REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 septembrie 2022)

Canoiștii au cucerit alte trei medalii la Olympic Hopes din Slovacia

Canoistul Mihai Culceac a mai cucerit trei medalii la Olympic Hopes din Slovacia, a anunţat Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS). „După cele două de aur la 1000 metri, atît simplu, cît și dublu, canoistul din Bălți a obținut bronzul pe distanța 500 metri cu rezultatul 2 minute, 12 secunde și argintul la dublu împreună cu Stanislav Banaru”, arată CNOS. De asemenea, la canoe în patru, echipa formată din Mihai Culceac, Stanislav Banaru, Cezar Amari și Alexandru Tacu, s-a clasat pe locul 2, conform sursei citate.

 

Viticultori vor implementa standarde de afaceri recunoscute în UE

Producători din sectorul vitivinicol s-au reunit în cadrul unei ședințe cu echipa Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), reprezentanții Ministerului agriculturii, precum și ai Proiectului Agricultura Performantă din Moldova, finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), pentru a discuta modalitățile de aplicare a standardelor de sustenabilitate în vinificație. Aceste discuții au avut loc în contextul în care ONVV și Proiectul Agricultura Performantă au demarat programul pilot – „Vinul Moldovei Sustenabil” – destinat evaluării afacerilor din domeniul vitivinicol conform standardelor de sustenabilitate recunoscute pe plan european.

 

Biserica a prăznuit Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși de stil vechi din Republica Moldova au prăznuit ieri ziua în care a fost tăiat capul slăvitului proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos. A fost ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, care se încheie la 13 septembrie și a fost zi de post negru pentru creștinii ortodocși din întreaga lume. Fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia, Sfîntul Ioan Botezătorul este rudă cu Iisus Hristos pe linie maternă și s-a născut cu șase luni înaintea Domnului. Este cunoscut sub numele de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos.

 

Operatorii aerieni naționali vor avea interdicția de a efectua zboruri în Rusia

Operatorii aerieni naționali vor avea interdicția de a efectua zboruri în Federația Rusă. Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a emis o Directivă Operațională în acest sens. Potrivit unui comunicat de presă al AAC, decizia a fost luată în scopul asigurării siguranței și securității aeronautice, avînd în vedere hotărîrea emisă de Organizația Aviației Civile Internaționale, precum și decizia de suspendare de către Agenția Europeană pentru Siguranța Zborurilor a tuturor certificatelor și aprobărilor emise agenților aeronautici ai Federației Ruse. Decizia AAC a fost luată după ce Compania Air Moldova a anunțat ieri că va relua zborurile spre Moscova, începînd cu data de 1 octombrie curent.

 

Pictorița Ala Leancă-Lupu și-a vernisat lucrările la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a fost inaugurată ieri expoziția personală de grafică a artistei Ala Leancă-Lupu cu genericul „Reflecții”. Artista a menționat că expoziția reunește 54 de lucrări și pune în evidență tendințele conceptuale și artistice de ultimă oră ale ei din domeniul designului vestimentar. Potrivit criticului de artă Constantin Spînu, practicînd diverse genuri ale creației plastice, Ala Lupu-Leancă prezintă opere originale în care demersul artistic al protagonistei contribuie iminent la edificarea unor imagini estetic inedite și semantic consistente.

 

Postul hidrometric din Ceadîr-Lunga a fost reabilitat

Postul hidrometric din Ceadîr-Lunga, situat pe rîul Lunga, a fost restabilit şi amenajat, a anunţat Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). „Angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat au efectuat lucrări de restabilire și amenajare a Postului hidrometric Ceadîr-Lunga, pe rîul Lunga. De mai mult de opt ani, activitatea acestui post a fost suspendată, iar acum structura urmează a fi redeschisă”, indică instituţia. Postul Ceadîr-Lunga face parte din Districtul Dunărea, Prut, Marea Neagră și va fi unul clasic, care va monitoriza parametrii hidrologici principali: nivelul apei, debitul, temperatura, precipitații, fenomene de îngheț etc.

 

A fost elaborat un program de dezvoltare a oraşului Bălţi pînă în 2028

Dezvoltarea municipiului Bălți în următorii cinci ani se va realiza în baza Programului de accelerare a dezvoltării oraşului în calitate de pol de dezvoltare (2023-2028), a anunţat Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR). Versiunea preliminară a Programului a fost discutată de reprezentanți ai ministerului, în cadrul unei ședințe a grupului de lucru pentru elaborarea acestuia. Participanții la ședință au subliniat că Programul este o premieră pentru țara noastră, iar scopul acestuia este să sprijine consolidarea rolului municipiului Bălți în calitate de important pol de dezvoltare.

 

Artistul plastic Iurie Brașoveanu a fost distins cu două premii la un concurs din Italia

La Napoli, Italia a avut loc Gala de Premiere a Concursului Internațional de Artă (pictură, poezie și haiku) ,,LA FONTANA DELL’ AMORE”, la care au participat peste 60 de concurenți din Italia, R. Moldova, România, Spania și alte țări. Profesorul, artistul plastic și poetul Iurie Brașoveanu ne-a reprezentat țara, ca invitat de onoare. Iurie Brașoveanu a fost înalt apreciat ca președinte al juriului (Secțiunea pictură) cu Premiul de Excelență ,,MICHELANGELO BUONAROTTI, și ca președinte al juriului (Secțiunea poezie) - cu Premiul de Excelență ,,DANTE ALIGHIERI”.

 

PP „Șor” a fost sancționat pentru încălcarea Codului electoral

Partidul Politic „Șor” a fost lipsit de subvențiile din contul bugetului de stat pentru o perioadă de jumătate de an. Decizia a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală (CEC), care a constatat încălcări privind raportarea veniturilor și cheltuielilor. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a specificat că formațiunea a încălcat prevederile Codului electoral prin prezentarea informațiilor eronate în raportul financiar. „S-a constatat folosirea fondurilor nedeclarate în sumă totală de aproximativ 20 de mii de lei (1 mie de euro). Totodată, s-a sesizat depășirea plafonului financiar stabilit. Decizia de astăzi reprezintă un semnal și pentru alte partide de a respecta disciplina financiară”, a spus Pavel Postica.

 

Dosarul denumit generic ,,Energocom” a fost trimis în judecată

Procuratura Generală a anunțat că a expediat în judecată dosarul penal denumit generic „Energocom” privind învinuirea ex-președintelui Republicii Moldova. Potrivit PG, fostului șef de stat i se incriminează săvîrșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

 

În capitală se vor desfășura spectacole de teatru pentru copii în aer liber

În luna septembrie, în centrul capitalei vor fi organizate spectacole de teatru de păpuși pentru copii în aer liber. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, spectacolele se vor desfășura în zilele de 18, 24 și 25 septembrie. Astfel, duminică, 18 septembrie, în Scuarul „Mihai Dolgan" (str. Bulgară, 43), vor fi prezentate piesele de teatru „Gîștele sălbatice" și „Motanul Leopold". Sîmbătă, 24 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfînt", va avea loc reprezentația „Incursiuni în lumea teatrului de păpuși. Jocuri de animație" și spectacolul Motanul Leopold".

 

Leul a crescut față de dolar, dar a slăbit și mai mult față de euro

Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american 2,5 bani, dar a cedat monedei unice europene aproape 10 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 12 septembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,3925 lei pentru un dolar (-2,55 bani) și 19,5398 lei pentru un euro (+9,75 bani), în timp ce în perioada 9-11 septembrie acesta a fost egal cu 19,4180 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,4423 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 12 septembrie, constituie: 0,5251 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9931 lei pentru 1 leu românesc și 0,3199 lei pentru 1 rublă rusească.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31