REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 aprilie 2022)
Au fost aprobate Centrele de BAC
Comisia Națională de Examene a aprobat Centrele de Bacalaureat pentru sesiunea 2022. Examenul Național de Bacalaureat va fi organizat în 93 de centre, dintre care 31 se află în Chişinău. În sesiunea de examene 2022 s-au înscris 18603 absolvenți, numără în creștere din ultimii patru ani. 2103 sînt candidați din promoțiile anterioare. Sesiunea de Bacalaureat va avea loc în perioada 03-21 iunie.
Meteorologii au anunțat pentru următoarele zile Cod Galben de înghețuri
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 18-20 aprilie, Cod Galben de îngheţuri. Potrivit meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții, în intervalul menționat, predominant în jumătatea de nord, se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3°C. În perioada de referinţă vremea se răceşte brusc, termometrele indicînd maxime pînă la 10 grade Celsius. De asemenea, pe întreg teritoriul ţării se anunţă ploi cu descărcări electrice. Specialiștii SHS afirmă că, pe parcursul lunii aprilie, de regulă, valorile temperaturii medii zilnice a aerului pot oscila în teritoriu între -1..-6ºC şi +22..+25ºC.
Au fost lansate patru trasee turistice pentru ciclism, alergare și drumeții
Zeci de locuri istorice, peisaje naturale, tradiții autentice și cultura gastronomică din sudul Moldovei au fost conectate în patru trasee turistice cu o distanță totală de 173 de kilometric. Fiecare dintre cele patru trasee oferă peisaje reprezentative pentru această regiune: mici insule de păduri, pajiști și pășuni, cîmpii întinse și stepe aride specifice sudului țării. Aceste trasee au fost create și lansate de Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul Activității de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), un proiect EDGE Buy-in, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Transgaz România își va extinde infrastructura din R. Moldova
Șefii ANRE România și Republica Moldova au discutat la București despre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă, s-a întîlnit la București cu omologul său român, Dumitru Chiriță. Cele două delegații au discutat despre posibilitățile României de a contribui la asigurarea R. Moldova cu gaze naturale în contextul unor eventuale modificări ale aranjamentelor contractuale existente între Republica Moldova și Federația Rusă, precum și oferirea unor capacități de înmagazinare a gazelor naturale necesare Republicii Moldova, pe teritoriul României.
Familiile care găzduiesc refugiați se pot înregistra online pentru a beneficia de ajutor financiar
Familiile din toată țara, care găzduiesc refugiați din Ucraina și sînt eligibile pentru suportul financiar unic de 3500 lei (190 de dolari) acordat din sursele Programului Alimentar Mondial (PAM), din 15 aprilie se vor putea înscrie online pentru a beneficia de acest ajutor. Înscrierea se va face pe platforma www.uahelp.md, administrată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Pînă în prezent, pentru a se înregistra, familiile-gazdă trebuiau să se adreseze la primăria din localitate. Pînă astăzi, 1041 de familii care găzduiesc refugiați au beneficiat de suportul financiar unic din partea PAM.
Nicu Popescu conduce delegația R. Moldova în cadrul Dialogului Strategic moldo-american
Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, efectuează în perioada 18 - 19 aprilie o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. Vizita marchează desfășurarea reuniunilor grupurilor de lucru comune tematice în cadrul Dialogului Strategic între R. Moldova și Statele Unite ale Americii, organizat în contextul simbolic al celebrării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-americane. În cadrul programului, șeful diplomației R. Moldova va avea o întrevedere bilaterală cu secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, cu care va discuta modalitățile concrete de aprofundare a cooperării bilaterale.
UE alocă 5 de milioane de euro R. Moldova
Uniunea Europeană a anunțat alocarea a 50 de milioane de euro pentru ajutoare umanitare care vor fi trimise Ucrainei şi Republicii Moldova. Din această sumă, 5 milioane sînt destinate R. Moldova. Circa 45 de milioane de euro sînt rezervate pentru proiectele umanitare din Ucraina, în timp ce Republica Moldova, unde s-au refugiat de la începutul războiului sute de mii de ucraineni, va primi 5 milioane de euro.
Taberele de vară își reiau activitatea
După o pauză de doi ani, taberele de odihnă pentru copii și adolescenți își reiau activitatea. Costul maxim al unui bilet va fi cu 47 la sută mai mare față de 2019. Asta se arată într-un proiect de hotărîre de Guvern, care se află la etapa de consultări publice. Potrivit documentului, costul pentru o zi în tabăra de odihnă și întremare a sănătății s-a majorat de la 211 cît era în 2019, la 310 lei. Totodată, costul pentru o zi în tabăra școlilor sportive a crescut de la 51 la 370 de lei. Acest lucru a fost cauzat de creșterea ratei inflației, dar și a salariului minim pe economie. Tariful pentru o zi în tabăra turistică ar urma să coste 340 de lei, iar în tabăra sportivă pentru elevii claselor superioare va fdi de 316 lei.
COVID-19: Au fost înregistrate 13 cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 697 de teste, fiind confirmate 13 cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, trei sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 516 444 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul de cazuri noi, doi sînt lucrători medicali: doi doctori. În instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 198 de persoane confirmate cu COVID-19. În stare extrem de gravă sînt 26 de pacienți, dintre care unul supus ventilării mecanice. Alte 122 de persoane au fost vindecate. În total, 503 413 bolnavi au fost tratați de COVID-19.
Leul s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul
Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cedat dolarului american 0,35 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană aproape 18 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 18 aprilie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,4565 lei pentru un dolar (+0,35 bani) și 19,9487 lei pentru un euro (-17,72 bani), în timp ce în perioada 15-17 aprilie acesta a fost egal cu 18,4530 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,1259 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 18 aprilie, constituie: 0,6262 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0361 lei pentru 1 leu românesc și 0,2275 lei pentru 1 rublă rusească.