REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 octombrie 2022)

R. Moldova va cumpăra energie electrică din România

Republica Moldova va putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 euro/MWh), datorită modificărilor în legislație făcute ieri de Guvernul României, în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. „Energia electrică va avea un preț mai mic decît prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începînd cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie”, a declarat oficialul.

 

Nicu Popescu a avut o întrevedere cu președintele Senatului egiptean

În cadrul vizitei de lucru la Cairo, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut o întrevedere cu președintele Senatului egiptean, Abel Wahab Abdel Razeq. „Am convenit să consolidăm, prin eforturi comune, dialogul politic, diplomatic, parlamentar, sectorial și economic. Sînt ferm convins că vizita din aceste zile în Egipt va deschide un nou capitol în relațiile noastre bilaterale”, a spus oficialul moldovean.

 

Secretarul general al Guvernului s-a întîlnit cu noua Directoare de țară a GIZ Moldova

Oportunitățile de a oferi suport Republicii Moldova au fost discutate de Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea și noua Directoare de țară a GIZ Moldova, Claudia Hermes. Printre proiectele la realizarea cărora contribuie GIZ Moldova se numără și Programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, care are drept scop îmbunătățirea calității vieții în comunitățile din mediul rural. De asemenea, Secretarul general al Guvernului s-a referit la importanța proiectelor care oferă suport Guvernului Republicii Moldova, orientate spre implementarea eficientă a programului său de activitate. În prezent, Cancelaria de Stat este partenerul strategic la implementarea a patru proiecte realizate cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, cu un buget total de peste 24,3 mil. euro.

 

O expoziție de pictură a artistei Galina Vieru a fost vernisată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată o expoziție de pictură cu genericul ”Chișinăul prin timp” a artistei Galina Vieru. Ea a menționat că expoziția cuprinde 18 lucrări de pictură executate în ultimii doi ani. ”Am pictat clădirile istorice, pentru a sublinia importanța lor în mediul urban, frumusețea lor arhitecturală clasică, pentru a arăta în pictură cum ele strălucesc, cum ele ne influențează pe noi ca trăitori ai acestui oraș și pentru a le prelungi viața nu doar prin pictură, dar și pentru a inspira oamenii să păstreze aceste edificii” a subliniat Galina Vieru.

 

Anatolie Nosatîi a avut întrevederi cu oficiali din cadrul Alianței Nord-Atlantice

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a avut întrevederi cu locțiitorul Secretarului General NATO, Mircea Geoană, și asistentul Secretarului General al Alianței, Thomas Goffus, în cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei. Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte cu privire la stadiul actual al relațiilor de colaborare a Republicii Moldova cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PpP). Părțile s-au referit la realizarea Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului RM-NATO și a obiectivelor asumate în cadrul Procesului de Planificare și Revizuire a Parteneriatului (PARP).

 

Un medic a fost reținut pentru că stabilea diagnostice false unor pacienți

Șeful Secției Medicilor de familie din cadrul IMSP CS Drochia este cercetat penal pentru corupere pasivă după ce a fost documentat de ofițerii CNA. Medicul ar fi pretins și primit bani pentru a stabili diagnostice false unor pacienți. Potrivit CNA, șeful Secției ar fi eliberat certificate fictive unor persoane, în care le-ar fi indicat necesitatea tratamentului urgent peste hotarele țării. Faptele descrise au fost comise în perioada în care Agenția Servicii Publice anunța eliberarea pașapoartelor doar în cazuri excepționale, inclusiv în cazurile de urgențe medicale și necesitatea unor tratamente în străinătate. Astfel, mai multe persoane și-au perfectat pașapoartele în regim de urgență, iar pentru un certificat ar fi achitat între 100 și 200 de euro.

 

R. Moldova va primi din partea României un grant pentru sprijin bugetar

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid) au semnat ieri Acordul de finanțare pentru acordarea de sprijin bugetar direct către ţara noastră. Potrivit Acordului, R. Moldova va primi asistență financiară sub formă de suport bugetar, din partea statului român, în valoare de 50 milioane de roni (cca zece milioane de euro). Acordul este bazat pe intenția statului român anunțată cu ocazia Conferinței internaționale de la Berlin, din 5 aprilie curent, și materializată prin alocarea de resurse financiare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Hotărîrea Guvernului României din iulie 2022.

 

Vinurile și divinurile moldovenești vor ajunge pe rafturile magazinelor din Azerbaidjan

Delegația Republicii Moldova, care a participat la întîlnirea cu oamenii de afaceri azeri, a înregistrat rezultate pozitive, negociind pe loc cîteva contracte avantajoase. Societatea pe acțiuni Barza Albă, cu sediul la Bălți, a semnat un contract de distribuție cu o renumită rețea de supermarketuri din Azerbaidjan, care are în prezent peste 100 de puncte de vînzare. Astfel, primul lot de divinuri moldovenești va ajunge în magazinele azere la începutul lunii noiembrie. Tot la Baku, în cadrul întîlnirii moldo-azere a oamenilor de afaceri, s-a discutat posibilitatea semnării unui contract de distribuire a produselor vinăriei Mileștii Mici, din orașul Ialoveni.

 

Șase persoane vor fi audiate de organele de drept în urma descinderilor de la primăria Hîncești

Șase persoane vor fi audiate de organele de drept fiind bănuite într-un dosar de atribuire frauduloasă a terenurilor în municipiul Hîncești. Potrivit PCCOCS, urmare a perchezițiilor au fost ridicate documente relevante cauzei, iar persoanelor citate (cu funcție de răspundere în cadrul Primăriei, precum și persoane interpuse) le-a fost atribuit statutul de bănuit.

 

Parcul Urban de Autobuze din capitală a fost completat cu opt autobuze „Solaris Urbino 18”

Opt autobuze „Solaris Urbino 18”, din lotul total de 16 unități, au ajuns la Chișinău. Potrivit autorităților locale, este vorba de autobuze articulate de capacitate mare „Solaris Urbino 18” cu lungimea de 18 metri, din Suedia, care vor suplini cele mai solicitate rute din municipiul Chișinău. Autobuzele rulate sînt produse în anul 2012. Acestea sînt dotate cu podea joasă, rampă pentru accesul persoanelor în scaun rulant, sistem de aer condiționat și au clasa ecologică Euro 5. Prețul unei unități de transport, care include și livrarea, este de 41,9 mii de euro. Alte opt autobuze vor ajunge la Chișinău la finele săptămînii viitoare.

 

De Hramul Chișinăului, în centrul capitalei vor fi organizate mai multe activități cultural-artistice

De Hramul orașului Chișinău, în centrul capitalei vor fi organizate tîrguri și expoziții. Pe scena din Piața Marii Adunări Naționale vor evolua colective muzical-artistice municipale, elevi ai școlilor de muzică, precum și artiști autohtoni. Potrivit primăriei capitalei, pe 14 și 15 octombrie, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului" vor fi amenajate tîrguri cu obiecte meșteșugărești și produse eco locale. Totodată, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, în perimetrul străzilor Vasile Alecsandri și Mitropolit Gavriil Bănulescu - Bodoni, va fi zona cu bucate tradiționale și vinuri autohtone. Pe 14 octombrie, pe scenă vor urca: trupa „Brio Sonores" și ansamblul etnofolcloric „Plăieșii". Pe 15 octombrie, va fi prezentat spectacolul folcloric „CHIȘINĂU - casa sufletelor noastre" cu Mihai Ciobanu, Maria Iliuţ și „Crenguță de Iederă", Veta Ghimpu-Munteanu, Igor Rusu, Constantin Moscovici, Doina Sulac, Marin Ganciu, Viorica Lupu, „DoReDoS", ansamblul etnofolcloric „Romanița". Seara se va încheia cu un recital al formației „Lupii lui Calancea".

 

Publicistul Tudor Ţopa a împlinit 90 de ani

Scriitorul şi publicistul Tudor Ţopa, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Om Emerit, deţinător al „Ordinului Republicii”, laureat al Premiului de Stat, a împlinit astăzi 90 de ani. Participant activ la mişcarea de deşteptare naţională şi revenire la valorile naţionale, el a decis în acea perioadă publicarea în ziarul „Moldova Socialistă”, pe care-l conducea, a proiectului alternativ al Legii despre limba de stat, propus de Academia de Ştiinţe a Moldovei. În anii 1990-1994, Tudor Ţopa a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31