REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 noiembrie 2022)
CSE a stabilit că 200 mln de lei vor fi alocate pentru plata compensațiilor la energie termică
Începînd cu luna noiembrie, Guvernul va acorda compensații pentru plata facturilor la energia termică consumatorilor vulnerabili. În acest context, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) va efectua plata în avans către SA „Termoelectrica” a 200 de milioane de lei din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Acest lucru va permite SA „Termoelectrica” să achiziționeze volume suplimentare de păcură pentru perioada rece a anului. Decizia a fost aprobată în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministrul Natalia Gavrilița. Astfel, SA „Termoelectrica” va raporta lunar către MMPS valoarea compensațiilor acordate consumatorilor vulnerabili, conform Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, aprobat de Guvern.
Șeful diplomației moldovene a participat la Forumul Păcii
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a participat la lucrările celei de-a cincea ediții a Forumului Păcii de la Paris, avînd drept temă principală „Depășirea crizelor multiple", și a reunit oficiali guvernamentali și experți din toate regiunile lumii, la care a participat și președintele francez Emmanuel Macron. „Am spus în interacțiunile mele în cadrul forumului, că urmare a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, țara noastră și o mare parte a lumii resimte consecințele acestui război injust: criză umanitară, accesul anevoios la resursele de energie, insecuritate alimentară și perturbări economice”, a declarat oficialul moldovean. Participarea la acest prestigios forum internațional, a oferit posibilitate vicepremierului de a aborda și agenda bilaterală cu omologii săi.
Şapte oraşe vor participa la un proiect de eficientizare termică a clădirilor
Circa 40 de asociații de locatari din şapte orașe vor urma instruiri pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, în urma cererilor de participare depuse pentru Proiectul „Primele Rîndunele”, a anunţat Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR). Potrivit instituţiei, mai mulți administratori de blocuri din Chișinău, Călărași, Soroca, Ceadîr-Lunga, Drochia, Bălți, Hîncești vor fi familiarizați cu posibilitățile de finanțare a proiectelor de eficiență energetică, inclusiv cu aspectele administrative, juridice și tehnice de modernizare a blocurilor multietajate. De asemenea, proiectul prevede că după instruire, zece asociații de locatari vor continua să participe la proiect, acestea avînd posibilitatea să efectueze un audit energetic gratuit al clădirii.
A fost anunţată selecţia pentru Programul de stagiu profesional în SUA
Consiliile Americane pentru Învățămînt Internațional din Republica Moldova au anunțat o nouă rundă de selecție pentru Programul de stagiu profesional în SUA. Termenul limită de aplicare este 31 ianuarie 2023. Programul Professional Fellows selectează profesioniști din Moldova care activează în domenii precum guvernare și societate, oferind acestora posibilitatea de a dobîndi abilități și experiență profesională printr-o bursă în Statele Unite ale Americii în toamna 2023 sau primăvara 2024. Grupul țintă al programului sînt angajații serviciului public (instituții publice și guvernamentale) activ implicați în reforme politice și sociale.
Expoziţia ”Republica Moldova prezintă” s-a deschis la Iaşi
Circa 70 de antreprenori din țara noastră și-au expus produsele și serviciile la Expoziția ”Republica Moldova prezintă” la Iași, România, în perioada 11-13 noiembrie. Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, evenimentul a avut drept scop contribuirea la dezvoltarea, promovarea și consolidarea relaţiilor economice şi comerciale dintre Moldova și România, precum și la încurajarea competitivității produselor și serviciilor, prin crearea unei platforme de discuții și prezentarea oportunităților de cooperare.
Instituția prezidențială a donat trei autoturisme Centrului de Excelență în Transporturi
Aparatul Președintelui Republicii Moldova a transmis, cu titlu gratuit, trei unități de transport, din parcul auto Condrița, către Instituția Publică Centrul de Excelență în Transporturi. Potrivit Serviciului prezidențial de presă, autoturismele aveau un grad avansat de uzură și întreținerea lor nu mai era rentabilă pentru Președinție. Totodată, aceste unități de transport nu mai puteau fi puse în circulație pe drumurile publice. Donația a fost făcută în urma solicitării venite, din partea instituției de învățămînt către instituția prezidențială, de a contribui la îmbunătățirea bazei tehnico-materiale pentru studenți și va fi valorificată în calitate de piese auto.
Mai multe persoane au fost reținute pentru organizarea unei scheme de eliberare a permiselor de conducere
Șeful Comisiei de examinare a subdiviziunii teritoriale Orhei a Agenției Servicii Publice, un instructor auto și doi intermediari au fost reținuți pentru organizarea unei scheme de corupție privind eliberarea permiselor de conducere. Potrivit Procuraturii Generale, reținerile au loc în cauze penale inițiate pentru trafic de influență, corupere pasivă și activă. Astfel, în perioada 2020 și pînă în prezent, persoanele ar fi organizat o schemă prin intermediul căreia primeau remunerări ilicite. În urma investigațiilor, s-a constatat că membrii grupului ar fi cerut și primit cîte 500 de euro pentru calificativul ”admis” la proba teoretică și cîte 1200 de euro pentru probele teoretică și practică.
La Bălți a fost organizat Tîrgul de toamnă
Cea de-a treia ediţie a „Tîrgului de Toamnă la Bălţi” s-a desfăşurat în Piaţa „Vasile Alecsandri” din centrul municipiului. Evenimentul a fost organizat de filiala locală a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova, în parteneriat cu primăria orașului. Obiectivul ediției din acest an este de a susţine producătorii autohtoni, de a promova produsele moldoveneşti, de a consolida şi menţine dialogul public-privat. Zeci de participanţi la expo-tîrg, veniţi din Chişinău, Soroca, Drochia, Ceadîr-Lunga, Comrat, Rîşcani, Făleşti, Glodeni, Briceni, Călăraşi etc. au prezentat pe parcursul a trei zile o imagine desfăşurată a mai multor domenii ale economiei naţionale, contribuind la susținerea producătorului autohton, promovarea mărfurilor de calitate şi competitive.
Cinci instituții medicale vor fi dotate cu dispozitive moderne cu suportul Japoniei
Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) va acorda Ministerului Sănătății un grant în sumă de un miliard de yeni japonezi (circa 7 milioane de euro) pentru a dota cu dispozitive medicale cinci instituții spitalicești din țara noastră. Potrivit Ministerului sănătății, a fost semnat Acordul de grant pentru implementarea Programului de consolidare a sistemului medical național. Astfel, cu sprijinul financiar nerambursabil oferit de Guvernul Japoniei, vor fi dotate cu dispozitive medicale de ultimă generație cinci instituții medico-sanitare publice. Este vorba de: Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”.
Leul a mai crescut puțin față de dolar, dar a slăbit față de euro
Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american aproape 2 bani, dar a cedat monedei unice europene mai mult de 65 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 14 noiembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,2393 lei pentru un dolar (-1,72 bani) și 19,8000 lei pentru un euro (+65,04 bani), în timp ce în perioada 11-13 noiembrie acesta a fost egal cu 19,2565 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,1496 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 14 noiembrie, constituie: 0,5209 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0482 lei pentru 1 leu românesc și 0,3196 lei pentru 1 rublă rusească.