REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 mai 2022)

Nicu Popescu a conferit formației Zdob și Zdub și Fraților Advahov distincția „Meritul diplomatic”

Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu i-a primit pe reprezentanții Moldovei la Eurovision - formația Zdob și Zdub și Frații Advahov. Vicepremierul Nicu Popescu le-a transmis artiștilor aprecierea și admirația pentru prestația excelentă din cadrul concursului, menționînd că milioane de europeni au fredonat și dansat pe ritmurile de folclor și rock’n’roll ale piesei „Trenulețul”. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a comunicat că MAEIE, în cooperare cu instituțiile naționale și misiunile diplomatice ale țării noastre peste hotare, va acorda o atenție deosebită popularizării culturii și artiștilor din Moldova. Pentru contribuția substanțială avută în cadrul concursului Eurovision formației Zdob și Zdub și Fraților Advahov le-au fost acordate distincțiile „Meritul Diplomatic” gradul III.

 

O expoziție a cinci cupluri de artiști a fost vernisată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată expoziția temporară cu genericul ”Cinci cupluri de artiști”. Ea cuprinde 51 de lucrări de pictură, grafică și ceramic. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Direcția cultură a municipiului Chișinău. Directorul instituției gazdă, Tudor Zbîrnea a menționat că prezenta expoziție se referă la operele pictorilor care au activat în diverse spații culturale din Rusia modernă și Basarabia interbelică, din Regatul dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial și perioada apariției RSS Moldovenești, parcurgînd o cale artistică deloc simplă, în ambianțe complet diverse și incompatibile.

 

Vicepremierul pentru reintegrare a avut o întrevedere cu reprezentanții unor delegații permanente pe lîngă OSCE

Vicepremierul Oleg Serebrian a primit în vizită șefii adjuncți ai delegațiilor Statelor Unite ale Americii, Franței, Germaniei și Marii Britanii pe lîngă OSCE, care se află într-o vizită de documentare în Republica Moldova, fiind însoțiți de șeful Misiunii OSCE în R. Moldova Claus Neukirch. În cadrul discuțiilor Serebrian a informat despre activitățile desfășurate în formatele de negocieri privind reglementarea transnistreană, temele actuale de pe agenda discuțiilor, abordările Chișinăului și eforturile depuse pentru soluționarea problemelor urgente, precum și despre promovarea unei reglementări pașnice și durabile a dosarului transnistrean.

 

Maia Sandu a discutat cu președintele Consiliului European

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit marți seara cu Charles Michel, președintele Consiliului European, fiind prima întrevedere din cadrul vizitei de lucru efectuată de șefa statului la Bruxelles. Oficialii au abordat evoluția riscurilor de securitate din regiune, Maia Sandu mulțumind pentru sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru gestionarea fluxului de refugiați și pentru depășirea consecințelor economice și sociale nefaste ale războiului. De asemenea, interlocutorii au menționat vizita pe care Charles Michel a efectuat-o recent în țara noastră, în semn de solidaritate cu eforturile umanitare ale cetățenilor și autorităților Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina.

 

Circa 250 de conducători auto au fost depistați în stare de ebrietate la volan

Circa 250 de conducători auto au fost depistați în stare de ebrietate la volan în prima jumătate a lunii curente. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, din numărul total, peste 150 de șoferi erau în stare avansată de ebrietate. Gradul minim de alcool este o concentrația de alcool în sînge de la 0,3 pînă la 0,5 g/l sau concentrația vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,15 pînă la 0,3 mg/l. Grad avansat este stabilirea concentrației de alcool în sînge de la 0,5 g/l și mai mult sau concentrația vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,3 mg/l și mai mult. Pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate avansată, persoana vinovată riscă muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

 

În țară a fost anunțat Cod Galben de vînt puternic

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat pentru astăzi Cod Galben de vînt puternic. Potrivit meteorologilor, miercuri, 18 mai, se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestic, în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. În aceste condiții, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscaţi ori obiecte care prezintă risc de prăbuşire sau fire electrice.

 

Ministrul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu noul ambasador al Georgiei

Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere cu ambasadorul Georgiei, Levan Diasamidze, în cadrul căreia oficialul moldovean i-a urat succes în activitatea diplomatică recent începută la Chișinău. Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea agendei bilaterale moldo-georgiene, confirmînd disponibilitatea unui dialog activ între cele două țări, inclusiv pe linia ministerelor de Externe.

 

Şeful întreprinderii municipale „Spații Verzi” a fost demis

Şeful întreprinderii municipale „Spații Verzi”, Serghei Carp, a fost demis din funcție, în urma decesului fetiței de un an, lovită sîmbătă de o creangă în parcul Alunelul din capitală. Decizia a fost anunțată de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban. Ceban a menționat că decizia a fost luată în urma anchetei desfășurate de o comisie specială.

 

Poliția de Frontieră a lansat campania „Un doctor pentru tine”

Campania „Un doctor pentru tine” a fost lansată în cadrul Poliției de Frontieră. Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a specificat că inițiativa este menită să responsabilizeze angajații instituției și membrii familiilor acestora față de sănătatea proprie. „Campania a fost lansată în premieră. Sînt dispuse un set de examinări medicale precum: analiza sîngelui biochimică și imunologică, USG, EKG, spirografie, dar și consultații cu medicul de familie”, a menționat Novițchi.

 

326 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă

Ministerul sănătății a anunțat că, în perioada 9-15 mai, pe teritoriul țării au fost înregistrate 326 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. În aceeași perioadă, au fost efectuate 15 544 de teste și s-au înregistrat cinci decese. Tot în ultima săptămînă, 889 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 2 623 și-au făcut boosterul. În total, pînă astăzi au fost administrate 1.061.845 de doze de ser împotriva COVID-19.

 

Peste 1100 de copiii se vor odihni în taberele cu sejur de zi din Chișinău

Peste 1100 de copiii se vor odihni în taberele cu sejur de zi din capitală, în vara acestui an. Pentru organizarea odihnei elevilor din bugetul municipal au fost prevăzuți 2,15 milioane de lei (circa 108 mii de euro). Șefa Direcției managementul învățămîntului extrașcolar, tineret și sport a capitalei, Silvia Canațui, a specificat că prețul biletului în taberele cu sejur de zi pentru 15 zile este de 2250 de lei, iar plata părinților va constitui 450 de lei sau 20% din costul biletului.

 

Străzile din Talmaza au fost iluminate cu sprijinul SUA

Circa şase mii de locuitori ai satului Talmaza din raionul Ştefan Vodă vor beneficia de sistem extins de iluminat public stradal, pe o porțiune de 12,2 km, în mai multe cartiere din localitate. Proiectul este în valoare de 78 de mii de dolari, dintre care circa 48 de mii a fost investiția Guvernului Statelor Unite, prin proiectul Comunitatea Mea.