REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 mai 2022)
Șeful IGP susține că 103 persoane care au sfidat legea de Ziua Victoriei deja au fost identificate
Cetățenii au dat dovadă de comportament civic și doar o mică parte dintre ei a sfidat legea privind interzicerea simbolurilor agresiunii militare ruse, susține șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. „În total, au fost înregistrate 42 de materiale, dar pe un material pot figura zeci de persoane. Au fost deja identificate 103 persoane, care au încălcat legislația la capitolul simboluri interzise. Alte 35 de persoane sînt în proces de documentare și identificare”, a spus Viorel Cernăuțeanu.
La Chișinău a avut loc Tîrgul meșterilor populari
Peste 30 de meșteri populari din întreaga țară au participat sîmbătă și duminică la Tîrgul Meșterilor Populari, care a avut loc în capitală. Evenimentul a fost organizat de către Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în parteneriat cu Primăria Chișinău și Mitropolia Moldovei. Diana Dicusarî, directorul Centrului sus-numit, a menționat că manifestarea a avut drept scop promovarea și valorificarea meșteșugurilor tradiționale.
Biblioteca Națională a inaugurat expoziția ”Solidari cu Ucraina”
În cadrul Zilelor Europei, ediția 2022, Biblioteca Națională a R. Moldova (BNRM) a deschis expoziția cu genericul “Solidari cu Ucraina” care abordează tema solidarității organismelor europene în contextul războiului din Ucraina, asistența UE acordată Ucrainei și Moldovei, cea din urmă fiind plenar implicată în susținerea și primirea refugiaților. Natalia Gulco, șefa Centrului Pro-European de Servicii și Comunicare (CPESC), curatorul expoziției, a menționat că prin aceasta instituția și serviciul “Informații europene pentru toți” și-a propus să contribuie la cultivarea rezilienței informaționale față de manipulare și dezinformare.
Igor Grosu a avut o întrevedere cu Secretarul General al ONU
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întîlnit, în seara zilei de ieri cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, care întreprinde o vizită în țara noastră. Igor Grosu a salutat și a apreciat înalt vizita Excelenței Sale la Chișinău, aceasta fiind prima vizită a Secretarului general al ONU în țara noastră și cu atît mai importantă că are loc în vremuri foarte complicate pentru Moldova, pentru țara vecină și pentru Europa întreagă.
Șeful statului a acordat Înaltul său Patronaj pentru două proiecte realizate de R. Moldova și România
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat cu prilejul Zilei Europei, Înaltul său Patronaj pentru două proiecte culturale moldo-române ce se vor desfășura la Chișinău în anul 2022. Este vorba de Salonul Internațional de Carte „Bookfest” și de Reuniunea Teatrelor Naționale Românești. Înaltul Patronaj este acordat în comun cu Președintele României, Klaus Iohannis. Organizat de Asociația Editorilor din România în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Salonul Internațional de Carte „Bookfest” se va ține între 31 august-4 septembrie. Cea de-a șaptea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești va avea loc între 15-25 septembrie.
La Parlament s-a desfășurat o acțiune de Ziua Europei cu participarea copiilor
Copii ai deputaților în Parlamentul R. Moldova, angajaților Secretariatului Parlamentului, împreună cu copiii de la Centrul de triere al refugiaților de la Moldexpo au participat la sărbătoarea dedicată Zilei Europei, care s-a desfășurat în fața instituției legislative. Prin jocuri, concursuri sportive, dansuri și cîntece copiii au celebrat pacea.
Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost restabilit în funcție
Fostul director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost restabilit în funcţie. Potrivit Hotărîrii Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, din 6 mai 2022, a fost anulat Ordinul cu privire la încetarea contractului individual de muncă cu Ion Iovcev și s-a dispus restabilirea dumnealui în funcția de director interimar al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, indică MEC.
ANSA retrage de pe piață un lot de suc de mere şi vișine
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat consumatorii că retrage un comerţ un lot de suc de mere şi vişine. Potrivit ANSA, operatorul din domeniul alimentar Kaufland SRL a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a produsului „Vreau din Romania Suc de mere și vișine 3L”. Acest lot s-a regăsit doar în magazinul Kaufland Orhei.
O pictoriță din Ucraina și-a expus lucrările la un muzeu din Chișinău
În Sala panoramică a Muzeului de Istorie al orașului Chișinău a avut loc vernisarea expoziției de pictură „Liniștea pe care am pierdut-o” a pictoriței Veronika Vitvitska și un recital de muzică prezentat de compozitoarea Victoria Limaeva, ambele din Ucraina. Valeria Suruceanu, directorul instituției, a menționat că, prin acest eveniment, Muzeul de Istorie a orașului Chișinău susține tinerele talente din Ucraina, care au ajuns departe de casă printr-o cale anevoioasă, legată de evenimentele dramatice din țara vecină.
Serviciului Vamal a dispus mobilizarea efectivului în scopul contracarării contrabandei
Pornind de la faptul că sînt tot mai frecvente cazurile cînd funcționarii vamali depistează mărfuri ascunse în locuri special amenajate, Serviciul Vamal atenționează persoanele fizice și persoanele juridice, că vor fi intensificate măsurile în scopul contracarării și prevenirii tentativelor, astfel ca persoanele să răspundă conform legii pentru încălcările săvîrșite. Serviciul Vamal permanent înregistrează cazuri, de identificare a mărfurilor în locuri special amenajate/adaptate în scopul transportării frauduloase.
Primăria Chișinău va aloca 130 de milioane de lei pentru reparația a 98 de instituții de învățămînt
Autoritățile publice locale din Chișinău planifică în acest an reparația capitală a 98 de instituții de învățămînt. Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului Municipal Chișinău a anunțat că are la dispoziție în acest an circa 130 de milioane de lei pentru reparația capitală a imobilelor unor instituții de învățămînt din capitală. Potrivit anunțului, reparațiile planificate pentru anul 2022 se referă la lucrări de reparație capitală în 88 de grădinițe în sumă de 25,9 mln de lei; deschiderea a trei grădinițe noi - 23,5 mln de lei; extinderea prin reparația capitală a edificiilor din șapte școli - 34,7 mln de lei.
Elevi sînt invitați să participe la o competiție intelectuală internațională
Elevii din Moldova au posibilitatea să participe la competiția internațională „Owlypia – Local Moldova Virtual Round”, dedicată elevilor din trei categorii de vîrstă: 9-11 ani, 12-14 ani și 15-18 ani. În acest an, concursul se va desfășura în format online, în perioada 21-22 mai. Evenimentul are ca obiectiv principal provocarea intelectuală a tinerilor, iar ediția din 2022 se va desfășura cu tematica „Inovația: ce urmează?”.