REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 septembrie 2022)

Deputații se întrunesc în prima ședință plenară din sesiunea de toamnă

Deputații se întrunesc joi, 15 septembrie, în prima ședință plenară din sesiunea de toamnă. Biroul permanent al Legislativului a aprobat ordinea de zi pentru ședințele în plen în perioada 15-22 septembrie 2022. Astfel, începînd cu ora 13.30, aleșii poporului urmează să examineze, în prima lectură, inițiativa legislativă care prevede acordarea unei indemnizații lunare în valoare de 1000 de lei pentru toți copiii de pînă la doi ani, indiferent dacă părinții sînt sau nu asigurați. Totodată, va fi examinat și proiectul de lege care asigură mai multe drepturi victimelor infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie. În plenul Parlamentului vor fi propuse spre aprobare în prima lectură proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică și inițiativa legislativă prin care se propune ca șomerii să beneficieze de vouchere pentru formare profesională.

 

Ministerul Justiției va remite Comisiei de la Veneția proiectul de reformare a CSJ

Ministerul Justiției a anunțat că a definitivat proiectul de lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție (reforma CSJ) și pînă la sfîrșitul acestei săptămîni îl va expedia repetat Comisiei de la Veneția pentru expertizare. Potrivit sursei citate, principalele prevederi ale proiectului sînt: micșorarea numărului de judecători ai CSJ de la 33 la 20; modificarea componenței CSJ; reglementarea unor criterii exigente pentru accederea în funcția de judecător al CSJ; stabilirea experienței de muncă necesară pentru accederea în funcție de judecător al CSJ; crearea mecanismului de evaluare de către Comisia de evaluare a integrității etice și financiare a actualilor judecători ai CSJ și a candidaților la funcțiile de judecător al CSJ.

 

Președintele Parlamentului a discutat cu noul ambasador al Statului Israel

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat cu noul ambasador al Statului Israel în Republica Moldova, Joel Lion. Discuția a vizat provocările politice, economice și de securitate cu care se confruntă țara noastră ca urmare a invaziei Federației Ruse în Ucraina, dar și consecințele războiului pentru regiune. "Republica Moldova are nevoie de susținere pentru a-și întări reziliența energetică, pentru ca produsele noastre agricole să ajungă pe cît mai multe piețe, în lupta cu corupția și dezvoltarea turismului", a spus președintele Parlamentului.

 

Echipamente de peste de 237 mii euro au fost donate de Japonia

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a recepționat un nou lot de ajutoare umanitare pentru gestionarea fluxului de refugiați, oferit de Japonia și Organizația Internaționale pentru Migrație (OIM). La evenimentul de repecționare au participat secretarul general al MAI, Serghei Diaconu și Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayamo. Diplomatul nipon a menționat că echipamentele donate vin în susținerea Republicii Moldova, care s-a solidarizat cu persoanele refugiate din Ucraina. „Sper că echipamentele, oferite de poporul japonez și Organizația Internațională pentru Migrație, să fie utilizate de către pompierii și salvatorii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în misiunile de serviciu zilnice”, a declarat Ambasadorul Japoniei.

 

Rezerviștii vor fi convocați la antrenamente, anunță Ministerul Apărării

Rezerviștii Forțelor Armate vor participa în perioada 19-23 septembrie curent la antrenamente în centrele de instruire ale Armatei Naționale. Potrivit Ministerului Apărării, antrenamentele au drept scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și familiarizării acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale. La antrenamente aceștia vor studia regulamentele militare și vor participa la ședințe de tragere. În acest scop, Centrele militare sau Secțiile administrativ-militare au expediat în adresa participanților ordinele de chemare prin care vor fi convocați pentru antrenamente.

 

Antibioticele veterinare vor fi comercializate doar cu prescripție medicală

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat că preparatele antibiotice destinate tratării animalelor agricole vor fi comercializate doar în baza prescripției veterinare. Din data de 13 septembrie a intrat în vigoare Ordinul ANSA cu privire la restricționarea utilizării substanțelor antimicrobiene la animale în scopul combaterii rezistenței antimicrobiene. „Farmaciile veterinare nu vor mai comercializa medicamente de uz veterinar cu efect antimicrobian (antibiotice) în lipsa unei prescripții veterinare”, indică instituţia.

 

R. Moldova va semna un acord cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii

Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a aprobat avizul privind inițierea negocierilor asupra proiectului de Acord între Republica Moldova și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR). Acordul are ca scop stabilirea cadrului legal care va permite CICR să beneficieze de aceleași condiții ca și orice altă organizație internațională cu sediul în țara noastră. Potrivit documentului, în procesul de negocieri urmează a fi implicați reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Justiției, Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și a altor instituții.

 

Cabinetul de miniștri a aprobat lista cîștigătorilor Premiului Național 2022

Cabinetul de miniștri a aprobat lista personalităților desemnate cîștigătoare a Premiului Național, ediția 2022. Astfel, laureații din acest an sînt: Ghenadii Korotcenkov - profesor universitar, Valentin Celac - doctor habilitat în biologie, Mircea Ciobanu - scriitor, critic literar, Colectivul format din Anatolie Lapicus - pianist, profesor universitar și Iurie Mahovici - pianist, profesor universitar, Lidia Bojescu - meșter popular, Valeriu Bogheanu - compozitor, musician, Constantin Cheianu - scriitor, journalist.

 

O expoziție despre războiul din Ucraina a fost vernisată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată expoziția de artă contemporană cu genericul „Casa mea / My Home” despre războiul din Ucraina. Artistul plastic Valeria Barbas, curatorul expoziției a menționat că aceasta pornește de la conceptul casei sau a ceea ce înseamnă să fii acasă. ”Fragilitatea a ceea ce înseamnă ”acasă” a devenit o realitate stringentă pentru ucraineni începînd din 24 februarie, 2022, odată cu declanșarea războiului în Ucraina. Mulți oameni nu s-au mai simțit în siguranță acasă, mulți și-au pierdut casa, alții au fost nevoiți să emigreze în căutarea unei case noi, unii și-au găsit o nouă casă, una temporară” a spus Valeriu Barbas.

 

ANSA a interzis comercializarea unui lot de unt neconform

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a identificat un lot de unt neconform, din import, care a fost returnat. În cadrul Programului de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine animală pentru anul 2022, s-a depistat un lot de unt de import, în cantitate de 11 tone, ce nu corespunde cerințelor sanitar-veterinare. „Urmare a desfășurării controlului și, conform rezultatelor încercărilor de laborator, în lotul de unt importat, s-a depistat prezența Escherichia coli și a grăsimilor străine (Trigliceride)”, indică ANSA. Agenția a dispus interzicerea plasării produsului pe piață, iar lotul neconform a fost returnat.

 

Lucrările de construcție a apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași au fost declarate utilitate publică

Guvernul a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași. Documentul stă la baza realizării Proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, finanțat de Guvernul Federal German, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare KfW, și de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Proiectul prevede construcția în prima fază a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași. Acesta va asigura transportul apei potabile către orașele Strășeni și Călărași, pe o lungime de circa 53 km.

 

Calificările în învățămîntul superior obținute în Moldova vor fi recunoscute în mai multe țări

Comisia politică externă și integrare europeană a Legislativului a aprobat avizul consultativ cu referire la aprobarea semnării Convenției globale privind recunoașterea calificărilor în învățămîntul superior. Convenția va facilita mobilitatea la nivel global, promovînd calitatea învățămîntului și cooperarea internațională, prin utilizarea resurselor educaționale și umane în învățămîntul superior.

 

R. Moldova va primi 52 de milioane de euro din partea Comisiei Europene

Republica Moldova și Comisia Europeană vor semna două noi acorduri de asistență financiară nerambursabilă pentru țara noastră în valoare totală de 52 de milioane de euro. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului au dat aviz consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării celor două acorduri. Acordul de finanțare privind Programul „UE pentru Reforme” prevede oferirea Republicii Moldova a unui grant de 27 de milioane de euro. Acordul de finanțare a Programului „UE pentru redresare și reziliență” presupune acordarea a 25 de milioane de euro cu titlu de grant.

 

Deputatul Marina Tauber a fost plasată în arest la domiciliu

Deputatul Partidului Șor, Marina Tauber, investigată în dosarul finanțării ilegale a Partidului ȘOR, a fost plasată iari în arest la domiciliu pentru următoarele 20 de zile. Magistrații Curții de Apel au decis să îi modifice măsura de arest preventiv. Deputatul a fost reținut pe 21 iulie, fiind bănuit într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului Șor. În tot acest timp, ea a fost încarcerată la Penitenciarul nr. 13.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31