REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 ianuarie 2022)

Doina Descalui s-a calificat la JO de la Beijing

Doina Descalui este prima sportivă din Moldova calificată la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Ea are 22 de ani și practică sania din anul 2017. Doina a devenit și prima reprezentantă feminină a Moldovei care va evolua în proba de sanie la Jocurile Olimpice. Doina va debuta la Jocurile Olimpice pe 7 februarie 2022.

 

Sinopticienii prognozează minime de pînă la -12ºC

Astăzi vom avea parte de vreme geroasă, cu șanse minime pentru precipitații. Vîntul va sufla din nord-vest slab pînă la moderat, pe alocuri cu intensificări. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru miercuri, 12 ianuarie, temperaturi ce vor oscila noaptea între -7ºC şi -12ºC, iar ziua între -1ºC şi -6ºC.Astfel, la Briceni se așteaptă cer variabil, maxima zilei va fi de -6ºC, iar noaptea mercurul în termometre va coborî pînă la -12ºC. La Chișinău vom avea parte de cer variabil și de maxime ce vor oscila între -3ºC ziua și -9ºC noaptea. La Leova și Ștefan-Vodă ziua temperatura va fi de -2ºC, iar noaptea va fi de -8ºC .

 

COVID-19: S-au înregistrat 1.139 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 10 825 de teste, fiind confirmate 1 139 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 35 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă în ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 382 124 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 69 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 008 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 141 în stare extrem de gravă și 14 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 318 pacienți au fost vindecați. În total, 365 112 bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Un spectacol de un dramaturg polonez va fi jucat la Teatrul ”Mihai Eminescu”

La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va fi jucat miercuri, 12 ianuarie, la ora 18.30, spectacolul ”În largul mării”, de dramaturgul polonez Slawomir Mrożek, în regia lui Petru Hadîrcă. Potrivit organizatorilor, spectacolul, montat de Teatrul „Mihai Eminescu” în colaborare cu Ambasada Poloniei în R. Moldova, are o distribuție de excepție din care fac parte Anatol Durbală, Emil Gaju, Petru Oistric și Valentin Zorilă.

 

Președintele CNOS s-a întîlnit cu Ambasadorul Chinei

Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Nicolae Juravschi, s-a întîlnit cu ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin. Oficialul chinez a prezentat situația privind pregătirea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din anul 2022. Diplomatul a declarat că țara sa implementează pe deplin conceptul de organizare ecologică, partajată, deschisă și curată a Jocurilor Olimpice, și că, în pofida pandemiei de coronavirus, sînt depuse eforturi pentru organizarea unei Olimpiade eficiente și sigure.

 

Pilonii care susțin rețelele electrice ale troleibuzelor din capitală vor fi înlocuiți

Circa 300 de piloni ce susțin rețelele de contact ale ÎM „Regia Transport Electric de Călători" Chișinău, care asigură circulația troleibuzelor din municipiu, vor fi înlocuiți în acest an. Primăria a informat că în urma unei inspecții s-a decis înlocuirea, în anul curent, a circa 300 de piloni care susțin rețelele de contact. Pentru ceilalți piloni, inclusiv cei ai consolelor de iluminat public, va fi asigurată mentenanța. Șeful direcției sus-numite, Vitalie Mihalache, a specificat că pilonii rețelei de contact a RTEC au fost instalații în anii ʼ80 ai secolului trecut și de atunci nu a mai fost efectuată o mentenanță a lor.

 

Ambasadorul Moldovei în România și-a prezentat scrisorile de acreditare

Ambasadorul R. Moldova în România, Victor Chirilă, și-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui României, Klaus Iohannis. În cadrul întrevederii de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a menționat că Moldova se bucură de un sprijin covîrșitor, durabil și transpartinic la București, forțele politice române fiind dedicate consolidării parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a R. Moldova și avansării proceselor de reformă.

 

Inflația a ajuns la aproape 14%, iar tendința de creștere se menține

Prețurile medii de consum au crescut cu 13,94% din decembrie 2020 pînă în decembrie 2021 din cauza scumpirii alimentelor și a resurselor energetice în special, potrivit unui raport al Biroului Național de Statistică. Banca Națională a Moldovei precizează că această tendință se va menține în următoarea jumătate de an. Cel mai mare aport la rata înaltă a inflației l-au avut produsele alimentare, care s-au scumpit cu 17,46%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 12,06% iar serviciile prestate populaţiei cu 11,59%.