2022 va dispune deconectarea instalațiilor de gaze naturale ale consumatorilor casnici-debitori.
Avertizarea hidrologică de scurgere scăzută a fost extinsă pînă la 26 iulie
Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pînă la 26 iulie mai multe avertizări, inclusiv Cod roşu, de scurgere scăzută. În legătură cu lipsa precipitațiilor, precum și din cauza temperaturilor ridicate, în intervalul 19-26 iulie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în rîurile Republicii Moldova se va menține scurgerea scăzută a apei (cu excepția unor afluenți de stînga al Nistrului), indică SHS. Conform sursei citate, aceasta va constitui: în rîul Nistru – 30-40 % sub media multianuală a lunii iulie (Cod galben); în Prut – 15-30 % sub media multianuală a lui iulie (Cod portocaliu); în rîurile mici – 10-20 % sub media multianuală a lunii iulie (Cod portocaliu), iar pe unele sectoare ale rîurilor mici (Trinca, Delia, Lăpușna, Cubolta, Botna) – 0-10% (Cod roșu).
Șeful diplomației irlandeze va sosi în vizită la Chișinău
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene va primi astăzi, 20 iulie, vizita ministrului Afacerilor Externe și al Apărării al Irlandei Simon Coveney. Potrivit MAEIE, programul de lucru la Chișinău al oficialului irlandez va include și o întrevedere cu Președintele Maia Sandu. Discuțiile șefilor celor două diplomații vor viza subiecte ce țin de oportunitățile de cooperare sectorială cu Irlanda în contextul integrării în Uniunea Europeană și obținerii statutului de țară candidat.
Peste 3300 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă
Ministerul sănătății a anunțat că, în perioada 11–17 iulie, pe teritoriul țării au fost înregistrate 3360 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu circa 45% mai mult decît în săptămîna precedentă, cînd s-au înregistrat 1850 de cazuri. În aceeași perioadă, au fost efectuate 24 324 de teste și s-au înregistrat opt decese. Tot în ultima săptămînă, 421 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 1627 și-au făcut boosterul. În total, pînă în prezent 1 067 020 de persoane au fost vaccinate cu schema completă. În prezent, țara rămîne în Cod verde de COVID-19, iar în municipiul Chișinău a fost declarat Cod portocaliu. Totodată, în localitățile Ialoveni și Anenii Noi a fost anunțat Cod galben de coronavirus.
Un pictor stabilit în București a vernisat o expoziție la Chișinău
O expoziție cu genericul ”Hortus Conclusus” (”Grădini Misterioase”) a artistului plastic Vadim Crețu, originar din R. Moldova, stabilit de mai mulți ani la București, a fost vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția cuprinde 21 de lucrări. Vadim Crețu a afirmat că inițial, expoziția a fost prezentată la București, apoi la Sibiu și Brașov, după care a ajuns la Chișinău.
CNA a prezentat raportul de activitate pentru anul 2021
Centrul Național Anticorupție (CNA) a prezentat raportul de activitate pentru anul 2021. Potrivit directorului CNA, Iulian Rusu, ofițerii anticorupție au stabilit anul trecut 743 de infracțiuni, printre care: corupere pasivă, trafic de influență, corupere activă, escrocherie, abuz de putere sau abuz în serviciu. Raportul prezentat conține și informații despre activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI). Astfel, pe parcursul anului 2021, ARBI a aplicat sechestre pe 865 de bunuri, în valoare totală de aproximativ 736,1 mln de lei (circa 36,8 mln euro).
La Soroca a început reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie
În municipiul Soroca au demarat lucrările de reabilitare a Muzeului de Istorie și Etnografie. În decurs de 12 luni, începînd cu iulie curent, firma executoare s-a angajat să reabiliteze clădirea Muzeului nominalizat, în conformitate cu prevederile proiectului tehnic, cu detaliile de execuție, precum și cu normativele, standardele și prescripțiile tehnice. Renovarea Muzeelor de Istorie și Etnografie din municipiile Soroca și Bălți sînt primele proiecte de reabilitare și modernizare a unor asemenea instituții din nordul Republicii Moldova, finanțate din surse financiare naționale.
Procurorii solicită interdicţii mai dure pentru Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu
Judecătorii de instrucţie au omis să-i aplice ex-preşedintelui Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, o interdicţie, oferindu-i spaţiu de manevrare şi posibilitatea de a transmite mesaje şi a influenţa martorii, inclusiv şi doi dintre presupuşii complici care au părăsit Moldova. Declaraţia a fost făcută de procurorul pe caz, Petru Iarmaliuc. Este vorba de aplicarea articolului ce se referă la limitarea convorbirilor telefonice. ,Conform mandatului emis de către judecătorul Mazureț Roman, învinuitului i-au fost stabilite anumite restricții si obligații. ”Judecătorul de instrucție a omis să indice în mandatul judiciar limitarea convorbirilor telefonice", a declarat omul legii.
Un sistem de alertă care ajută la localizarea copiilor dispăruți
Un sistem de alertă care ajută la localizarea copiilor dispăruți a fost lansat în Moldova de către compania Meta. Potrivit unui comunicat remis presei, în cazul dispariției unui copil, Meta va distribui o alertă AMBER persoanelor din zonele în care el a fost văzut ultima dată. Alertele vor include informații detaliate și o fotografie a copilului. Astfel, oamenii vor putea să vadă alerta și mai tîrziu, pentru detalii scăpate din vedere inițial și, mai important, să o distribuie prietenilor. Moldova este a 26-a țară în care Meta lansează această funcție.
Leul a slăbit și mai mult față de euro
Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat monedei unice europene mai mult de 20 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 20 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,3134 lei pentru un dolar (la același nivel) și 19,8184 lei pentru un euro (+20,27 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,3134 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,6157 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 20 iulie, constituie: 0,6537 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0121 lei pentru 1 leu românesc și 0,3426 lei pentru 1 rublă rusească.