REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 noiembrie 2022)

Curtea Constituțională a inițiat o revizuire a scoaterii în afara legii a Partidului Șor

Curtea Constituțională a acceptat cererea guvernului de scoatere în afara legii a Partidului Șor și deja o examinează. Instanța a precizat că a solicitat opiniile autorităților și ale Partidului Șor pentru a examina în mod obiectiv cererea de verificare a constituționalității forței politice. La 9 noiembrie, guvernul moldovean a aprobat cererea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenko, adresată Curții Constituționale de a declara ilegal Partidul Șor.

 

Moldovan Național Youth Orchestra a apărut în premieră într-un album de jazz simfonic

Moldovan National Youth Orchestra a colaborat în premieră la înregistrarea unui album de jazz simfonic al Elenei Mîndru, artistă româncă stabilită în Finlanda, intitulat sugestiv ”Hybrid”, care include compoziții proprii, colinde și cîntece românești și finlandeze. Dirijorul Andriano Marian a afirmat că este o bucurie să anunțe primul album în care se regăsește Moldovan Youth Orchestra - ”Hybrid”, realizat de Elena Mîndru Turunen. ”Este un album delicios ce combină colinde, muzică românească și finlandeză care a fost înregistrat în cadrul unui concert live hibrid în octombrie 2020, o premieră în jazz-ul european. Putem spune cu încredere că e un bun început spre promovarea internațională a orchestrei prin instrumentele digitale”, a precizat dirijorul Orchestrei Naționale de Tineret.

 

O instituție medicală privată este suspectată de evaziune fiscală

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că a contestat la Curtea de Apel Chișinău încheierea Judecătoriei din capitală, care a anulat reluarea urmăririi penale în privința uneia din cele mai mari instituții medicale private de diagnostic din țară suspectate de evaziune fiscală de peste 3.000.000 lei (circa 151 mii de euro). Potrivit PCCOCS, instituția nu ar fi achitat la stat impozite de peste 3,3 milioane lei, în perioada 2016-2018. Mai exact, evaziunea fiscală s-ar fi produs prin manipularea memoriei echipamentelor de casă și control instalate la instituția vizată.

 

Săptămîna curentă va aduce primele semne de iarnă

După o toamnă lungă şi frumoasă, la mijloc de noiembrie iarna va da primele semne sub formă de ninsoare slabă şi lapoviţă, iar în următoarele zile vremea se va răci semnificativ. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), marţi şi miercuri, 15-16 noiembrie, vremea va fi determinată de prognoze relativ liniştite, cu temperaturi diurne pînă la 13 grade Celsius, şi noaptea - pînă la 6 grade de căldură. Însă de joi, 17 noiembrie, valorile termice vor fi caracteristice începutului de iarnă – noaptea ger şi ziua între 0-7 grade cu plus. În această săptămînă se aşteaptă să cadă şi primii fulgi.

 

Șefa statului a discutat cu președintele NDI, Ambasadorul Derek Mitchell

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit cu președintele NDI (Institutul Democratic Național), Derek Mitchell, însoțit de directoarea regională pentru Eurasia, Eva Busza și de reprezentanții locali ai organizației. Discuțiile au vizat prioritățile NDI pentru susținerea democrației și a instituțiilor publice în Moldova. Serviciul prezidențial de presă a comunicat că președintele Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul NDI în consolidarea proceselor democratice din țara noastră și a menționat că acestea rămîn prioritare în contextul actualelor provocări globale. Șefa statului s-a referit, de asemenea, la reformele pornite de guvernare, subliniind importanța reformei justiției și a luptei cu corupția.

 

Un fost viceministru de Interne va ajunge pe banca acuzaților pentru filarea a doi procurori

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că a trimis în judecată dosarul de învinuire a unui fost viceministru de Interne, responsabil de crearea și dirijarea unui grup criminal organizat, care a filat doi procurori anticorupție, în octombrie 2020. Potrivit sursei citate, acesta a creat un grup în cadrul organizației criminale „Plahotniuc,” iar membrilor recrutați le promitea salarii „nu mai mici decît la un angajat al MAI”. În cazul unuia din membri, responsabil de elaborarea notelor informative privind acțiunile ilegale de filare, acesta primea lunar 20.000 de lei (circa 1000 de euro). Conform Codului penal, crearea și conducerea unei organizații criminale se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la opt la 15 ani.

 

Germania a donat un lot de echipamente speciale de control al autenticității documentelor

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a primit 170 de echipamente pentru diverse nivele de control de securitate la hotar, achiziționate cu suportul financiar al Guvernului Germaniei. Cu ajutorul acestor echipamente și tehnicii care intră în dotarea structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră, vor fi sprijinite misiunile angajaților de citire, verificare și autentificare a documentelor cu securitate magnetică. Echipamentul va fi utilizat de către polițiștii de frontieră atît la controlul de securitate, în punctele de trecere a hotarului, cît și pentru verificări suplimentare, în linia a doua de control, inclusiv la expertiza documentelor. Valoarea donației constituie peste 900 de mii de euro.

 

Un liceu din capitală a fost reabilitat energetic cu ajutorul AEE

La Liceul teoretic "Gaudeamus” din oraşul Chișinău au fost finalizate lucrările de reabilitare energetică a clădirii instituţiei, a anunţat Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE). Potrivit Agenţiei, proiectul a fost susținut prin Apelul de propuneri de proiecte în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă adresat solicitanților de finanțare din sectorul public. Contractul de grant are o valoare de 3 872 543,96 de lei (circa 195 de mii de euro), care au fost utilizate pentru următoarele lucrări: izolarea termică a pereților exteriori cu suprafața totală de 4 088,9 m2; înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare cu suprafața totală de 141,37 m2, indică AEE.

 

De 17 noiembrie, în Moldova începe Festivalul de Film Polonez

Cinci filme poloneze vor putea fi urmărite în cadrul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA desfășurat în perioada 17-20 noiembrie în Moldova. Producțiile cinematografice vor fi disponibile online. Anul acesta, CinePOLSKA aduce în prim-plan filmele care în edițiile precedente au fost cele mai apreciate de către publicul din România și Republica Moldova. Producțiile cinematografice pot fi vizionate gratuit, fără a fi înființat un cont pe platformă. Potrivit organizatorilor, filmele prezentate sînt adesea proiectate în avanpremieră în România și Republica Moldova.

 

Leul a crescut și mai mult față de dolar, dar și-a întărit pozițiile și față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american aproape 7 bani, iar de la moneda unică europeană – circa 10 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 15 noiembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,1721 lei pentru un dolar (-6,72 bani) și 19,7108 lei pentru un euro (-8,92 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,2393 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,8000 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 15 noiembrie, constituie: 0,5209 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0212 lei pentru 1 leu românesc și 0,3171 lei pentru 1 rublă rusească.