REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 noiembrie 2022)

A fost aprobată ordinea de zi a ședințelor plenare ale Parlamentului din perioada 10 – 17 noiembrie

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare, care urmează să fie desfășurate în perioada 10 – 17 noiembrie. Deputații vor examina, în prima lectură, ratificarea Acordului de grant dintre R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului ”Sistemul termoenergetic al municipiului Bălți (SA ”CET-Nord”) – Faza II”. Tot în prima lectură va fi examinată și ratificarea Acordului dintre țara noastră și Agenția Franceză pentru Dezvoltare, care prevede acordarea unui împrumut de 60 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar. În perioada 10 – 17 noiembrie, va fi propusă spre adoptare Strategia națională de dezvoltare ”Moldova Europeană 2030”.

 

Președintele Parlamentului a discutat cu experți ai BERD

Moldova va continua să beneficieze de sprijin financiar din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Prioritățile BERD pentru țara noastră au fost examinate de președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu delegația experților instituției financiare, condusă de Stephen Ostrowski, director asociat, consilier principal pentru strategie și coordonare a politicilor. În cadrul întrevederii oficialii au vorbit despre consolidarea rezilienței R. Moldova și acțiunile de reducere a vulnerabilității energetice a populației. Discuțiile s-au referit și la inițiativele care promovează securitatea energetică, diversificarea surselor de energie și sporirea eficienței energetice a țării noastre.

 

Expoziţia Internațională World Press Photo a ajuns din nou la Chișinău

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată pentru a șasea oară consecutiv Expoziţia Internaţională World Press Photo, ediţia 2022 – o competiție care recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu suportul Oficiului Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău. La manifestare au participat Floris Van Euk, șeful Oficiului Regatului Țărilor de Jos, directorul instituției gazdă, Eugen Sava, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, fotojurnalistul Nicolae Pojoga, ziariști, oameni de cultură și artă. Anul acesta, din 64.823 de lucrări expediate la concurs de 4.066 fotografi din 130 de țări din întreaga lume au fost selectați 24 de cîștigători regionali și patru cîștigători globali din 23 de țări.

 

Șefa statului s-a întîlnit cu o delegație de deputați spanioli

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu delegația Comisiei pentru Afaceri Externe a Congresului Deputaților din Regatul Spaniei. Discuțiile au vizat cooperarea bilaterală, riscurile de securitate din regiune și agenda reformelor. Șefa statului a subliniat că autoritățile de la Chișinău și-au luat în serios angajamentele de țară candidată la Uniunea Europeană și lucrează la îndeplinirea condițiilor înaintate de Comisia Europeană. Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul oferit, ca să avansăm pe drumul nostru european și a subliniat că mizăm pe un suport și mai larg cînd Spania va deține președinția UE, din iulie 2023.

 

Brigada „Fulger” va desfășura exerciții practice, cu implicarea blindatelor

Angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” a Inspectoratului General al Poliției vor desfășura exerciții practice speciale. Forțele de ordine anunță că la antrenament vor fi implicate și blindate. „În scopul menținerii gradului înalt al capacității de reacționare și intervenție, astfel de procese de instruire sînt organizate periodic și fac parte din planul de acțiuni al instituției cu statut special”, comunică iGP. Poliția îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să-și păstreze calmul.

 

Antreprenorii vor avea acces la credite mai mici, prin intermediul FACEM

Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM) va fi susținut de stat și va oferi întreprinderilor din Moldova acces la credite în condiții preferențiale, cu cel puțin 30% mai mici decît cele practicate pe piața creditară actuală. FACEM va fi administrat de către Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care va elabora, dezvolta și aproba produsele de finanțare și instrucțiunile necesare pentru gestiunea corectă, transparentă și eficientă a banilor. Produsele de finanțare ale FACEM vor fi elaborate în conformitate cu prioritățile politicilor publice stabilite de către Guvern, Ministerul Economiei și alte instituții de stat relevante.

 

2606 de angajați care s-au infectat cu Covid-19 la serviciu vor primi indemnizația unică de 16 mii de lei

Personalul medical, precum și alți angajați din sectorul public, care s-au îmbolnăvit de Covid-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu pînă la data de 30 septembrie 2020, vor beneficia de o indemnizație unică de 16 mii de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv. Potrivit Guvernului, de indemnizația unică vor beneficia 2606 persoane, dintre care 2593 - personal medical. În acest sens, din Fondul de intervenție al Guvernului vor fi alocate 41,7 milioane de lei. Din această sumă, 17,7 milioane de lei vor fi alocate Ministerului Sănătății pentru 1107 de personae.

 

Maia Sandu va avea întrevederi cu conducerea Uniunii Europene

Șefa statului Maia Sandu se va întîlni astăzi cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va efectua o vizită de lucru în țara noastră. După întrevedere, cei doi oficiali vor susține o conferință de presă comună. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, vineri, 12 noiembrie, Maia Sandu va discuta cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, care vine, la fel, într-o vizită de lucru la Chișinău.

 

Postul vamal Vulcănești-Vinogradovka și-a sistat temporar activitatea

Punctul de trecere a frontierei Vulcănești-Vinogradovka și-a sistat temporar activitatea. Potrivit Serviciului Vamal, pe partea ucraineană a avut loc deconectarea energiei electrice. Autoritatea vamală recomandă cetățenilor să opteze pentru punctul de trecere Mirnoe - Tabaki, aflat în proximitate.

 

Partidul Șor ar putea fi scos în afara legii

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărîrii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului Șor. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sînt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de pînă acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

 

Leul a mai crescut puțin față de dolar, dar a slăbit față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american aproape 3 bani, dar a cedat monedei unice europene circa 8 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 10 noiembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,2801 lei pentru un dolar (-2,75 bani) și 19,3832 lei pentru un euro (+7,85 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,3076 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,3047 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 10 noiembrie, constituie: 0,5237 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9506 lei pentru 1 leu românesc și 0,3155 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Ministerul de externe confirmă expulzarea unui angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova

Ministerul de externe al R. Moldova a confirmat miercuri seara, 9 noiembrie, informația privind expulzarea unui diplomat moldovean de la ambasada țării noastre în Federația Rusă. Decizia Moscovei vine după ce țara noastră a declarat „persona non grata” un angajat al Ambasadei Rusiei în R. Moldova, în contextul în care în dimineața zilei de luni, 31 octombrie, o rachetă doborîtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova. MAEIE declară că își exprimă regretul profund că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei.