REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 august 2022)
Creștinii îl sărbătoresc pe Sfîntul Mare Proroc Ilie
Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfîntul Mare Proroc Ilie, considerat ocrotitorul recoltelor și aducătorul de ploi. De asemenea, este considerat a fi unul dintre cei mai mari oameni ai lui Dumnezeu trimiși vreodată de El pe pămînt. În această zi, enoriașii merg la biserică, iar conform tradiției se sfințesc fructele și legumele, care ulterior se mănîncă cu miere și castraveți. Potrivit tradițiilor, de Sfîntul Ilie se mănîncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune. Sfîntul Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de "retezatul stupilor". Potrivit tradiţiei, în dimineața zilei de Sfîntul Ilie, se culeg plante de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor, sub streșini sau în cămări. Și tot de Sfîntul Ilie, sînt adunate plantele întrebuințate la vrăji şi farmece.
Un festival în memoria lui Iurie Sadovnic va avea loc la Orhei
Consiliul raional Orhei, în parteneriat cu Ministerul Culturii organizează vineri și sîmbătă, 5-6 august, în satul Lopatna, raionul Orhei, Festivalul Chitarelor, in memoriam Iurie Sadorvnic. Potrivit organizatorilor, Festivalul Chitarelor este un eveniment cultural-artistic, organizat în memoria marelui artist Iurie Sadovnic Orheianu, vîrful de lance al muzicii folk din R. Moldova. Manifestarea este organizată pe malul Nistrului, aproape de locul unde a copilărit maestrul, dar și unde și-a petrecut ultimii ani din viață. O condiție de bază este ca fiecare trupă și artist care urcă pe scenă să interpreteze cel puțin o piesă din repertoriul lui Iurie Sadovnic Orheianu.
Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3.285.799
Din numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (3 285 799), 2 771 816 de cetățeni cu drept de vot sînt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (249 990 de persoane) și cetățenii cu drept de vot avînd domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova (263 993 de persoane).
Peste 10 mii de persoane au călătorit cu troleibuzul turistic din capitală
Peste 10 mii de persoane au călătorit cu troleibuzul turistic în municipiul Chișinău. Excursiile au fost posibile în urma implementării proiectului municipal Troleibuzul turistic „Chișinău Sightseeing", care a fost inițiat acum un an. Potrivit primăriei capitalei, în această perioadă, au fost organizate peste 430 de curse și au fost achiziționate circa 4000 de bilete, cu un preț de 30 de lei. Timp de un an, au fost organizate diverse excursii tematice cu prilejul sărbătorilor de iarnă, sărbătorilor de Paști, Ziua Copiilor, Ziua Funcționarului Public, Medici celebri din Chișinău, Cupluri celebre din Chișinău și cu prilejul Festivalului „Te salut, Chișinău!" etc.
Ultima lună de vară începe cu vreme ploioasă
Primele zile din luna august vor fi caracterizate de ploi cu descărcări electrice. Potrivit meteorologilor, primele zile din ultima lună de vară vor fi ploioase, cu temperaturi încadrate între 25-32 de grade Celsius. Noaptea, mercurul termometrelor se va ridica pînă la 18 grade de căldură. La sfîrșitul săptămînii, canicula va reveni. Conform SHS, în această perioadă, pe întreg teritoriul ţării se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiere a fîșiilor forestiere și a culturilor agricole.
Preţul gazelor în luna august va fi de circa 1460 de dolari pentru o mie metri cubi
În luna august, Moldovagaz va plăti 1458,5 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la Gazprom, față de 980 de dolari, cît s-a plătit în iulie. Anunțul a fost făcut de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, care a precizat că preţul a fost calculat conform contractului semnat cu concernul rus. Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.
Comisia Europeană a virat prima tranșă din asistența macrofinanciară
Comisia Europeană a virat prima tranșă de 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit oficialului, din cele 50 de milioane de euro, 35 de milioane sînt împrumuturi în condiții favorabile și 15 milioane de euro sînt fonduri europene nerambursabile. „Asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro a fost adoptată de Uniunea Europeană pentru a ajuta Republica Moldova să-și acopere o parte din necesarul de finanțare determinat de gestionarea crizei refugiaților, criza energetică, pandemia de COVID-19 și alte consecințe ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina”, a menționat Siegfried Mureșan.
Peste două mii de copii au participat la un program estival la Biblioteca ”B.P. Hasdeu”
Peste 2000 copii, inclusiv refugiați din Ucraina, au participat la cea de-a IV-a ediție a programului estival ”Provocarea verii”, organizată în perioada iunie-iulie de către Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din capitală, cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la fondarea instituției. Elena Butucel, director adjunct al instituției, a menționat că genericul ediției din acest an a fost ”Redescoperim biblioteca!”. Acesta a generat interes și a atras spre cele 27 de filiale mai mulți copii, care au avut șansa să descopere oferta Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” prin explorări creative ale colecțiilor de carte. La program au participat copii cu vîrsta între 7 și 12 ani.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a angajat peste 500 de asistenți pentru persoanele cu dizabilități
Peste 500 de asistenți care îngrijesc persoane cu dizabilități severe au fost angajați, pentru o perioadă de patru luni, din banii confiscați de Guvernul Marii Britanii de la un cetățean moldovean. Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, suma confiscată a ajuns pentru remunerarea timp de patru luni a asistenților personali, însă majoritatea îngrijitorilor continuă să lucreze pe tot parcursul anului curent datorită finanțării suplimentare de la bugetul de stat sau alocărilor din bugetele raionale.
CEC va propune Curții Constituționale validarea unui mandat de deputat
Comisia Electorală Centrală (CEC) va propune Curții Constituționale validarea mandatului de deputat pe numele lui Vasile Porțevschi, candidat supleant pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Decizia a fost luată după ce parlamentarul Vladimir Bolea a depus o cerere de demisie, fiind numit ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare. Mandatul de parlamentar urmează a fi validat de Curtea Constituțională.
Zilele Chișinăului vor avea loc la Botoșani
În perioada 5-7 august curent, se vor desfășura Zilele Chișinăului la Botoșani, România și Zilele Culturii Tradiționale. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Chișinău, în parteneriat cu Consiliul județean Botoșani și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. Astfel, timp de trei zile Botoșaniul va deveni un centru important de promovare a culturii tradiționale, organizatorii desfășurînd festivaluri, alături de recitaluri susținute de artiști consacrați din România și Republica Moldova.
Leul a slăbit față de dolar și față de euro
Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 2 bani, iar monedei unice europene circa 4 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 2 august un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,3322 lei pentru un dolar (+1,73 bani) și 19,8222 lei pentru un euro (+3,98 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,3149 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,7824 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 2 august, constituie: 0,5236 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0221 lei pentru 1 leu românesc și 0,3081 lei pentru 1 rublă rusească.