REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 martie 2022)
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară
Parlamentul se va convoca joi, 10 martie, într-o nouă ședință plenară. Biroul permanent al Legislativului a aprobat proiectul ordinii de zi a ședințelor pentru 10-17 martie 2022. Deputații vor examina mai multe proiecte de lege în lectura a doua. Printre acestea sînt proiectele de lege cu privire la producerea, comercializarea și utilizarea materialului forestier de reproducere; pentru ratificarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare; pentru modificarea Codului muncii și Codului educației; pentru modificarea Legii privind protecția mediului înconjurător, Legii regnului animal și Legii privind protecția aerului atmosferic.
Cursa specială Căușeni-Chișinău-Iași va circula de două ori pe zi
Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a anunţat că va asigura circulația trenului pe cursa Căușeni-Chișinău-Iași de două ori pe zi, pentru transportarea refugiaților din Ucraina. Odată ajunşi la Iaşi, va fi pus la dispoziție transport gratuit: transferul spre Aeroportul Internațional Iași; transferul spre Gara Centrală; cursă de tren Iași – București.
Va fi fondat Parcul Național „Nistrul de Jos”
Guvernul a aprobat legea privind fondarea Parcului Național „Nistrul de Jos”. Aria protejată se întinde pe o suprafață de 62000 ha, în hotarele teritoriale ale 13 localități amplasate pe teritoriul raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni și trei localități situate în partea stîngă a Nistrului, Parcul Național are scopul de a proteja diversitatea biologică, de a asigura menținerea, conservarea și folosirea rațională a resurselor naturale. Totodată, crearea acestei arii naturale protejate va asigura păstrarea complexelor naturale de o importanță majoră și va constitui un imbold suplimentar în dezvoltarea localităților și atragerea turiștilor.
Guvernul nu prevede să reducă preţul la accize pentru produsele petroliere
Guvernul nu prevede să reducă preţul la accize în contextul scumpirii fără precedent a produselor petroliere, pentru că acest lucru ar fi ineficient. Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul Natalia Gavriliţa, la conferinţa de presă de după şedinţa Executivului. „O reducere a preţurilor la accize va fi foarte repede compensată de alte creşteri, de aceea Guvernul va examina un program de măsuri ţintite, pentru categoriile mai vulnerabile”, a spus Gavriliţa.
În Chișinău va fi edificat un monument al Reginei Maria
Guvernul a aprobat înființarea monumentului „Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, Regina României” pe str. București, 64 din municipiul Chișinău. Autorul monumentului va fi selectat prin concurs. Potrivit Ministerului Culturii, monumentul se propune a fi edificat în scopul perpetuării memoriei Reginei Maria, personalitate de excepție a istoriei naționale.
BERD ne oferă un împrumut de 30 mln de euro
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, în sumă de 30 de milioane de euro. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, proiectul este orientat spre implementarea unui program național de reabilitare energetică a mai multor clădiri publice, precum spitale, grădinițe, școli din gestiunea administrației publice centrale și locale.
Japonia oferă suport IGSU
Cabinetul de miniștri a aprobat ratificarea Acordului de Grant dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Japoniei, privind inițierea unui proiect denumit „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor”. Proiectul va fi implementat cu suportul Guvernului Japoniei, care va oferi un grant în valoare de 1,55 mlrd de yeni japonezi (echivalentul a aproape 240 mln de lei), Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI pentru achiziționarea a 19 autospeciale pentru intervenție. Acestea urmează să fie dislocate în șase localități din țară.
Oleg Serebrian nu se va întîlni cu negociatorul transnistrean
Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian nu se va întîlni astăzi, 10 martie, cu negociatorul din partea regiunii transnistrene, după cum a fost anunțat anterior. Serebrian a declarat că nu se va întîlni cu Vitalie Ignatiev, negociatorul din partea regiunii transnistrene. În același timp, vicepremierul a declarat că „nu se atestă implicări ale trupelor ruse staționate ilegal în regiunea transnistreană în conflictul militar din Ucraina”.
Rata națională de imunizate împotriva COVID-19 a ajuns la 31%
Numărul persoanelor vaccinate s-a redus cu peste 23% față de săptămînă precedentă, iar rata națională de imunizare depășește 31%. Datele au fost prezentate de Ministerul sănătății. Potrivit sursei citate, 21 830 de persoane au fost imunizate în perioada 28 februarie – 6 martie curent. Alți 264 051 de oameni au mers la centrele de vaccinare pentru administrarea dozei booster. Astfel, acoperirea națională cu o doză, în populația generală, constituie peste 31%, iar cu schemă completă – peste 30%.
Mercurul în termometre va coborî pînă la -9ºC pe timp de noapte
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează pentru astăzi, 10 martie, regim termic scăzut, fără precipitații. Vîntul va sufla din nord predominant moderat. Noaptea temperatura minimă a aerului va oscila între -4ºC şi -9ºC. Maxima zilei se va situa între -3ºC şi +2ºC, cu toate acestea se va simți mai rece din cauza vîntului. La centru, ziua se vor înregistra -2 și +1 grade, iar la noapte temperatura va scădea pînă la -8 și -5 grade Celsius.
Suedia ne donează corturi cu lumină și încălzire
Corturi cu sisteme de iluminare și încălzire, alături de un generator de electricitate, urmează să ajungă la Chișinău, pe parcursul acestei săptămîni. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, după o discuție telefonică cu Ann Linde, ministra suedeză a Afacerilor Externe.