REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 februarie 2021)

Poliția va intensifica acțiunile de monitorizare privind respectarea restricțiilor de prevenire a virusului COVID-19

Polițiștii vor patrula din nou în adiacentul piețelor comerciale în locurile de acces public, zone de agrement, stații și autogări și vor interveni solicitînd cetățenilor să respecte măsurile de protecție, iar șoferilor de transport public să limiteze numărul de persoane pentru a preveni răspîndirea COVID-19. Decizia a fost luată după ce Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică a hotărît prelungirea stării de urgență în sănătate publică pînă la 15 aprilie. Potrivit poliției, în următoarea perioadă se va supraveghea și activitatea agenților economici și se va interveni cu aplicarea amenzilor în cazul de nerespectare a măsurilor de restricție. Conform surse citate, de la începutul anului curent, poliția a întocmit 3 522 de procese verbale, iar amenzile aplicate depășesc suma de 4 milioane de lei.

 

Un nou serviciu destinat asistenței victimelor traficului de ființe umane a fost lansat la Chișinău

Un nou serviciu destinat asistenței victimelor și prezumatelor victime ale traficului de ființe umane-bărbați a fost lansat la Chișinău și va fi gestionat de Agenția Națională Asistență Socială. Potrivit Ministerului sănătății, în ultimi ani se atestă o creștere constantă a numărului bărbaților-victime, numărul acestora ajungînd pînă la 50% din numărul total de victime a traficului de ființe și o parte din aceste persoane au nevoie de asistență de reabilitare specializată și suport în reintegrare în societate. Acordarea asistenței specializate victimelor bărbați a fost inclusă ca activitate în planul național de acțiuni pentru implementarea Strategiei pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane 2018-2023.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 965 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3252 de teste, fiind confirmate 965 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 171 514 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 48 sînt lucrători medicali: medici-23, asistenți medicali-21, personal auxiliar-4. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3160 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 282 în stare extrem de gravă (55 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 5092 persoane, iar 15 176 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

În două localități se vor desfășura alegeri locale noi

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a aprobat programul de desfășurare a alegerilor locale noi în localitățile Hîrtop, raionul Cimișlia și Negurenii Vechi, raionul Ungheni. Alegerile în cele două localități vor avea loc pe 16 mai 2021. Perioada electorală va începe pe 4 martie curent. Ulterior, vor fi constituite circumscripțiile electorale și organele electorale ierarhice inferioare, asigurate mijloacele necesare pentru desfășurarea scrutinului, degrevați/convocați funcționarii implicați și organizată instruirea lor, desemnați și înregistrați candidații, susținută financiar campania electorală, generate listele electorale și tipărite buletinele de vot.

 

Biroul relații cu diaspora a lansat Apelul de Granturi în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3"

Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a lansat Apelul de Granturi în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3". La program sînt invitate să aplice autoritățile publice locale de nivelul I în comun cu asociațiile/membrii diasporei, asociațiile de băștinași, grupurile de inițiativă ale cetățenilor stabiliți sau reveniți din străinătate, partenerii de dezvoltare/donatorii, pentru a beneficia de susținere financiară nerambursabilă în cadrul Programului „DAR 1+3". Apelul pentru depunerea dosarelor este deschis începînd cu data de 15 februarie 2021 pînă la data de 21 martie 2021.

 

Agenția Medicamentului a primit două solicitări de înregistrare a vaccinului rusesc Sputnik V

Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale /AMDM/ a anunțat că a primit două dosare de la agenții economici, ce propun înregistrarea vaccinului anti-COVID (Sputnik V) soluție injectabilă. Potrivit unui comunicat emis de AMDM, în prezent, instituția este în proces de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de către Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna, care sînt incluse în programul COVAX. „În urma evaluării dosarelor, AMDM se va asigura că eficiența, inofensivitatea și calitatea vaccinurilor autorizate în R. Moldova sînt în deplină corespundere cu cele propuse spre utilizare la nivel mondial”, se arată în comunicatul Agenției Medicamentelor.

 

Autoritățile au restabilit havuzul vandalizat din Parcul „La Izvor”

Autoritățile municipale au intervenit prompt şi au restabilit havuzul vandalizat din Parcul „La Izvor”. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook. Ceban spune că pentru a bloca accesul automobilelor, în zonă au fost instalate ghivece pentru flori. „Anterior am solicitat poliției să identifice persoanele care se fac vinovate de vandalizarea unei porțiuni a havuzului din Parcul „La Izvor”, caz produs recent, pentru a fi atrase la răspundere. Mai mult, cer ca imaginile în cauză să fie făcute publice”, a precizat acesta.

 

Din noiembrie 2020 şi pînă acum, în R. Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de gripă sezonieră

În R. Moldova nu sînt probleme cu gripa sezonieră. Din noiembrie 2020 şi pînă acum nu a fost înregistrat niciun caz. Specialiştii în Sănătate Publică spun că totul s-ar datora măsurilor de protecţie impuse de campania de prevenire a infectării cu SARS-COV-2. Primele cazuri de gripă apar de obicei toamna, prin luna noiembrie. Anul trecut, virful de imbolnăviri a fost în luna martie. „Vîrful anul trecut, a fost înregistrat în săptămîna a 9-a, noi acum sîntem în săptămîna a 6-a, am avut atunci înregistrate 442 de cazuri”, a spus Ștefan Gheorghiță, şef Departament, Centrul Naţional de Sănătate Publică. Cazurile de gripă sînt înregistrate oficial, de institutiile medicale specializate, şi transmise apoi Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii.

 

Ucraina menține R. Moldova în „zona roșie”

Ucraina a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat. R. Moldova a fost inclusă în „zona roșie”, ceea ce înseamnă că cetățenii vor fi nevoiți să se autoizoleze timp de 14 zile la intrare pe teritoriul țării. Ministerul Sănătății din Ucraina a împărțit toate statele lumii în două zone – „cea roșie” și „ cea verde”, în conformitate cu numărul de cazuri active de COVID-19 la 100.000 de persoane. „Zona roșie” include țări în care, începînd cu 12 februarie, rata de incidență a coronavirusului a depășit 40 de cazuri la 100.000 de populație.