REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 mai 2022)

Peste 22 de mii de alegători sînt așteptați pe 29 mai la alegerile locale

Comisia Electorală Centrală a prezentat informații despre numărul de alegători în cele 10 localități din țară unde, la 29 mai curent, vor avea loc alegeri locale noi. Potrivit sursei citate, Registrul de Stat al Alegătorilor arată că pe 29 mai ar trebui să iasă la vot 22 037 de cetățeni. Cei mai mulți votanți sînt așteptați la Lozova, Strășeni - 5 481, iar cei mai puțini alegători înscriși în liste sînt la Horodiște, Rezina - 980. Pe 29 mai curent, vor avea loc alegeri locale noi în comuna Ghetlova, raionul Orhei; comuna Horodiște, raionul Rezina; satul Zastînca, raionul Soroca; satul Moara de Piatră, raionul Drochia; satul Tătărești, raionul Strășeni; satul Glinjeni, raionul Fălești; satul Zăicani, raionul Rîșcani și satul Hagimus, raionul Căușeni, comuna Lozova, raionul Strășeni și comuna Bobeica, raionul Hîncești.

 

Ministerul Agriculturii a anunţat apelul pentru subvenţionarea GAL-urilor

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat lansarea Apelului I de depunere a cererilor pentru selectarea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală în vederea acordării subvențiilor în avans din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, în perioada 23 mai – 30 iunie 2022. Cererile pentru selectarea grupurilor de acțiune locală și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare se vor depune la sediul Ministerului Agriculturii. Din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER se alocă un cuantum de pînă la 5%.

 

Un tîrg al meșterilor populari s-a desfășurat în capitală

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală s-a desfășurat Tîrgul Meșterilor Populari. Potrivit organizatorilor, tîrgul a avut drept scop promovarea meșteșugurilor tradiționale, a meșterilor populari și a patrimoniului muzeal, fiind dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, care s-a desfășurat în acest an, cu genericul ”Forța Muzeelor”. La tîrg au participat cunoscuți meșteri populari din toate domeniile: ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri ce împletesc fibre vegetale, confecționează salbe și instrumente muzicale.

 

La Chișinău a fost deschis Orășelul European

În piața Marii Adunări Naționale din centrul capitalei a fost inaugurat Orășelul European. Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele statelor membre ale UE, marchează Ziua Europei 2022 printr-o serie de evenimente culturale și educative în mai multe regiuni din țară. Sub genericul "Solidaritate pentru pace”, activitățile planificate pe parcursul lunii mai vor evidenția cultura și valorile Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în spiritul Echipei Europa, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

 

Procurorii au deschis un dosar penal în cazul unei uzine din stînga Nistrului

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Serviciul Vamal, investighează faptul unor pretinse acțiuni ilegale de introducere în țară a deșeurilor de metal, la începutul lunii martie curent, destinate unei uzine metalurgice din stînga Nistrului. Potrivit PCCOCS, dosarul a fost pornit în contextul în care de pe teritoriul țării a fost returnat în România un lot de bunuri cu privire la care în documentele vamale de însoțire era indicată fontă, însă în urma verificărilor, a fost stabilit că sînt deșeuri și resturi de fontă, importul și prelucrarea cărora necesită autorizația corespunzătoare a instituțiilor responsabile de mediu.

 

Săptămîna începe cu vreme caldă, fără precipitații

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează pentru luni, 16 mai, cer variabil fără precipitații, cu vînt slab ce va sufla dinspre nord-vest. Maximele se vor încadra între +20°C la nord și +25°C la sud, iar noaptea se așteaptă minime de +6°C...+11°C. Astfel, la Briceni maxima zilei va fi de +20ºC, iar noaptea mercurul în termometre va coborî pînă la +6ºC. La Chișinău valorile termice vor oscila între +23ºC ziua și +9ºC noaptea. La Cahul și Ceadîr-Lunga se așteaptă maxime de +25ºC și de +11ºC noaptea.

 

Partidul Acțiune și Solidaritate și-a ales conducerea nouă

Igor Grosu a fost ales în funcția de președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceasta este decizia congresului formațiunii care a avut loc ieri. Fiind singura candidatură pentru această funcție, el a adunat sufragiile a 855 de delegați, în timp ce 13 au votat împotrivă. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a fost promovată din poziția de vicepreședinte în cea de prim-vicepreședinte a partidului.

 

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare. Onorina Burlac-Tănase, directorul instituției, a menționat că, la debutul teatral din 1957, a fost prezentat spectacolul „Chirița în Iași sau Două fete și o neneacă” după Vasile Alecsandri, în regia primului regizor Boris Harcenco. De la acel prim pas, urcușul repertorial înregistrează cifra de 285 de premiere, nouă directori, 50 de regizori.

 

Euro este în scădere, iar dolarul se scumpește

Leul moldovenesc se depreciază față de dolar, însă prinde puteri față de moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru luni, 16 mai, un curs valutar de 18,97 lei pentru un dolar, cu 5 bani mai mult decît în ziua precedentă, și de 19,70 lei pentru un euro, cu 4 bani mai puțin. Astăzi un leu românesc va fi cotat la 3,98 lei moldovenești. O hrivnă ucraineană va costa 64 de bani, iar o rublă rusească - 29 de bani.