REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 aprilie 2022)
R. Moldova va primi astăzi chestionarul din partea UE
Luni, 11 aprilie, R. Moldova va primi chestionarul din partea Uniunii Europene, primul pas birocratic într-un lung proces care ar urma sa-i aducă statutul oficial de stat candidat la aderare. Ministrul de externe Nicu Popescu, care se va întîlni în Luxemburg cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a precizat că procesul de completare a chestionarului „va necesita un efort instituțional enorm”, dar s-a declarat convins că R. Moldova se apropie „pas cu pas de aderare la Uniunea Europeană".
Cehia donează echipament medical de protecție
Guvernul Republicii Cehe a aprobat propunerea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe de a sprijini Moldova în rezolvarea crizei refugiaților și susținerea sistemului de sănătate. Din stocurile sale, Cehia donează echipament medical de protecție, costume de protecție, mănuși, măști și alte materiale în valoare totală de 632.000 euro. „Moldova a fost lovită de o pandemie și de o criză a refugiaților. Prin urmare, am decis să ajutăm poporul moldovean la cererea guvernului Republicii Moldova”, a explicat ambasadorul Republicii Cehe în Moldova.
Codul Galben de vînt și precipitații puternice se menține și astăzi
Codul Galben de vînt și precipitații puternice pe întreg teritoriul R. Moldova se menține și astăzi, 11 aprilie, pe întreg teritoriul țării. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează intensificări ale vîntului din nord-vest în rafale de pînă la 15-20 m/s și maxime între 11-13 grade Celsius. La nord, pe timp de zi maximele se va situa între +8 și +11 grade Celsius, iar valorile nocturne vor indica +1 și +4 grade. La centru, ziua se vor înregistra +19 și +12 grade, iar la noapte temperatura va scădea pînă la +2 și +5 grade Celsius. La sud, ziua va fi +10 și +13 grade, iar la noapte mercurul din termometre va indica +3 și +6 grade.
Vinurile moldovenești au obţinut 23 de medalii la concursurile internaţionale
În martie, vinurile produse în R. Moldova au obţinut 23 de medalii la concursurile internaţionale, reuşind să se claseze pe locul patru, după Franţa, Italia şi Spania, ţări cu tradiţii vinicole. Astfel, din cele 23 de medalii, 2 sînt medalii Grand Gold, 5 de aur şi 16 de argint. Rezultatul înregistrat demonstrează, încăodată, că vinurile din R. Moldova pot concura cu vinurile franceze, italiene şi spaniole. În 2020, vinurile din Moldovea au obţinut 956 de medalii la 32 de concursuri internaţionale de profil. În 2019 vinurile basarabene au luat 842 de distincţii la 43 de concursuri internaţionale din domeniu.
A fost trimis un nou lot de ajutor umanitar în Ucraina
Un lot de ajutor umanitar a fost oferit de R. Moldova Ucrainei, pentru oamenii aflați în dificultate. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, șapte camioane cu o încărcătură de aproximativ 90 de tone au fost escortate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în țara vecină. Lotul umanitar conține produse alimentare, medicamente, pături, saci de dormit, saltele, stații electrice, produse de igienă și cizme de cauciuc.
Nu vor fi impuse restricții anti-COVID de sărbătorile de Paște
Pentru prima dată în doi ani, autoritățile moldovenești nu vor impune restricții anti-COVID de sărbătorile de Paște, deoarece numărul cazurilor de infecție scade. Cu toate acestea, experții se așteaptă ca situația să se schimbe după Paște și îi îndeamnă pe oameni să nu neglijeze măsurile de precauție: să evite locurile aglomerate și să poarte mască de protecție. Potrivit Ministerului sănătății, săptămîna trecută au fost înregistrate 1 590 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, cu 18% mai puțin decît cu o săptămînă în urmă.
A treia etapă a proiectului “Abilitățile digitale conectează generații”
Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) lansează cea de-a treia fază a programului “Abilitățile digitale conectează generații” în 10 localități noi din raioanele Șoldănești, Rezina, Orhei, Leova și municipiul Chișinău. În cadrul acestei etape, alte 200 de persoane vîrstnice vor primi telefoane mobile conectate la Internet și vor învăța cum să le folosească cu ajutorul a 50 de tineri voluntari. Evenimentul de lansare va avea loc luni, 11 aprilie 2022 în comuna Piatra, raionul Orhei.
Peste două săptămîni elevii vor ieși din nou în vacanță
Conform structurii anului școlar, elevii vor ieși în vacanță în data de 23 aprilie și se vor întoarce înapoi la lecții în data de 3 mai. În total, elevii se vor odihni timp de 10 zile. Paștele în acest an pică pe 24 aprilie, iar Paștele Blajinilor este sărbătorit în majoritatea localităților luni, pe 2 mai. Vacanța de Paște este ultima vacanță din anul școlar 2021/2022. Lecțiile se vor încheia pe 31 mai, iar din 1 iunie elevii vor intra în vacanța mare care durează trei luni. Excepție fac elevii claselor IX-a și XII-a care mai au de susținut în luna iunie examene de absolvire.
Leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul și cu euro
Pe parcursul zilelor de odihnă, leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 3 bani, iar monedei unice europene - aproape 2 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 11 aprilie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,3958 lei pentru un dolar (+2,72 bani) și 20,0266 lei pentru un euro (+1,68 bani), în timp ce în perioada 8-10 aprilie acesta a fost egal cu 18,3686 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,0098 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 11 aprilie, constituie: 0,6227 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0522 lei pentru 1 leu românesc și 0,2316 lei pentru 1 rublă rusească.