REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 mai 2022)
Uleiul a fost introdus în lista produselor social importante
Uleiul de floarea-soarelui a fost inclus în lista produselor de primă necesitate. Astfel, suma adaosului comercial la ulei va fi limitată, iar creșterea prețurilor va fi diminuată, potrivit prim-ministrului Natalia Gavriliţa. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Comisia Situații Excepționale (CSE). „Cei din rețelele de comercializare dau vina pe producător, iar producătorul dă vina pe cei din rețelele de comercializare. Pînă se clarifică lucrurile, am decis includerea uleiului dezodorizat în lista produselor social importante. Acesta va avea adaos comercial limitat. La alte produse, unde acest adaos a fost limitat, s-a observat o diminuare a preţurilor”, a explicat premierul.
Mărimea plății compensatorii pentru salariații cu venituri mici va fi majorată
Mărimea plății compensatorii, ca măsură de susținere a salariaților cu venituri mici din sectorul bugetar, va fi majorată de la 3.100 la 3.500 de lei, așa încît niciun salariat din sectorul bugetar să nu aibă o leafă mai mică de 3500 lei. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat miercuri de Guvern. De plăți compensatorii majorate vor beneficia angajații din instituțiile bugetare pentru care salariul lunar calculat pentru o funcție cu durata normală a timpului de muncă este mai mic de 3.500 de lei. Modificările vor intra în vigoare la data publicării, iar plățile compensatorii se vor calcula începînd cu 1 mai 2022.
Activitatea mai multor grădinițe din capitală va fi parțial sistată
Activitatea mai multor grădinițe din capitală va fi parțial sistată pe timp de vară din cauza efectuării lucrărilor de reparații. Informația a fost confirmată de către șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi. Responsabilul a menționat că sistarea se va efectua la solicitarea directorului instituției. „Cererea va fi examinată de către responsabilii direcției, care vor aprecia cît de întemeiate sînt motivele invocate și ulterior vor anunța perioada de sistare a activității instituțiilor. Lucrările de reparație pot fi capitale sau curente și pot periclita parțial sau în totalitate activitatea instituției”, a spus Pavaloi.
Ambasadori noi în patru state
Membrii Cabinetului de miniștri au acceptat numirea a patru ambasadori noi. Este vorba de Viorel Ursu, aprobat în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. De asemenea, Viorel Cibotaru a fost desemnat Ambasador în Regatul Belgiei. Membrii Guvernului au avizat și desemnarea lui Andrei Popov în calitate de Ambasador în Republica Elenă. Totodată, candidatura Mihaelei Mocanu a fost aprobată în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Austria, reprezentant al ţării noastre la OSCE şi ONU.
Maia Sandu a ținut un discurs în plenul Parlamentului European
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri un discurs în plenul Parlamentului European. Șeful statului a îndemnat parlamentarii să susțină parcursul european al Republicii Moldova și să acorde suport în procesul de integrare a țării noastre în familia UE. La finalul discursului Maia Sandu a fost aplaudată. Președintele a vorbit legislatorilor despre situația din regiune în contextul războiului din Ucraina și a menționat acțiunile autorităților de la Chișinău în procesul de gestionare a fluxului de refugiați. Șeful statului a reiterat că Republica Moldova optează în continuare pentru găsirea unei soluții pașnice și diplomatice pentru conflictul din regiunea transnistriană.
ASP va emite acte cu grad sporit de securitate
Agenţia Servicii Publice (ASP) va emite, din toamna acestui an, documente cu grad sporit de securitate. Potrivit instituţiei, o companie franceză a fost desemnată cîștigătoare pe cel de-al doilea lot al achiziției publice, anunțate repetat la începutul acestui an de către Agenția Servicii Publice. Asta după ce corpul de control al prim-ministrului a depistat mai multe nereguli, legate de licitația inițiată de fosta conducere a agenției. Noile acte de identitate, care urmează a fi emise deja în toamna acestui an, vor fi produse în baza unei noi tehnologii de tip policarbonat și vor avea un grad sporit de securitate.
Activitatea feribotului de la Molovata a fost sistată din cauza vîntului puternic
Activitatea feribotului de la Molovata, care face legătura între cele două maluri ale Nistrului, a fost sistată miercuri din cauza vîntului puternic. Potrivit Serviciului Vamal, feribotul își va relua activitatea atunci cînd vor permite condițiile climaterice. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru miercuri Cod Galben de vînt puternic.
Modalitatea de utilizare a donațiilor va fi reglementată mai strict
Legea cu privire la filantropie și sponsorizare va fi actualizată. Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a aprobat raportul la un proiect de modificare a acesteia, elaborat de Guvern. Proiectul oferă definiții clare pentru noțiunile de activitate filantropică, activitate de sponsorizare, filantrop, sponsor, beneficiar al activităților filantropice și de sponsorizare. De asemenea, va fi revizuită și extinsă lista scopurilor activității filantropice și de sponsorizare și clarificată lista potențialilor beneficiari ai acestor activități. Va fi reglementat mai strict și evidența și modalitatea de utilizare a donațiilor, transparența activității filantropice și de sponsorizare.
Salarii majorate pentru unii angajați din învățămînt
Începînd cu luna mai, salariul minim al angajaților din cadrul instituțiilor de învățămînt, aflate la autogestiune, va fi majorat de la 2000 la 3500 lei. Decizia a fost aprobată miercuri în cadrul ședinței de Guvern. De asemenea, a fost aprobată majorarea de la 200 de lei la 250 de lei a sporului pentru titlurile onorifice „Artist al Poporului” și „Maestru în Artă”; de la 100 la 150 de lei - pentru titlurile „Emerit”, „Om Emerit”, „Maestru al Literaturii” și „Meşter - Faur”; de la 100 de lei la 150 de lei - pentru titlurile „Maestru Emerit al Sportului” și „Maestru Internaţional”; de la 30 lei la 100 lei - pentru titlul „Maestru al sportului”.
Vom primi un credit de 20 milioane de euro
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Republica Poloneză, în valoare de 20 milioane de euro. Împrumutul va fi oferit pentru o perioadă de 20 ani, la o rată a dobînzii de doar 0,01% anual. Resursele financiare vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetului de stat, inclusiv gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Conform Acordului, banii vor fi alocați într-o singură tranșă, în termen de pînă la 3 luni de la data intrării în vigoare a acestuia.
MobiSign – o nouă semnătură electronică disponibilă gratuit prin aplicație mobilă
Un nou serviciu guvernamental de identitate și semnătură electronică mobilă MobiSign va fi pus în curînd la dispoziția cetățenilor și organizațiilor și va fi disponibil gratuit atît pentru cetățenii din țară, cît și pentru diaspora. Spre deosebire de alte tipuri de semnătură digitală, aplicația MobiSign oferă o serie de avantaje semnificative: este gratuită, nu necesită cititoare de carduri, poate fi descărcată direct pe telefon și nu creează impedimente pentru folosirea pe același dispozitiv a serviciilor de semnătură mobilă furnizate de operatorii de telefonie mobilă.