REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 noiembrie 2022)

Persoanele cu diabet pot beneficia de un nou medicament compensat

Persoanele cu diabet zaharat și insuficiență cardiacă pot beneficia începînd de astăzi de un nou medicament compensat. Potrivit Ministerului sănătății, medicamentul compensat are denumirea comună internațională (DCI) dapagliflozinum. Costul medicamentului cu DCI dapagliflozinum este compensat în proporție de 50% din fondurile AOAM și poate fi ridicat din orice farmacie contractată de CNAM, la prezentarea rețetei prescrise de medic. Dapagliflozinum aparține unei clase noi de preparate care conțin inhibitori specifici, utilizați în tratamentul diabetului zaharat.

 

Fostul deputat, Vladimir Andronachi a fost reținut la frontieră

Astăzi dimineață, pe sensul de intrare în țară prin punctul de trecere a frontierei “Criva- Mamalîga”a fost reținut fostul deputat democrat Vladimir Andronachi. Acesta a fost condus la Procuratura Anticorupție. În privința lui există mandat de arest.

 

În perioada rece, vizitatorii Grădinii Zoologice vor achita mai puțin pentru un bilet de intrare

În perioada 1 noiembrie – 31 martie, vizitatorii Grădinii Zoologice din capitală vor achita cu cinci lei mai puțin pentru un bilet de intrare. Șefa Secției științifico-educațională din cadrul Grădinii Zoologice, Olga Iuzvac, a specificat că, în această perioadă, maturii vor achita 25 de lei pentru un bilet. În mod obișnuit, costul acestuia este de 30 de lei. În prezent, casele de bilete sînt deschise pînă la ora 18:00, iar vizitatorii se pot afla pe teritoriul parcului Zoo pînă la ora 18:30. Copiii pînă la vîrsta de 7 ani au acces gratuit, iar cei cu vîrste cuprinse între 7 și 18 ani achită o taxă de 5 lei. Grădina Zoologică din Chișinău numără peste 1100 de vietăți.

 

O expoziție de carte veche și rară a fost deschisă la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a fost deschisă expoziția de documente cu genericul ”Memoria în tradiția scrisă a secolului XVIII-XIX”. Sfîrșitul secolului al XVIII-lea începutul secolului al XIX-lea este caracterizat printr-o tendință deosebită pentru literatura de memorii. În această perioadă, au fost editate un număr mare de memorii, jurnale etc., prin intermediul cărora sînt puse în evidență toate evenimentele semnificative din viața socială și politică la acel moment. Potrivit organizatorilor, expoziția aduce în atenția publicului mărturiile timpului înserate de diverși autori, care din motive politice, diplomatice sau pur și simplu mînați de curiozitate, au călătorit prin țările europene în secolul al XVIII-lea.

 

Serviciul Vamal a primit șapte vehicule de teren pentru patrularea echipelor mobile

Serviciul Vamal a primit șapte vehicule de teren, de model „Dacia-Duster”, pentru patrularea echipelor mobile. Potrivit Serviciului Vamal, automobilele au fost donate cu suportul Departamentului de Energie al Statelor Unite ale Americii. Unitățile de transport vor fi utilizate de către echipele mobile ale Serviciului Vamal în activitatea de control pe perimetrul administrativ al Republicii Moldova. Autovehiculele donate au o valoare de circa 1,7 milioane de dolari SUA.

 

De la începutul anului, Serviciul Fiscal a încasat 44,6 mlrd de lei

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunţat că încasările la Bugetul Public Național administrate de fisc au constituit 44,6 miliarde de lei (circa 2,25 miliarde de euro) în zece luni ale anului 2022, ceea ce denotă o creștere de 6321,0 milioane de lei sau cu 16,5% în raport cu perioada similară a anului precedent. Potrivit SFS, la Bugetul de stat, în anul 2022 s-au încasat 19,4 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 3236,5 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, sau o creștere de 20%. La Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de circa 4,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă cu 538,5 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent sau cu 12,5%.

 

Agenția Rezerve Materiale a recepționat cea de-a șasea tranșă de păcură

Agenția Rezerve Materiale (ARM) din cadrul MAI a recepționat cea de-a șasea tranșă de păcură, în contextul asigurării securității energetice a țării în perioada de criză. Potrivit ARM, păcura recepționată completează 65% din volumul total contractat, care constituie - 14 500 de tone de păcură. Pînă la finele lunii noiembrie urmează a fi recepționate următoarele trei tranșe pentru a realiza valoarea totală a contractului. Păcura va suplini rezerva de stat și va fi utilizată de către centralele de termoficare.

 

Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 1 noiembrie 2022 este de 3.292.656

Din numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (3 292 656), 2 769 372 de cetățeni cu drept de vot sînt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (255 517 de persoane) și cetățenii cu drept de vot avînd domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova (267 767 de persoane).

 

Parlamentul găzduiește o expoziție caritabilă de picturi, realizate de copii din țara noastră și refugiați din Ucraina

Parlamentul găzduiește o expoziție caritabilă de picturi, realizate de copii din țara noastră și refugiați din Ucraina. Picturile sînt scoase la licitație, iar banii acumulați vor fi redirecționați pentru gestionarea necesităților refugiaților, care se află în Republica Moldova. Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Legislativului, lucrările au fost realizate în cadrul unui atelier de pictură, la care au participat 26 de copii, fiind îndrumați de artistele plastice Elvira Cemortan-Voloșin, Aliona Lavrinenco și Viorica Gribincea. Pictate în culorile păcii, optimismului și speranței în bine, lucrările inedite ale copiilor au tras atenția deputaților și vor colora atmosfera din birourile lor.

 

Peste 500 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă

Ministerul sănătății a anunțat că, în ultima săptămînă, pe teritoriul țării au fost înregistrate 566 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. În aceeași perioadă, au fost efectuate 19443 de teste și s-au înregistrat șapte decese. Tot în ultima săptămînă, 263 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 810 și-au făcut doza trei. În total, pînă acum 1 072 578 de persoane au fost vaccinate cu schema completă. Începînd cu luna iulie, cetățenii își pot administra doza Booster 2 de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, este posibilă imunizarea copiilor ce au împlinit vîrsta de 12 ani.

 

Dosarele pentru subvenționare în agricultură vor putea fi depuse pînă la 4 noiembrie

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au aprobat extinderea pînă la 4 noiembrie a termenului de depunere a dosarelor pentru subvenționare a producătorilor agricoli. „În scopul susținerii producătorilor agricoli, membrii CSE au aprobat extinderea, pînă la 4 noiembrie 2022, a termenului de depunere a dosarelor pentru subvenționare, inclusiv din partea solicitanților care au înregistrat restanțe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public național”, conform Dispoziției Comisiei. Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale sînt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31