REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 iulie 2018)

De la 1 iulie, în situaţii de urgenţă se apelează doar la numărul unic 112

Serviciul 112 a fost dat în exploatare industrială şi de la 1 iulie în cazuri de urgență, se apelează doar la numărul unic 112. Numerele 901, 902 și 903 au fost funcționale pînă în ziua de 30 iunie. Serviciul 112 a intrat în exploatare operaţională din 29 martie, după care a demarat un amplu proces de migrare către Serviciul 112 a funcţionalităţilor, integrare a datelor şi sistemelor informatice existente. Potrivit premierului Pavel Filip, acest Serviciu ne aduce mai aproape de Uniunea Europeană. Pe parcursul anului trecut, serviciile specializate au preluat 2,7 milioane de apeluri, cu circa 10% mai multe decît în anul 2016.

 

Un nou protest împotriva anulării alegerilor locale a fost organizat în capitală

Mii de persoane au protestat duminică, 1 iulie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, nemulțumiți de anularea definitivă a alegerilor locale noi din capitală. Mitingul a fost organizat de cîteva formaţiuni politice, cu susţinerea unor organizaţii neguvernamentale, împotriva anulării alegerilor locale. Oamenii veniți la protest au scandat mai multe lozinci, printre care “Noi nu cedăm!”, “Noi rezistăm!”, “Noi sîntem poporul!”, “Unitate!”, “Ţara e a noastră!”, “Justiţie corectă!”, “Năstase e primarul” etc. Alegerile locale s-au desfășurat în două tururi, la 20 mai și 3 iunie. În urma turului doi, Andrei Năstase a acumulat 52,08% din voturile chișinăuienilor, iar contracandidatul său, Ion Ceban, 47,43%.

 

În următoarele zile va fi răcoare, dar fără ploi

După o săptămînă cu vreme instabilă, ploi abundente şi vînt puternic, în următoarele zile va fi răcoare, cu cer variabil. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pînă pe 3 iulie, pe întreg teritoriul ţării, se aşteaptă maxime termice de 23-27 grade Celsius, ziua. Noaptea indicatorul termometrelor va coborî pînă la 11-14 grade. De miercuri vremea se va încălzi, iar spre sfîrşitul săptămînii următoare, în toată ţară, valorile termice se vor apropia de 30 de grade Celsius. În următoarea perioadă meteorologii nu prognozează ploi, însă precipitaţiile abundente din săptămîna trecută au determinat SHS să anunţe în unele zone Cod Galben de ieşire a apei în luncă.

 

Primarul de Taraclia a anunţat că demisionează după intoxicarea copiilor la o tabără locală

Primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, a anunţat că demisionează din funcţie. Anunţul a fost plasat pe o reţea de socializare, la scurt timp după ce o comisie a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) a stabilit că 29 de copii de la o tabără din localitate s-au intoxicat de la mîncarea servită la cantina instituţiei. “Îmi dau demisia şi îmi asum toată răspunderea pentru cele întîmplate. Au fost timpuri grele, dar nu au fost mai mizerabile. Cu sinceritate îmi cer iertare de la părinţi!”, a scris pe pagina sa Serghei Filipov. 29 de copii din cei 98 care se aflau la tabăra „Ciaika” din Taraclia au ajuns săptămîna trecută la spitalul raional cu simptome de intoxicaţie - febră mare, slăbiciuni, dureri de cap și burtă, vomă, diaree şi stare de fatigabilitate. Vineri, un grup de lucru instituit de MSMPS în legătură cu acest caz a stabilit că “copiii de la tabăra “Ciaika” din oraşul Taraclia s-au intoxicat de la mîncarea servită la cantina instituţiei de agrement”.

 

R. Moldova va accesa surse de la Fondul Verde pentru Climă

Autoritățile publice locale din țară s-au reunit în cadrul unui atelier de lucru pentru a identifica proiecte de adaptare a sectorului agricol la schimbările climatice și a stabili prioritățile naționale de investiții în domeniu, în contextul angajării R. Moldova în Fondul Verde pentru Climă (FVC). Consultantul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, Boris Boicean, a menționat că sectorul agricol depinde direct și indirect de schimbările climatice. Fondul Verde pentru Climă este unul din principalele instrumente de finanțare a măsurilor prevăzute de Acordul de la Paris la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite cu privire la schimbarea climei (CONUSC). Activitatea Fondului este îndreptată spre realizarea efortului țărilor parte la CONUSC de limitare a creșterii temperaturii medii globale cu cel mult 2 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială.