REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 octombrie 2022)
Termoelectrica este pregătită să conecteze instituțiile la căldură
Vasile Leu, directorul general interimar al S.A. „Termoelectrica”, a anunțat că Termoelectrica este pregătită să conecteze toate instituțiile și blocurile de locuit din municipiul Chișinău la căldură. Acesta a precizat că, momentan, energia termică este folosită în scopul preparării apei calde menajere, fiind furnizată către 1.058 de blocuri locative și 132 de grădinițe. Totodată, potrivit șefului adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, săptămîna trecută, în încăperile din incinta instituțiilor de învățămînt timpuriu (grădinițe) au fost înregistrate între 15 și 18 grade Celsius.
Dosarul penal în privința Procurorului General suspendat a fost transmis în judecată
Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna a anunțat despre transmiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a Procurorului General suspendat. Potrivit Procuraturii Anticorupție, Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, i se impută comiterea următoarelor infracțiuni: abuz în serviciu, săvîrșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare, în urma căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869 224 839,76 lei; corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63 233 032,7 lei (circa 3.347.327,91 euro); fals în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începînd cu data de 05.01.2021 este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina.
Înotătorii moldoveni au cîștigat nouă medalii la un turneu din Bulgaria
Trei înotători din Republica Moldova au cucerit cîte trei medalii la turneul internațional Burgas Open, a anunţat Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv. Potrivit sursei citate, la seniori s-a remarcat Egor Covaliov, care a devenit campion la 200 metri liber (1.54.16) și a ocupat totodată locul 3 la 100 metri liber (51.75) și la 100 metri fluture (58.22). La Under 17 cîte trei medalii, dintre care două de aur, au obținut Natalia Zaițeva și Xenia Brînza. La competiţia din Bulgaria au concurat sportivi din şapte țări.
Peste 3000 de șoferi au fost sancționați pentru încălcări în trafic
În zilele de odihnă, peste 3000 de șoferi au fost sancționați de oamenii legii pentru încălcarea Regulamentului circulației rutiere. Potrivit Inspectoratului General de Poliție (IGP), 39 de conducători auto au fost depistați și înlăturați de la volanul mijlocului de transport pentru că se aflau în stare de ebrietate. Totodată, 198 de persoane au primit amenzi pentru încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor. De asemenea, 1568 de șoferi au depășit limita de viteză, iar alți 468 nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră.
Șefa statului a numit în funcție 14 judecători
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a emis decretul prin care a numit în funcție 14 judecători. Acesta va intra în vigoare odată cu publicarea în „Monitorul Oficial”. Potrivit Președinției, judecătorii în cauză sînt parte a unei liste de 39 de nume, propuse șefei statului de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pentru a stabili gradul în care candidații corespund rigorilor de profesionalism și de integritate, Președinția a solicitat informații de la mai multe instituții publice relevante. În baza evaluării obținute, Președintele Maia Sandu a respins, anterior, 13 dintre candidații propuși de CSM. Referitor la ceilalți 12, concluzia este că unii dintre ei nu întrunesc criteriile necesare pentru a fi judecători, iar față de alții mai există întrebări ce trebuie clarificate la CSM.
La Glodeni va fi construită o nouă staţie de epurare
Pînă în toamna anului viitor, în orașul Glodeni vor fi efectuate lucrări de construcție-montaj a noii stații de epurare. Totodată, în localitate se desfășoară lucrări de montare a rețelei de canalizare, urmînd să fie renovată și stația de pompare a apelor uzate. Acestea sînt realizate în cadrul unui proiect de dezvoltare regională implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Potrivit ADR Nord, circa 8.600 de locuitori ai orașului Glodeni vor beneficia de servicii de sanitație de calitate. Valoarea contractului de antrepriză constituie 18,44 milioane de lei (circa un milion de euro). Banii sînt alocați din sursele FNDRL, iar contribuția Consiliului raional Glodeni și a primăriei orașului este de 10% din suma alocată.
A fost lansată cursa aeriană Chișinău – Tbilisi
Compania aeriană Air Moldova a operat primul zbor între Republica Moldova și Georgia. Potrivit Air Moldova, evenimentul de lansare a avut loc la Aeroportul Internațional Chișinău, la ghișeele de înregistrare, unde pasagerii au fost întîmpinați cu muzică, dans, gustări și vin tradițional georgian. La eveniment a fost prezent Ambasadorul Georgiei în Republica Moldova, Levan Diasamidze. Totodată, cu noua cursă Tbilisi – Chișinău a zburat și președintele Georgiei, Salome Zourabișvili, care se află într-o vizită oficială în R. Moldova. Air Moldova operează în premieră zboruri spre/din Tbilisi, cu o frecvență de patru curse pe săptămînă.
Datoria de stat a Republicii Moldova va ajunge la cota de 40% din PIB
Republica Moldova va achita în anul 2022 circa 2,85 de miliarde de lei pentru serviciul datoriei de stat, față de nici 2 miliarde de lei – cît a achitat anul trecut. Acum doi ani, suma era de 1,71 de miliarde de lei. Ministerului Finanțelor susține că datoria de stat ar urma să ajungă în anii 2023-2025 la o cotă de circa 40% din PIB. În prezent, aceasta este de circa 31%. În anii 2023-2025 pentru serviciul datoriei de stat externe se preconizează a se utiliza mijloace în sumă de 3,24 de miliarde de lei, iar pentru serviciul datoriei de stat interne – 12,86 de miliarde de lei.
Teatrul National ”Mihai Eminescu” din Chișinău va participa la un festival din Brăila
Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău participă la Festivalul Internațional ”Mihail Sebastian”, care se desfășoară în perioada 18-20 octombrie la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila, România. Trupa Naționalului chișinăuian va juca pe 19 octombrie, la ora 18.00, spectacolul ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian. Potrivit organizatorilor, ediţia din acest an a Festivalului Internaţional “Mihail Sebastian” aduce în faţa publicului o surpriză – piesa “Steaua fără nume” în trei montări regizorale. Astfel, marţi, 18 octombrie, acest spectacol va fi prezentat de Cortina AG, în regia lui Vlad Zamfirescu, miercuri, 19 octombrie, va fi jucat de Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău, în regia lui Alexandru Cozub, şi joi, 20 octombrie – de Teatrul “Maria Filotti”, în regia lui Cristian Ban.
Ambasada SUA va oferi sprijin pentru agricultorii moldoveni
Diversificarea piețelor de desfacere pentru produsele agricole, accelerarea exporturilor și lansarea unui nou proiect în scopul dezvoltării și promovării cooperării în agricultură, au fost temele cheie în discuțiile ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea cu responsabila de domeniul politico-economic în cadrul Ambasadei SUA la Chișinău, Julie Limoges. Ministrul a menționat că, în condițiile actuale, Uniunea Europeană este principalul partener economic și că decizia comunității europene de a majora cotele de export pentru anumite produse agricole, fără a plăti taxe vamale, a ajutat antreprenorii moldoveni să-și realizeze produsele la prețuri competitive. Totodată, oficialul a menționat că, odată cu accederea pe piața europeană, fermierii sînt motivați să-și dezvolte afacerile.