REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 ianuarie 2022)
COVID-19: Au fost înregistrate 1 420 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 13 419 teste, fiind confirmate 1 420 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 55 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă în ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 383 544 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 66 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 908 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 145 în stare extrem de gravă și 21 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 418 pacienți au fost vindecați. În total, 365 530 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.
Vom avea vreme geroasă și fără precipitații
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează pentru astăzi, 13 ianuarie, vreme geroasă, fără precipitații. Vîntul va sufla din nord-vest slab la moderat. Noaptea temperatura minimă a aerului va oscila între -9ºC şi -14ºC. Potrivit SHS, deși temperatura maximă a aerului ziua se va situa între -3ºC şi +2ºC, aceasta din cauza vîntului se va simți mai scăzută. În nordul țării se vor înregistra temperaturi între -3..0 grade Celsius. La Centru vor fi între -2..+1 grad Celsius. În sudul țării mercurul din termometre va indica -1..+2 grad Celsius.
Alexandru Oprea este noul șef al IGSU
Alexandru Oprea este noul șef al IGSU. Acesta va ocupa postul rămas vacant după ce Mihail Harabagiu a depus cerere de demisie. Noul șef al IGSU a fost numit în funcție de Cabinetul de miniștri după ce a fost eliberat din funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne. Anunțul a fost făcut de șeful de la MAI, Ana Revenco, care a menționat că Alexandru Oprea este colonel al serviciului de salvare și are o experiență în domeniul managementului situațiilor de urgență și excepționale de peste 23 de ani.
Moldova are un nou ambasador la Moscova
Cabinetul de miniștri l-a rechemat pe Lilian Darii din funcția de ambasador al R. Moldova în Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg și l-a numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al țării noastre în Federația Rusă. Lilian Darii a absolvit Facultatea de Relații Internaționale și a făcut studii de doctorat la Institutul de Filosofie, Sociologie si Drept, Academia de Științe a Moldovei. În 2018 a fost numit ambasador în Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg.
Echipamente pentru CREI au fost transmise administrațiilor raionale
Centrele de Resurse pentru Educația Incluzivă (CREI) din 100 de instituții de învățămînt general din țară au fost dotate cu materiale de predare-învățare și echipament specializat pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și/sau dizabilități. Anterior acestea fuseseră repartizate consiliilor raionale și municipale cu drept de folosință. Loturile distribuite includ echipament IT, cărți audio; tastaturi adaptate pentru copiii cu deficiențe de văz; softuri educaționale pentru dezvoltarea limbajului și abilităților de scris-citit; cuvinte și coduri magnetice pentru alcătuirea cuvintelor, propozițiilor; pixuri „vorbitoare” etc.
Valoarea monedei euro și a dolarului continuă să crească
Leul moldovenesc continuă să se ieftinească față de dolar și moneda europeană. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei, valoarea monedei europene crește cu opt bani. Pe 13 ianuarie, la cursul oficial stabilit de BNM vom achita pentru un euro 20,44 de lei. Pentru un dolar vom plăti 17,99 lei, cu trei bani mai mult decît ieri. Crește și leul românesc cu doi bani și ajunge la valoarea de 4,13 lei. Cu un ban scade valoarea hrivnei ucrainene, care va costa azi 64 de bani. Valoarea rublei rusești rămîne neschimbată - 24 de bani.
Va fi implementat un nou proiect pentru dezvoltarea învățămîntului profesional tehnic
Guvernul a aprobat semnarea Memorandumului de înțelegere între Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare cu privire la faza I a Proiectului „Creăm valoare pentru alții: instituțiile de învățămînt profesional tehnic oferă competențe profesionale relevante (CREATIVO)”. Memorandumul va asigura cadrul juridic necesar pentru implementarea Proiectului CREATIVO care are drept scop ca tinerii și adulții din Moldova să-și sporească perspectivele de angajare pe piața muncii în baza programelor de instruire relevante, dezvoltate în instituțiile de învățămînt profesional tehnic.
În Moldova va apărea un canal de televiziune sportiv
În grila posturilor de televiune din Moldova va apărea un canal sportiv. Consiliul Audiovizualului a aprobat cererea Federației Moldovenești de Fotbal privind eliberarea unei licențe de emisie pentru canalul TV „We Sport”. În contextul deliberărilor, membrii CA au remarcat că apariția unei surse de informații sportive este binevenită și multașteptată în spațiul mediatic al Moldovei. Activitatea canalului va fi sprijinită de FIFA și UEFA, dar și de contribuitori interni, inclusiv Moldtelecom.
Vor fi implementate 46 de proiecte de dezvoltare regională
46 de proiecte de dezvoltare regională vor fi implementate în regiunile şi localităţile R. Moldova în perioada 2022-2024, cu un cost estimativ de 1,5 mlrd lei. Banii vor fi destinaţi pentru creşterea accesului oamenilor la infrastructura de alimentare cu apă şi sisteme de canalizare, modernizarea infrastructurii spaţiilor publice etc. Cabinetul de miniştri a aprobat Documentul unic de program (DUP) pentru anii 2022-2024, care conţine lista proiectelor prioritare de dezvoltare regională, ce urmează să fie finanţate din sursele Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională (FNDR), inclusiv şi din alte surse de finanţare externă.