REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 martie 2022)

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la conflictul armat de la Nistru

În septembrie 1990, Tiraspolul a proclamat independenţa regiunii, iar doi ani mai tîrziu, la două martie 1992, a început războiul. Efective ale gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari, aflat sub juristidicţia Chişinăului. Pentru că în acea perioadă Moldova nu avea armată, a fost implicată Poliţia. De cealaltă parte, au luptat cazaci, voluntari ruşi şi ucraineni. Cel mai important rol în război l-a jucat Armata a 14-a a Rusiei, cu un efectiv de peste şase mii de militari. Ofiţeri ruşi erau implicaţi nemijlocit în lupte. Lupte s-au dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit Ministerului Apărării, în timpul conflictului de la Nistru au murit 286 de oameni. La 21 iulie 1992, preşedintele Federaţiei Ruse, Boris Elţin, şi cel al Moldovei, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.

 

CNESP a ajustat măsurile de sănătate publică privind situația epidemiologică cauzată de COVID-19

În condițiile în care incidența cazurilor de infecție în săptămîna a opta a anului curent a înregistrat o scădere de 35% comparativ cu săptămîna precedentă, iar mortalitatea s-a redus cu 36%, membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) au ajustat măsurile de sănătate publică privind situația epidemiologică provocată de COVID-19. Noua decizie intră în vigoare începînd de ieri, 1 martie. Astfel, toate instituțiile de învățămînt general, de învățămînt profesional tehnic și superior din țară vor activa în regim obișnuit, cu prezență fizică și cu respectarea măsurilor de siguranță.

 

A fost inaugurat Festivalul Internațional de Muzică ”Mărțișor”

Cea de-a 56-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor” a fost inaugurată ieri, în incinta Palatului Național ”Nicolae Sulac”, cu un concert aniversar organizat la 85 de ani de la nașterea compozitorului Eugen Doga. La eveniment au participat președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavrilița, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, alte persoane oficiale.

 

Maia Sandu s-a întîlnit cu Secretarul General al OSCE

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit aseară cu Helga Schmid, Secretarul General al OSCE, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău. În cadrul întrevederii, s-a discutat despre situația de securitate din regiune și felul în care s-a răsfrînt aceasta asupra Moldovei. Helga Schmid a mulțumit autorităților moldovenești pentru sprijinul acordat în procesul de evacuare, săptămîna trecută, a misiunii civile de monitorizare a OSCE din Ucraina.

 

Natalia Gavrilița a vizitat Centrul de plasament pentru refugiați de la Ivancea

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întîlnit cu un grup de refugiați din Ucraina, cazați la Centrul de instruire Moldtelecom în Ivancea, Orhei. Pentru moment, Centrul găzduiește 74 de persoane, inclusiv 32 copii. Oamenii cazați în centru au mulțumit pentru ospitalitatea și mobilizarea, de care au dat dovadă autoritățile și cetățenii R. Moldova.

 

Copiii refugiaților din Ucraina au confecționat mărțișoare

Mai mulți copii refugiați din Ucraina și cazați la Centrul de plasament al refugiaților în satul Ghidighici, au vizitat, însoțiți de părinți sau bunei, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, unde au participat și la un atelier de confecționare a mărțișoarelor. Vizita a fost organizată de Ministerul Culturii, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografi și Istorie Naturală. Ministrul Culturii Sergiu Prodan a confecționat mărțișoare împreună cu copiii.

 

Nicu Popescu a avut o convorbire telefonică cu omologul georgian

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a desfășurat o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, David Zalkaliani. În cadrul discuției, diplomații au avut un schimb de păreri despre situația regională, dar și despre noul context regional creat în legătură cu situația de securitate din țara vecină. Totodată, a fost reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

 

O expoziție dedicată apărătorilor integrității a fost deschisă la un muzeu din Chișinău

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă expoziția temporară cu genericul ”Memoria unui război nedeclarat”, dedicată apărătorilor independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Directorul adjunct al instituției, Elena Postică, a menționat că aceasta reprezintă o cronică foto-documentară, o încercare de a reconstitui realitatea tragediei din primăvara-vara anului 1992 și este prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la declanșarea conflictului armat din raioanele de est ale Republicii Moldova.

 

Normele pentru alimentația copiilor din grădinițe și școli au fost majorate

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a identificat, de comun acord cu Ministerul Finanțelor, mecanismul de indexare a normelor financiare pentru alimentația copiilor din grădinițe și școli. Potrivit MEC, noile norme financiare au fost stabilite, în funcție de timpul frecventării instituțiilor de învățămînt. Pentru copiii cu vîrsta de pînă la 3 ani: pentru 4 ore – de la 4,90 lei/zi pînă la 5,90 lei/zi; 6 ore – de la 9,60 lei/zi pînă la 11,50 lei/zi , 9-10,5 ore – de la 14,20 lei/zi pînă la 17,00 lei/zi și 12-24 ore – de la 19,10 lei/zi pînă la 22,90.

 

080080011 – linia verde pentru gestionarea fluxului refugiaților

O linie telefonică dedicată problemelor refugiaților din Ucraina - 080080011 - este funcțională începînd cu ziua de ieri și poate fi accesată de toți cetățenii R. Moldova care vor să facă donații sau vor să semnaleze necesități legate de acest subiect. Dumitru Udrea, șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei privind fluxul de refugiați, a menționat că în prezent sînt active patru puncte de colectare a donațiilor - Moldexpo, (strada Ghioceilor, 1), Moldova Film (șoseaua Hîncești, 61), UTM (strada Studenților 9/7), Palatul Feroviarilor (str. Decebal 2).

 

CSE a decis facilitarea procedurii de angajare în cîmpul muncii pentru cetățenii ucraineni

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis că, pe perioada stării de urgență, cetățenii ucraineni vor avea dreptul de a munci pe teritoriul Republicii Moldova fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă. Angajarea acestora se va face pe perioada stării de urgență în baza contractului individual de muncă cu durată determinată și în baza numărului de identitate atribuit cetățenilor ucraineni la trecerea frontierei și a copiei actului de identitate.

 

În comuna Bobeicavor avea loc alegeri locale noi

Alegerile pentru consiliul local al comunei Bobeica, raionul Hîncești, vor avea loc după ridicarea stării de urgență. Comisia Electorală Centrală a luat act de notificarea primarului comunei Bobeica, raionul Hîncești, privind întrunirea condițiilor pentru dizolvarea de drept a consiliului local. Drept motiv pentru dizolvarea consiliului local și declanșarea unor noi alegeri a servit încălcarea prevederilor din Legea privind administrația publică locală - consiliul local din Bobeica nu s-a întrunit în ședințe timp de șase luni consecutiv și na adoptat nici o decizie.

 

A fost lansată o campanie de colectare a rechizitelor pentru copiii refugiați din Ucraina

Ministerul Culturii, Biblioteca Națională în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din a lansat campania de colectare a rechizitelor pentru copiii refugiați din Ucraina cu genericul „Colorăm Copilăria”. Potrivit organizatorilor, campania este o reacție din partea BNRM și ABRM la situația actuală, reprezentînd astfel un apel de solidaritate, dar și o dovadă de implicare civică. Scopul campaniei este cel de a colecta rechizite pentru copiii refugiați din Ucraina.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31