REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 septembrie 2020)

Parlamentul se convoacă în prima ședință plenară din sesiunea de toamnă

Parlamentul se întrunește la 10 septembrie curent, în prima ședință plenară din sesiunea ordinară de toamnă. Biroul permanent al Legislativului a aprobat Hotărîrea privind convocarea Parlamentului în ședințe plenare. Potrivit Direcției generală comunicare și relații publice a Parlamentului, în proiectul ordinii de zi, pentru zilele de joi și vineri din săptămîna curentă, sînt incluse proiectele de legi privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul curent și a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020.

 

R. Moldova și Regatul Belgiei vor intensifica dialogul politic bilateral, comercial economic și sectorial

Colaborarea bilaterală prin prisma intensificării dialogului politic, consolidarea contactelor la nivel economic, investițional și sectorial, precum și aspectele agendei de integrare europeană a R. Moldova au fost discutate în cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, cu omologul său belgian Philippe Goffin. În cadrul întrevederii, demnitarii au apreciat cooperarea strînsă, bazată pe 33 de acorduri bilaterale și implementarea consecutivă a unui șir de proiecte concrete, care susțin eforturile de modernizare a R. Moldova și contribuie la procesul de integrare europeană a țării noastre.

 

BNM a decis să diminueze rata de bază

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să diminueze rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0,25 puncte procentuale pînă la 2,75 la sută anual. Această decizie are un caracter stimulativ și este orientată spre atingerea obiectivului fundamental al Băncii Naționale, precum și susținerea procesului de creditare pentru a sprijini cererea agregată internă și, astfel, economia națională.

 

Starea rîurilor mici din țară a fost discutată la Ministerului Agriculturii

Poluarea excesivă a rîurilor cauzată de deversarea apelor uzate neepurate, lipsa stațiilor de epurare, nerespectarea zonelor de protecție a rîurilor, bararea ilegală a cursului rîurilor și modificarea albiei naturale a acestora au constituit subiectele discutate în cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii. La reuniune au mai fost prezenți și reprezentanți ai Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția de Mediu, Agenția Apele Moldovei.

 

Leul moldovenesc se apreciză astăzi față de euro

Leul moldovenesc se apreciză astăzi față de euro și leul românesc. Prețul euro s-a redus cu 5 bani, în timp ce dolarul a urcat cu 2 bani în cotațiile oficiale. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru joi, 10 septembrie, un dolar american echivalează cu 16,63 lei, un euro – cu 19,55 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,02 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

 

Vremea rămîne caniculară

Astăzi, în ţară cerul va fi variabil. La Briceni şi Soroca se aşteaptă 28 de grade, iar la Bălţi şi Orhei cu unul mai mult. 30 de grade vor arăta termometrele la Tiraspol. La Leova sînt anunţate 31 de grade, iar la Comrat 32. La Cahul maxima va fi de 33 de grade. În Capitală se vor înregistra 30 de grade. În următoarele zile se aşteaptă pînă la 29 de grade ziua. Noaptea termometrele vor arăta între 12 şi 16 grade Celsius.

 

PDM nu va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale

Partidul Democrat din Moldova(PDM) nu va înainta un candidat la alegerile prezidențiale. Despre aceasta a anunțat liderul formațiunii, Pavel Filip. Filip a declarat că PDM consider că în scrutinul prezidențial din 1 noiembrie sînt doar doi candidați cu șanse, iar ceilalți sînt „doar zgomot de fundal”. În ceea ce ține de susținerea unui candidat anume, liderul PDM a spus: „Vom anunța decizia finală după ce ne vom consulta cu cetățenii. Noi vom merge în toate localitățile”.

 

În R. Moldova, 7.375 femei se află sub supravegherea medicilor, suferind de alcoolism

În R. Moldova, sub supraveghere medicală cu alcoolism şi psihoze alcoolice se află 7.375 femei, ceea ce constituie 15,8% din toți bolnavii în anul 2019. Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că jumătate dintre aceste femei sînt de vîrstă fertilă sau educă copii. În lupta cu efectele nocive ale alcoolului asupra sănătății gravidelor și a viitorilor copii, anual este marcată Ziua internațională de conştientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale.

 

Fluxul la frontieră a constituit peste 13 mii de persoane

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 581 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 5 694 traversări persoane, dintre care 3 170 treceri la frontiera moldo-română, 1 392 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 132 treceri aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 13 581 persoane și completate 4 596 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, tuse, rinoree).