REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 ianuarie 2020)

Ministerul justiției își va revizui angajamentele internaționale

Ministerul Justiției anunță demararea exercițiului de revizuire a tuturor tratatelor internaționale de asistență juridică în materie civilă și penală, încheiate de R. Moldova la nivel bilateral sau multilateral, implementarea cărora este pusă în sarcina instituției, întru garantarea eficientizării procedurii de asistență internațională cu statele terțe și/sau organizațiile internaționale. De asemenea, ministerul planifică inițierea procedurilor de negociere a unor noi instrumente internaționale, inclusiv pentru a facilita procedurile de asistență juridică reciprocă, astfel încît autoritățile statului să nu aibă impedimente la soluționarea cazurilor, indiferent de natura lor.

 

Comunitatea evreiască din R. Moldova, în atenția premierului

Premierul Ion Chicu a convocat o ședință în cadrul căreia au fost discutate subiecte abordate de către comunitatea evreiască din R. Moldova. Cele mai importante fiind înființarea la Chișinău a unui muzeu de istorie a evreilor din țara noastră și reabilitarea cimitirului evreiesc, care este și un monument istoric. La finele anului 2018 a fost adoptată decizia de transmitere a cimitirului evreiesc din gestiunea Consiliului municipal Chișinău în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care este responsabil inclusiv de crearea muzeului evreilor.

 

Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova și Institutul European de Aviație au semnat un Memorandum

Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova și Institutul European de Aviație pe lîngă Asociația Aeronautică Română vor colabora în domeniul aviației civile și instruirii personalului aeronautic. Un Memorandum de colaborare a fost semnat la Chișinău, avînd ca principale obiective creșterea siguranței și securității aviației civile prin alinierea atît la standardele europene cît și cele internaționale, stabilirea și menținerea unui înalt nivel al siguranței aviației civile, promovarea calității serviciilor și sustenabilității în domeniul aviației civile precum și asigurarea cadrului optim pentru desfășurarea în siguranță a activităților prin pregătirea personalului aeronautic.

 

Euro şi dolarul se scumpesc din nou

În săptămîna curentă, moneda unică europeană, dar şi dolarul înregistrează valori ascendente. Şi pentru ziua de joi,16 ianuarie, Banca Națională a Moldovei a anunţat cotaţii mai mari atît pentru euro, cît şi pentru dolar. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de BNM, joi, 16 ianuarie, euro va costa 19 lei și 43 de bani, cu opt bani mai mult decît ieri. Dolarul se va aprecia cu cinci bani, pînă la prețul oficial de 17 lei și 43 bani. Şi valoarea leului românesc creşte uşor. Pentru acesta, BNM a stabilit un curs oficial de 4 lei și 06 bani, în creştere cu doi bani. Valoarea rublei rusești și cea a hrivnei ucrainene vor rămîne neschimbate. Cea din urmă va costa în continuare 72 de bani, iar rubla își va păstra prețul de 28 de bani.

 

Premierul Ion Chicu a avut o discuție cu reprezentanții misiunii de supraveghere a Băncii Mondiale

Prim-ministrul Ion Chicu a avut astăzi o discuție cu echipa de coordonare a Proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale” din partea Băncii Mondiale, aflată în misiune de supraveghere și suport al implementării activităților proiectului. Ion Chicu a menționat că acest proiect este foarte important. „Sîntem interesați în digitalizarea serviciilor publice. Aș vrea să cunosc opinia Dvs. despre statutul actual al proiectului și perspectivele pentru perioada următoare”, a declarat premierul.

 

Premierul a cerut consolidarea institutului poliţistului de sector

Premierul Ion Chicu a cerut conducerii Ministerului Afacerilor Interne să prezinte pînă la jumătatea lunii februarie un program de consolidare a institutului poliţistului de sector. Decizia premierului vine în urma mai multor cazuri de rezonanţă, inclusiv după ce un tînăr din Costeşti, raionul Ialoveni, a fost ucis în bătaie în noaptea de Revelion. „Poliţistul de sector e cel mai conectat la comunitate, el trebuie să cunoască fiecare cetăţean din zona de control, ce planuri are, cu ce trăieşte, ce intenţii are. Dacă lucra poliţistul de sector în Costeşti cum trebuie, cazuri de acestea nu erau”, a opinat Chicu.

 

Centrul de Implementare a Reformelor a fost dizolvat

Instituția Publică „Centrul de Implementare a Reformelor” va fi dizolvată. Un proiect de hotărîre în acest sens a fost aprobat de Guvern. Potrivit documentului, după aprobarea de către Guvern a hotărîrii, Cancelaria de Stat va institui, în termen de 30 de zile, comisia de lichidare și va institui comisia de transmitere către Cancelaria de Stat a bunurilor proprietate publică. Secretarul General al Guvernului, Liliana Iaconi, a menţionat în şedinţa executivului că decizia de lichidare a venit ca urmare a prezentării raportului de activitate pe perioada 2017-2019.

 

Codul galben ramane în vigoare

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fără precipitații. Presiunea atmosferică va fi înalta. Primul cod galben emis este cel de ceață. Al doilea cod galben este de poluare a mediului, care se înregistrează la Bălți. Conținutul de dioxid de azot în aer este sporit, depășind norma de aproape 2,5 ori. În cursul nopții, în nord se așteaptă -3 grade, ziua termometrele vor indica 8 grade. În centru, noaptea se prognozează -2 grade, iar maxima zilei va fi de 9 grade. În sud, noaptea se așteaptă -1 grad. Ziua, termometrele vor indica 10 grade. În urmatoarele zile vremea se va răci.

 

La Ambasadele R. Moldova în străinătate vor fi deschise oficii economice

În cadrul mai multor Ambasade ale R. Moldova în străinătate vor fi deschise oficii economice, cu scopul extinderii schimburile comerciale. Despre aceasta a declarat ministrul de externe Aureliu Ciocoi. Ministrul s-a referit şi la deschiderea unor noi ambasade ale ţării noastre în străinătate. „Ceea ce s-a dorit prin instituirea acestor oficii de diplomaţie economică s-a dorit ca în cadrul misiunii diplomatice să funcţioneze specialişti economişti din cadrul Ministerului Economiei, care să aibă o abordare profesionistă în aprofundarea relaţiilor economice”, a declarat ministrul.